FOTO Scenariu terifiant: România a riscat pierderea meciului cu Ungaria cu 0-3. La mâna cui suntem acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă anul trecut, huliganii maghiari au transformat zona Gării de Nord şi Centrul Vechi în câmp de război, sâmbătă, „Arena Naţională“ a semănat cu un cartier din Gaza, atacat de forţele israeliene.

Numai că, de această dată, maghiarii au fost controlaţi exemplar de Jandarmerie. Preluarea lor din Gara Băneasa şi transportarea lor, mai întâi, în „Fan Zone“, iar apoi în interiorul stadionului s-a desfăşurat ca la carte. 

Din păcate, de această dată, la provocarea unor incidente destul de grave au contribuit huliganii români şi incompetenţa firmei de pază, BGS. Din această cauză, România a riscat, sâmbătă seară, pierderea jocului la masa verde, iar acum Federaţia Română de Fotbal aşteaptă cu sufletul la gură verdictul care va veni de la UEFA. 

Explozii în lanţ

Ceea ce a şocat, sâmbătă seară, a fost cantitatea de materiale pirotehnice care a fost introdusă în interiorul „Arenei Naţionale“. Nu vorbim de câteva petarde care explodează cam peste tot în lume la fiecare meci mai important, ci de suficiente fumigene şi „bombe“, astfel încât, înainte şi în timpul jocului au fost explozii în lanţ, minute bune!

De altfel, în minutul 10, după ce huliganii au aruncat încontinuu cu petarde pe teren şi spre forţele de ordine, s-a consemnat primul incident grav. Oamenii firmei de pază au intervenit în forţă, făcând un exces evident de zel: au împărţit pumni şi picioare, au dat cu gaze lacrimogene şi au golit trei sectoare din inelul I, la Peluza Nord. În loc să-i neutralizeze pe cei care au aruncat cu petarde, cei de la BGS i-au luat pe sus şi pe oamenii fără nicio vină, umplându-i de sânge pe mai mulţi spectatori.

Apar două întrebări la care ar trebui să răspundă Jandarmeria şi cei de la BGS: 

*Cum a fost posibil ca oameni să pătrundă în interiorul „Arenei Naţionale“ cu petarde şi fumigene în cantităţi industriale?

*De ce s-a făcut un exces de zel în momentul în care au fost golite cele trei sectoare din Peluza Nord?

Oficialii UEFA: „Întrerupem jocul“

Incidentele din debutul partidei s-au repetat şi atunci când centralul a fluierat startul părţii secunde. O petardă aruncată din tribune a explodat lângă arbitrul adiţional. Imediat, trimişii UEFA prezenţi pe „Arena Naţională“ i-au transmis crainicului: „Anunţă de trei ori că, dacă se va mai arunca pe teren cu petarde, atunci centralul va întrerupe meciul“.

Spre norocul tricolorilor, n-a mai explodat nicio petardă pe gazon. Dacă partida s-ar fi oprit, aproape sigur, România ar fi pierdut meciul cu 0-3 la masa verde. Totuşi, pentru FRF grijile nu s-au terminat.

Suntem la mâna unui neamţ

Michael Kuchenbecker e numele ofiţerului de securitate, care a fost trimis la meci de UEFA. Având în vedere că România – Ungaria a fost considerată o confruntare de risc maxim de forul european, Kuchenbecker şi colegii săi au venit în Capitală cu câteva zile înainte de partidă. În funcţie de raportul întocmit de Kuchenbecker, UEFA va stabili ce pedeapsă va primi FRF.

Sancţiunea variază între o amendă uriaşă şi disputarea unui joc de pe teren propriu cu porţile închise. Având în vedere că, pe lângă petardele aruncate pe teren, fanii au scandat şi lozinci rasiste, sunt şanse mari ca România să joace următorul meci de pe teren propriu din aceste preliminarii, cel cu Irlanda de Nord (14 noiembrie), fără spectatori.

„Să sperăm că nu ştiu româneşte“

Şi forul de la Budapesta riscă să fie pedepsit de UEFA, având în vedere că galeria maghiarilor a scandat, în mod repetat, „Romania, gypsy“ (n.r. – „România, ţiganii“).

„Sunt decisive raportul observatorului şi cel al ofiţerului de securitate. Ei sunt obligaţi să aibă şi imagini cu ce s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, n-avem cum să scăpăm de sancţiuni. Acum va conta ce şi-au notat cei doi. Să sperăm că nu ştiu româneşte sau ungureşte, ca să fi înţeles scandările. Dacă în raport vor fi trecute doar petardele, fumigenele şi alte efecte pirotehnice, avem o şansă să scăpăm doar cu o sancţiune financiară“, a declarat pentru prosport.ro, Florin Prunea, fostul şef al departamentului internaţional din cadrul FRF.

Ceea ce îmi doresc e să avem posibilitatea ca şi meciul următor să-l vedem cu tribunele pline. O să încercăm să găsim argumente de a reduce gravitatea acestor incidente şi, probabil, vom vorbi doar de o sancţiune financiară. Răzvan Burleanu preşedinte FRF   Nu cred că o să jucăm cu porţile închise cu Irlanda de Nord. În schimb, sunt sigur că o să primească federaţia o amendă foarte mare. Dumitru Dragomir fost preşedinte LPF

Românii s-au bătut între ei şi anul trecut

Dacă sâmbătă seară, galeria maghiarilor, cu excepţia unor mici scăpari, s-a comportat OK, în schimb, românii au fost cei care au aruncat petarde pe teren şi au provocat incidentele mai grave. Şi anul trecut, tot la o partidă România – Ungaria, huliganii români şi-au dat în petic. Atunci, steliştii şi dinamoviştii aflaţi în tribune s-au luat la bătaie, spre amuzamentul ungurilor.

CITEŞTE ŞI:

*VIDEO Ca în Fâşia Gaza: explozii în lanţ la intonarea imnului Ungariei. Replica maghiarilor la „Deşteaptă-te, române“

*VIDEO România - Ungaria / Ce nu s-a văzut la televizor în timpul meciului: fum, petarde, gaze lacrimogene şi bătăi între suporterii români şi forţele de ordine

*Rafael de la Iris, imn golănesc, comportament huliganic: mai întâi, l-a jignit pe Bölöni, apoi a făcut circ la meci

*Fanii au venit la meci, dar au ajuns la spital: cifrele incidentelor. Ce spun cei de la BGS: „Nu merge cu vorba bună“

*Urmările abuzurilor de la România - Ungaria: Legea 4, contestată vehement de suporteri, va fi schimbată

*Meciul România - Ungaria a fost comparabil cu finala Cupei Mondiale: câţi români s-au uitat la jocul de sâmbătă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite