ANALIZĂ Liga I duce lipsă de sânge proaspăt. Doar 23 de debutanţi români în acest sezon al primului eşalon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Moldoveanu
Robert Moldoveanu

„Eu cred că în acest moment competiţia internă este una modestă, chiar foarte modestă. Lucrurile nu stau cum ne dorim, aria de selecţie pentru echipa naţională este una extrem de restrânsă”, declara recent, cu mâhnire în glas, Anghel Iordănescu.

„Eu cred că în acest moment competiţia internă este una modestă, chiar foarte modestă, iar foarte puţine jocuri ne dau speranţe. Lucrurile nu stau cum ne dorim, aria de selecţie pentru echipa naţională este una extrem de restrânsă”, declara recent, cu mâhnire în glas, selecţionerul Anghel Iordănescu.

„De foarte multe ori am forţat aducerea unor jucători tineri în lot, care aveau talent şi potenţial, deşi exprimarea lor pe teren nu a convins. Problema pleacă de la cluburi, asta e clar!”, a mai spus Iordănescu. Statisticile îi dau dreptate selecţionerului. Din cei 366 de fotbalişti care au jucat în Liga I în sezonul de toamnă, nu mai puţin de 124 au fost străini, ceea ce înseamnă 34% din numărul total. Cei mai mulţi străini a utilizat ASA Târgu-Mureş, 15 la număr, în timp ce Concordia Chiajna a avut doar unul singur. 78 dintre jucători au fost debutanţi, însă 55 dintre aceştia au fost străini şi numai 23 autohtoni. Iar românii care au debutat în acest sezon au avut apariţii meteorice.

Dragomir: „Singura lumină vine de la Hagi”

Până şi nou-promovatele au avut în componenţă un număr infim de jucători debutanţi, nouă la număr. Iar 18 dintre cei 23 de jucători, adică 78%, au jucat sub cinci partide în acest sezon, ceea ce înseamnă că prezenţa lor a fost complet insignifiantă. Excepţiile sunt Ovidiu Popescu, de la ACS Poli Timişoatra, care a bifat 17 partide pentru echipa sa, Valentin Munteanu de la Pandurii Târgu-Jiu, care a jucat 15 partide, Adrian Bălan şi Cosmin Achim, ambii de la FC Voluntari, care au bifat câte 16 partide.

„Singura lumină a campionatului vine de la Hagi. Datorită lui, s-au revigorat şi echipele naţionale. Eu nu înţeleg de ce nu se promovează mai mulţi tineri. Văd că Viitorul şi Dinamo, două echipe formate din foarte mulţi jucători tineri, au un joc foarte plăcut ochiului”, a mărturisit şi fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ring! „Corleone” nu greşeşte foarte mult, pentru că Dinamo şi Viitorul au fost cele mai tinere echipe din Liga I în acest sezon. Lotul lui Dinamo a avut o medie incredibilă de vârstă, 22,4 de ani, iar patru dintre cei 23 de români debutanţi din acest sezon au fost aruncaţi în luptă de Mircea Rednic. De partea cealaltă, Viitorul Constanţa are o medie de vârstă de 25 ani, însă Gheorghe Hagi a avut un singur debutant român în echipă, Bogdan Mitache.

Românii debutanţi în Liga I

Numele  Vârsta Echipa Meciuri / Goluri
R. Moise 19 Astra Giurgiu 1/0
C. Roşu  25 FC Botoşani 2/0
L. Ion 21 Concordia 4/0
A. Voineag 22 Concordia 1/0
R. Moldoveanu 16 Dinamo  2/0
I. Popescu 22 Dinamo  1/0
L. Corbu 21 Dinamo  1/0
V. Costache 17 Dinamo  1/0
V. Munteanu 26 Pandurii 15/1
D. Mărgărit 19 Pandurii 1/0
P. Voinea 25 Petrolul  3/0
O. Popescu 21 ACS Poli 17/0
C. Bocşan 20 ACS Poli 2/0
A. Artean 22 ACS Poli 7/0
V. Mihalcea 17 Steaua 4/0
C. Onţel 17 Steaua 3/0
S. Măzărache 22 CSU Craiova 6/0
A. Burlacu 18 CSU Craiova 1/0
B. Mitache 21 Viitorul  1/0
G. Deac 20 FC Voluntari 5/0
A. Bălan 25 FC Voluntari 16/5
C. Achim 20 FC Voluntari 16/0
M. Voduţ 21 FC Voluntari 11/2
M. Vasile 20 FC Voluntari 2/0
P. Botaş 25 FC Voluntari 2/0

Statistică: Răzvan Toma

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite