Dosar penal în cazul morţii lui Ekeng: declaraţii contradictorii şi intervenţii controversate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe teren în minutul 71 FOTO Mediafax
Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe teren în minutul 71 FOTO Mediafax

Patrick Ekeng a murit. Mai multe declaraţii contradictorii şi intervenţii controversate au fost făcute, vineri seară, la Stadionul Dinamo şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în legătură cu accidentul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng, care a decedat în urma unui stop cardio-respirator suferit pe teren.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal în cazul morţii jucătorului dinamovist Patrick Ekeng şi fac investigaţii "in rem", sâmbătă fiind ridicate mai multe documente de la Ambulanţa Puls, care l-a transportat pe fotbalist de la stadion la spital. Sursele citate au precizat că, în zilele următoare, anchetatorii vor chema la audieri reprezentanţi ai clubului Dinamo şi echipajul medical de pe ambulanţă, dar şi alte persoane care ar putea ajuta la stabilirea împrejurărilor decesului lui Ekeng. Anchetatorii urmează să stabilească dacă echipajul de la Ambulanţa Puls a intervenit cu întârziere, dacă maşina era echipată cu toată aparatura necesară pentru resuscitare şi intervenţie în cazuri de urgenţă şi dacă personalul medical era pregătit pentru astfel de situaţii.

Dosar penal după moartea lui Ekeng 

„În seara zilei de 06.05.2016, la ora 23:25, la Spitalul Floreasca s-a produs decesul jucătorului de fotbal Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost transportat cu o ambulanţă la spital, după ce s-a prăbuşit pe gazon, în timpul unui meci de fotbal desfăşurat pe Stadionul Dinamo.Drept urmare, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a constituit un dosar penal în vederea stabilirii circumstanţelor în care s-a produs decesul.

Cu ocazia deplasării la faţa locului, lucrătorii din cadrul Serviciului Omoruri au ridicat documentele medicale întocmite la spital, precum şi unele documente legate de organizarea evenimentului sportiv.

Totodată, în cursul zilei curente au fost solicitate documente relevante în cauză de la factorii implicaţi în desfăşurarea meciului de fotbal pe parcursul căruia s-a produs incidentul.

A fost dispusă o autopsie medico-legală, care va fi efectuată în data de 09.05.2016, la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.

Au fost ataşate la dosarul cauzei înregistrări video ale incidentului. De asemenea, au fost solicitate şi alte înregistrări ale unor camere de supraveghere instalate în zona incidentului.

Au fost examinate criminalistic cele trei ambulanţe (aparţinând unui serviciu privat) prezente la locul desfăşurării meciului de fotbal, iar cea care l-a transportat pe jucătorul de fotbal la spital a fost sigilată, în vederea efectuării unor verificări suplimentare.

Procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţerii din cadrul Serviciului Omoruri efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în cauză fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem“, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă direcţia generală de Poliţie a Tribunalului Bucureşti. 

Intervenţi controversate 

Medicul echipei Dinamo ştia care sunt manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio-respirator, dar cu toate astea a luat decizia, împreună cu doctorul ambulanţei, ca jucătorul să fie transportat la Urgenţă. „Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stop cardio-respirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii şi se face masaj“, a afirmat Liviu Bătineanu.

Doctorul Cristian Pandrea afirmase cu doar câteva minute înaintea lui Bătineanu că jucătorului nu i s-a acordat primul ajutor până a ajuns la spital. „A fost adus la noi cu ambulanţa, fără manevre de resuscitare, din câte ştiu. În stop cardio-respirator, la Camera de gardă s-au iniţiat manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute şi aceste manevre au rămas, din păcate, fără rezultat. Pacientul a decedat”, a spus medicul Cristian Pandrea.

După ce iniţial declarase că lui Ekeng i s-a făcut masaj cardiac în maşina salvării, în aceeaşi declaraţie de presă, Bătineanu afirmă că el i-a acordat primul ajutor jucătorului pe teren: „Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stop cardio-respirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii şi se face masaj. S-a făcut acest lucru pe teren, de către mine. Când a venit ambulanţa am spus, direct pe targă şi l-am şi urcat şi transportat aici".

Din imaginile surprinse de camerele de televiziune se vede clar cum medicul Liviu Bătineanu efectuează în primul minut de la prăbuşirea lui Ekeng manevre de eliberare a căilor respiratorii, după care jucătorul este suit pe targă şi transportat la spital. Nu se vede că Bătineanu i-ar fi făcut masaj cardiac în locul în care fotbalistul a suferit stopul cardio-respirator.

Într-o discuţie cu suporterii strânşi în faţa spitalului, medicul Cristian Pandrea a afirmat: "Cu cât mai repede s-ar fi făcut resuscitarea, cu atât mai mari erau şansele, dar trebuie să se fi făcut. Eu nu pot să fac un proces de intenţie ambulanţei".

A fost sau nu maşina de salvare dotată cu aparatură pentru resuscitarea pacienţilor în caz de stop cardio-respirator? Bătineanu afirmă iniţial că toate salvările sunt dotate cu o astfel de aparatură, după care spune că nu ştie dacă maşina salvării de la Puls a avut sau nu dotarea corespunzătoare. "Nu ştiu dacă erau aparate sau nu erau, dar vreau să vă spun că principala manevră de resuscitare este masajul cardiac şi i s-a făcut o oră şi jumătate masaj cardiac", a spus medicului echipei Dinamo.

Unul dintre brancardierii de pe salvarea care l-a transportat pe Ekeng la spital a declarat pentru News.ro că lui Ekeng i s-a pus masca de oxigen în drumul până la Floreasca.

Întrebat dacă medicul de pe ambulanţă a intervenit sau dacă exista vreun medic, Bătineanu a răspuns: "Da, cred că era, nu se poate ambulanţă fără medic, nu ştiu. Dar în momentul în care a venit, l-am urcat pe targă, i-am făcut masajul cardiac şi într-un minut am ajuns".

Maşina salvării a parcurs un traseu de aproximativ 50-60 de metri, de la tunelul de sub Peluza Cătălin Hâldan a stadionului din Şoseaua Ştefan cel Mare şi până la mijlocul terenul în mai bine de 2 minute. Cauza? Vizibilitate zero a terenului de către angajaţii salvării, din cauza unor panouri publicitare şi faptul că maşina salvării era staţionată în spatele unor porţi de fier închise. A durat mai bine de un minut până când câţiva suporteri au deschis porţile respective.

Regulamentul de Organziare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) prevede obligativitatea prezenţei la teren "a două autosanitare, sau a unei autosanitare şi a unui autoturism", care "vor staţiona în incinta sau în imediata apropiere a terenului, pe toată durata jocului". Articolul 54 din ROAF, care se referă la asistenţa medicală de la partidele de fotbal, prevede la punctul 8 următoarele:

"Pentru disputarea unui joc oficial, organizatorul este obligat să asigure prezenţa la teren a două autosanitare, sau a unei autosanitare şi a unui autoturism (pe care să fie inscripţionată o cruce roşie pe fond alb). Aceste mijloace de transport, ale căror numere de înmatriculare vor fi înscrise în raportul de arbitraj, vor staţiona în incinta sau în imediata apropiere a terenului, pe toată durata jocului. Arbitrul este obligat să verifice respectarea acestei condiţii, înainte de începerea jocului şi, ulterior, până la terminarea jocului, potrivit dispoziţiilor prezentului regulament." 

La punctul 12, se specifică locul unde trebuie să stea medicul delegat: "Locul pe care îl va ocupa medicul/asistentul medical delegat va fi stabilit cu ocazia şedinţei tehnice şi va fi, de regulă, între băncile de rezerve sau, într-un alt loc din incinta terenului care să-i permită să intervină operativ la solicitarea arbitrului."

Referitor la verificarea asistenţei medicale, observatorul LPF la meciul Dinamo - Viitorul, Vasile Marcel, a declarat că medicul delegat la întâlnirea de pe stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare a spus la şedinţa dinaintea partidei că sunt două ambulanţe dotate corespunzător.

"Eu nu pot să vă transmit decât că medicul delegat pentru partida de astăzi ne-a confirmat că ambulanţele sunt dotate corespunzător", a declarat Vasile Marcel la Dolce Sport. 

Întrebat dacă a verificat dotările ambulanţei, Vasile Marcel a răspuns: "Eu nu sunt medic. Eu am discutat cu medicul şi el mi-a confirmat că este în regulă. Atât pot să vă transmit. Nu pot să am eu competenţă asupra unei ambulanţe. Nu pot să vă ofer numele medicului. Existau două ambulanţe".

Medicul Bătineanu a afirmat vineri seara că Ekeng nu dăduse semne de vreo boală în ultima perioadă şi că nici nu se pot face analogii şi comparaţii cu alte cazuri similare, vorbind chiar de moartea subită: "Au mai fost decese în sport, dar nu pot să mă pronunţ, se va vedea atunci când se va pune un diagnostic clar. Nu se poate face comparaţie, sunt cauze multiple, există şi moartea subită în sport, probabil va exista şi acest termen, vedem în perioada următoare. Nu pot să spun că a suferit de ceva, nu a avut niciun fel de problemă".

Doctorul Cristian Pandrea le-a explicat suporterilor că există posibilitatea ca o eventuală problemă cardiacă să nu fie descoperită la examenele medicale amănunţite efectuate de fotbalişti la fiecare şase luni: "Există multe cazuri, au mai fost în fotbal când faci toate examenele de rigoa.re, inclusiv cele cardio, dar în care nu apare nimic. Klein nu a murit aşa? Hâldan nu, Vrăbioriu la fel, pe Vrăbioru l-am avut eu...ce să mai zic?".

Întrebat de un suporter dacă Ekeng avea mai multe şanse de supravieţuire în cazul unei resuscitări mai rapide, Pandrea a afirmat: "Orice om, mai ales unul de 26 de ani, dacă se intervine mai repede, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dacă se va dovedi că e un caz de malpraxis, off the record, eu cred că o să fie vâlvă".

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit, vineri seară, la 26 de ani, după ce s-a prăbuşit pe teren, la meciul cu FC Viitorul. Camerunezul Patrick Ekeng a fost scos de pe teren cu ambulanţa, în minutul 70 al meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul, după ce a căzut fără a fi atins de vreun alt fotbalist.

Ekeng a fost transportat la Spitalul Floreasca, după ce jucătorii au solicitat intervenţia echipelor medicale, iar suporterii de la peluză au deschis porţile să intre salvarea.

Patrick Ekeng s-a născut la 26 martie 1990 la Yaounde. Cariera profesionistă a început-o la Canon Yaounde, apoi a trecut la Le Mans, Lausanne-Sport şi Cordoba, înainte de a fi transferat în iarnă de Dinamo. Mijlocaşul a jucat de şapte ori în naţionala Camerunului.

Citeşte mai mult pe aceeaşi temă:

Ekeng a murit: doctorul lui Dinamo admite că fotbalistul n-a fost defibrilat. Ce s-a petrecut în ambulanţă

Patrick Ekeng a murit. Întrebările care au nevoie de un răspuns după această tragedie

Ekeng a murit! Mesaj sfâşietor al unuia dintre jucătorii care au încercat să-l readucă la viaţă chiar pe terenul de joc

Scene de groază la Dinamo - Viitorul! Patrick Ekeng a murit. Medicii au încercat în zadar să-l resusciteze

Patrick Ekeng a murit. Soţia plecase în Franţa vineri şi îl aştepta acasă după finala Cupei

Familia lui Patrick Ekeng. Mijlocaşul lasă în urmă o soţie şi o fiică în vârstă de doi ani

Patrick Ekeng a murit: s-a deschis dosar penal, iar principalii vizaţi sunt medicul şi şoferul ambulanţei

Patrick Ekeng a murit: un coleg a anunţat soţia camerunezului despre tragedie. Curg lacrimi pe stadionul Dinamo

Patrick Ekeng a murit: camerunezul ne-a lăsat o „bijuterie“ de gol, dar şi un ultim status emoţionant pe WhatsApp

Patrick Ekeng a murit. Cum a relatat presa internaţională tragica ştire

Patrick Ekeng a murit: în Anglia, într-un caz similar, Fabrice Muamba a fost salvat. Cum a „simţit“ moartea

Ekeng a murit: e al doilea fotbalist la moartea căruia a asistat doctorul Bătineanu. Medicul e desfiinţat de Dinu

Patrick Ekeng a murit: Steaua e alături de Dinamo într-un moment teribil. Cum a reacţionat marea rivală a „câinilor“

Ekeng a murit: e al treilea fotbalist căruia îi stă inima din octombrie până acum. Alte tragedii de-a lungul anilor

Patrick Ekeng a murit: fotbalul se opreşte în România. Finala Cupei nu se mai joacă marţi. Anunţ oficial făcut de FRF

Soarta lui Patrick Ekeng a depins de 14 minute şi de Real Madrid. Cum a ajuns camerunezul să joace în România

Patrick Ekeng a murit. Observatorul meciului Dinamo-Viitorul: Medicul delegat ne-a confirmat că ambulanţele sunt dotate corespunzător

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite