„El Clasico“ al pistolarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ronaldo si Messi
Ronaldo si Messi

Messi şi Ronaldo, ambii cu 41 de goluri marcate în acest sezon în campionat, îşi pot tranşa rivalitatea în meci direct.

Mai mult ca niciodată în ultimii ani, partida dintre Barcelona şi Real se poate contracta într-un duel între cei mai buni doi fotbalişti ai planetei. Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo au cifre ireale în acest sezon, la care nu visează niciun alt atacant din lume. Ambii au marcat câte 41 de goluri în campionat, deja un record all-time al întrecerii interne din Spania, iar în total au înscris de 116 ori (63 Messi şi 53 Ronaldo) în acest sezon în toate competiţiile!

BarÇa şi Real, 203 goluri împreună!

Dacă Messi a marcat în ultimele opt partide din La Liga, portughezul se mândreşte cu faptul că e singurul fotbalist din istorie care a înscris cel puţin 40 de goluri în două sezoane consecutive în Spania! Duelul lor a făcut ca Barcelona şi Real să fie cele mai ofensive echipe din Europa, cele două rivale marcând împreună 203 goluri doar în campionat!

La doar 24 de ani, Messi poate intra într-un club select, al celor mai buni marcatori în „El Clasico". Decarul Barcelonei are deja 13 reuşite în meciurile cu Real, fiind la doar un gol de legendele Puskas, Cesar sau Gento, şi la două de Raul. Lider e Di Stefano, cu 18 goluri.

Meciul de sâmbătă pică însă într-un moment prost pentru ambele echipe. Atât Real, cât şi Barcelona, au pierdut în această săptămână în turul semifinalelor Ligii Campionilor. Iar cum partidele retur se vor juca săptămâna viitoare, la doar câteva zile după jocul direct din campionat, rămâne de văzut cum vor reuşi Guardiola şi Mourinho să dozeze forţa echipelor lor fără însă ca nivelul de joc să sufere în vreun fel. Avantajată pare Real, care are o zi în plus de odihnă atât înainte de partida cu Barca (a jucat marţi, iar catalanii - miercuri), cât şi după „El Clasico" (va disputa returul cu Bayern miercuri, în timp ce Barça va juca marţi cu Chelsea).

Click pe infografie pentru a mari

infografie

Bilbao, ultimul hop pentru Real

În cazul unei victorii pe Nou Camp, Real e ca şi campioană. Şi un egal le asigură madrilenilor în proporţie de peste 90% titlul. E greu de crezut că echipa lui Mourinho mai poate pierde patru puncte în ultimele patru etape, în condiţiile în care Barca, implicată şi în Ligă şi în finala Cupei Spaniei, ar trebui să câştige tot.

O înfrângere a Realului încinge însă la maximum finalul campionatului. Pentru că atunci, Barcelona ar avea nevoie ca „albii" să facă doar un egal pentru a le sufla titlul rivalilor! Ceea ce ar face ca Guardiola să egaleze recordul lui Cruyff, care a luat campionatul patru ani la rând în anii '90. Iar pe 2 mai, în etapa 36, Ronaldo & co se deplasează în „catedrala" San Mames din Bilbao, acolo unde vor juca împotriva lui Athletic, revelaţia acestui sezon în Liga Europa. Terenul lui Bilbao e considerat unul dintre cele mai „grele" din La Liga, atât datorită forţei echipei lui Bielsa, dar şi datorită publicului „separatist" basc, care creează o atmosferă incendiară şi care urăşte de moarte echipa din capitala Spaniei.

În afară de meciul de la Bilbao, Real mai are un adversar de condiţie peste medie în La Liga, Sevilla. Chiar dacă meciul este pe Santiago Bernabeu, el va avea loc la doar câteva zile după ce „albii" vor fi ieşit epuizaţi din tripla de foc Bayern-Barcelona-Bayern.

11 Victorii consecutive are acum Barcelona în campionat, acelaşi număr de succese pe care l-a reuşit Real după înfrângerea din tur cu Barça.

6
Puncte a pierdut Real în ultimele şapte etape, avansul de zece puncte scăzând acum până la patru puncte

Guardiola  şi Mourinho au uitat de „prietenie"

Dacă acum mai puţin de şase luni, cei doi tehnicieni schimbau bezele, Guardiola declarând, nici mai mult, nici mai puţin, decât că Mourinho „e cel mai bun antrenor din lume", lucrurile s-au schimbat. Comentariile ironice din conferinţele de presă ale portughezului, care n-a scăpat niciun prilej să acuze Barcelona că profită de deciziile arbitrilor, cu toate că, în acest sezon, până şi ziarele de casă ale Realului, „Marca" şi „As", au recunoscut că „albii" au fost cei favorizaţi de „fluieraşi", au rupt „prietenia" dintre cei doi.

„Nu sunt ca Mourinho"

Guardiola a cedat la un moment dat după o „înţepătură" a lui Mourinho, lepădându-se de stilul agresiv al portughezului. „Mourinho vorbeşte mereu despre mine, dar nu-mi dă numele. Data viitoare să-l dea. A sugerat el că am fi asemănători? Amândoi vrem să câştigăm, dar avem stiluri diferite. Dacă sunt ca el înseamnă că trebuie să mă schimb", au fost cele mai acide declaraţii ale catalanului.

„Guardiola ştie cum a câştigat"

Mourinho nu a ratat ocazia unei replici ironice chiar în această săptămână. „Guardiola e un băiat inteligent şi ştie cum câştigă atâtea partide în campionat şi în Ligă. Ştie perfect cum o face, cum a luat două Ligi ale Campionilor".

De când a venit la Real, în vara lui 2010, Mourinho a câştigat un singur meci în faţa lui Guardiola, finala Cupei din sezonul trecut, acesta fiind, de altfel, şi unicul trofeu obţinut de portughez cu echipa din Madrid. În total au fost zece meciuri între cei doi ca antrenori la Real şi Barcelona, Guardiola câştigând cinci, iar patru s-au terminat la egalitate. Mourinho se poate lăuda însă cu o mare victorie în faţa lui Pep pe vremea în care antrena Interul şi a eliminat Barcelona în semifinalele Ligii (2009/10), după care a câştigat şi finala.

info
info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite