Piloţii de Formula 1 s-au mutat de nevoie în Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vettel și Schumacher
Vettel și Schumacher

Avantajele fiscale au transformat Elveţia în domiciliul oficial al multor mari piloţi de Formula 1, între care Michael Schumacher, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton şi Fernando Alonso, dar şi a unora dintre patronii şi sponsorii lor, averea totală a acestora ridicându-se, potrivit revistei economice elveţiene "Bilan", la 3 miliarde de euro.

În ultima vreme, însuşi Bernie Ecclestone, trezorierul Formulei 1, şi-a ales domiciliul la Hotel Olten, din exclusivista staţiune alpină Gstaad, după divorţul de modelul croat Slavica Radic. Prin apropiere se află şi posesorul a 49 la sută din firma Red Bull, care patronează echipa campioană mondială 2010, atât la constructori, cât şi la piloţi, Dietrich Mateschitz, care a ales Elveţia tot din motive fiscal, informează Agerpres.

Bilanţul revistei este dublat chiar de ultimul rezident, Mateschitz, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 3 miliarde de euro, şi sporeşte cu încă 50 la sută prin apariţia unicei moştenitoare directă a legendarului Giovanni Agnelli, Margerita Agnelli, care are în Formula 1 scuderia Ferrari, dar şi o avere apreciată la 1,5 miliarde de euro. Ea trăieşte, oficial, într-un vast domeniu între Geneva şi Lausanne.

Lângă Lacul Leman, la Gland, îşi are rezidenţa Michael Schumacher, pilotul care aleargă de 21 de ani, timp în care a adunat 700 milioane de euro, al doilea sportiv din lume în privinţa averii, după Tiger Woods, la egalitate cu Michael Jordan. Ultimul campion mondial al scuderiei Ferrari, finlandezul Kimi Raikkonen, locuieşte în orăşelul Baar, de 20.000 de locuitori, în apropiere de Zurich, cu o avere de 150 milioane de dolari.

Din februarie, tot în Elveţia s-a mutat şi spaniolul Fernando Alonso, la Lugano, la mai puţin de 250 km de fabrica Ferrari, iar cel mai nou campion mondial, germanul Sebastian Vettel, are un domeniu cochet în Walchwil, 3.000 de locuitori, pe malul unui lac, în apropiere de Zurich. Alţi piloţi de Formula 1 cu rezidenţa în Elveţia: Nick Heidfeld, Timo Glock, Adrian Sutil, Heikki Kovalainen şi Pedro de la Rosa.

Şi totuşi, dincolo de piloţii milionari şi patronii lor, omul cel mai bogat care trăieşte în Elveţia este fondatorul Ikea, suedezul Ingvar Kamprad, aproape 85 de ani, cu o avere de 25 miliarde de euro, extrem de discret, aproape necunoscut într-un chalet de pe Lacul Leman.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite