„Bine aţi venit în iad!“: cum sunt întâmpinaţi cei care vin la Rio de Janeiro  pentru a asista la Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rio de Janeiro, un oraş al contrastelor
Rio de Janeiro, un oraş al contrastelor

50% din brazilieni dezaprobă organizarea Jocurilor Olimpice, care vor debuta la 5 august, într-o ţară afectată de o criză economică şi politică profundă. Inclusiv poliţiştii au organizat o grevă, avertizându-i pe toţi cei care vin în Brazilia că nu vor fi în siguranţă.

„Suntem pe deplin pregătiţi să găzduim Jocurile Olimpice şi Paralimpice, ce vor avea loc pentru prima dată pe continentul sud-american. Ţara a pregătit un program de securitate performant, care încorporează 85.000 de profesionişti din diferite departamente ale guvernului federal, statal şi municipal pentru a se asigura că festivitatea sportivă se va desfăşura într-un climat de totală linişte şi pace. Brazilia vă aşteaptă cu braţele deschise!”, spunea recent preşedintele interimar Michel Temer, prin intermediul unui comunicat ce ne-a fost transmis de Ambasada Braziliei.

Totuşi, la Rio de Janeiro atmosfera e departe de a fi una de sărbătoare. Jumătate dintre brazilieni dezaprobă organizarea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, într-o ţară afectată de o criză economică şi politică, conform unui sondaj Datafolha difuzat în această săptămână. Anchetă care demonstrează, în egală măsură, că numărul brazilienilor care se opun organizării acestor Jocuri s-a dublat după un sondaj similar din 2013.  Oraşul din sud-estul Braziliei a fost ales gazdă a Jocurilor Olimpice 2016 în anul 2009, când Brazilia era în plin boom economic, sub peşedinţia lui Luiz Inácio Lula da Silva. Însă Brazilia se află la ora actuală în recesiune, stare agravată de grava criză politică şi de un şomaj record, de 11,2%.

Preşedintele Dilma Rousseff, care l-a înlocuit pe Lula, a fost suspendată din funcţie pe data de 12 mai de către Senat, în aşteptarea unui verdict al justiţiei pentru deturnare de bani publici. Circa 63% dintre persoanele chestionate sunt de părere că această competiţie va face mai mult rău decât bine Braziliei. De altfel, la începutul lunii, câteva mii de persoane au ieşit în stradă pentru a face apel la boicotarea Jocurilor Olimpice. Manifestanţii, în principal profesori aflaţi de trei luni în grevă, au blocat un mare bulevard din centrul oraşului pentru a solicita plata restanţelor salariale de către guvernul statului Rio, aflat în pragul falimentului. N-o duc mai bine nici poliţiştii, care au protestat la rândul lor, la finele lunii trecute, chiar în incinta aeroportului oraşului. Ei au afişat mai multe bannere, printre care şi unul pe care scria  „Bine aţi venit în iad!“, care îi avertiza pe turişti că nu sunt în siguranţă la Rio.

Conform presei internaţionale, poliţiştii reclamau faptul că sunt prost plătiţi şi că nu şi-au mai primit lefurile de câteva luni bune, dar şi faptul că 54 de poliţişti au fost ucişi la Rio de la începutul anului. De asemenea, ei au afirmat că n-au nici măcar benzină pentru maşinile de patrulare, iar secţiile de poliţie nu dispun nici măcar de condiţiile minimale de igienă, cum ar fi hârtia igienică de la toaletă. Totodată, mai mulţi membri ai forţelor de ordine pentru Jocurile Olimpice s-au plâns inclusiv de faptul că nu au nici măcar paturi în locurile în care sunt cazaţi în vederea competiţiei de la Rio, fiind nevoiţi astfel să doarmă pe podea. “Suntem cu moralul la pământ”, a declarat un membru al Forţelor Naţionale, formate din poliţişti şi pompieri. Un caz absolut uluitor a avut loc luna trecută, la cel mai mare spital din Rio, situate aproape de Stadionul Olimpic. 20 de oameni înarmaţi au luat cu asalt clădirea pentru a elibera un cap al mafiei drogurilor internat acolo. O persoană a murit, iar alte două au fost rănite în schimbul de focuri, iar Poliţia a declarat că n-a putut interveni în forţă, întrucât nu are la dispoziţie un elicopter pentru astfel de situaţii. 

O grupare jihadistă din Brazilia a jurat credinţă ISIS

O grupare jihadistă braziliană a jurat credinţă organizaţiei teroriste Stat Islamic cu numai câteva săptămâni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, a relatat “The Independent”. Potrivit centrului de monitorizare a activităţii extremiste online, SITE, gruparea Ansar al-Khilafah din Brazilia a publicat un mesaj în care îşi exprimă susţinerea pentru liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Potrivit analiştilor, aceasta este prima afiliere a unei grupări din America de Sud faţă de ISIS. Peste 500.000 de turişti urmează să ajungă în Brazilia pentru Jocurile Olimpice, pentru care sunt puse în vânzare 7,5 milioane de bilete.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite