Atenţie, tricolori! Criteriul inedit de departajare introdus de UEFA la Euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arbitrul Larrionda

Campionatul European din Franţa este primul turneu final continental cu 24 de echipe. Întrucât doar 8 formaţii vor părăsi competiţia după faza grupelor, iar celelalte 16 echipe vor concura în fazele eliminatorii, UEFA a implementat nişte criterii de departajare mult diferite.

Evident, principalul criteriu este numărul de puncte acumulate, însă cu siguranţă vor apărea cazuri în care două echipe vor avea acelaşi număr de puncte. Atunci, primul criteriu este numărul de puncte obţinute în meciurile directe. Dacă meciul s-a terminat la egalitate se va lua în calcul golaverajul, apoi numărul de goluri înscrise în toate meciurile jucate în grupe.

Dacă va fi nevoie de alte criterii de departajare, se vor trage lovituri de la unsprezece metri, însă doar dacă trebuie departajate două echipe şi nu mai multe. Următorul criteriu este clasamentul fair-play.

Astfel, se acordă câte un punct pentru fiecare cartonaş galben, trei puncte pentru un cartonaş roşu primit în urma a două cartonaşe galbene sau direct, patru puncte pentru un cartonas roşu primit direct, după ce jucătorul mai primise un cartonaş galben. Evident, echipa cu mai puţine puncte va merge mai departe. Ultimul criteriu de departajare este clasamentul FIFA.

Clasamentul fair-play în Grupa A

1. Albania – 5 puncte (cartonaş roşu: Lorik Cana, cartonaşe galbene: Burim Kukeli, Mërgim Mavraj)
2. România – 3 puncte (cartonaşe galbene: Răzvan Raţ, Vlad Chiricheş, Adrian Popa)
3. Elveţia – 2 puncte (cartonaşe galbene: Valon Behrami, Fabian Schär)
4. Franţa – 1 punct (cartonaş galben: Olivier Giroud)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite