Vasile Alcaz: "Un eventual cutremur devastator în zona Vrancea este imposibil de prezis exact"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimul cutremur devastator din ţara noastră a avut loc în 1977
Ultimul cutremur devastator din ţara noastră a avut loc în 1977

Declaraţia seismologului român Mircea Rădulean potrivit căreia în zona Vrancei se aşteaptă un cutremur de pământ cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter a creat tensiune în rândul populaţiei, atât în România cât şi în Republica Moldova, după cum anunţă agenţia Novosti.

Directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Vasile Alcaz, a dezminţit afirmaţia lui Mircea Rădulean, spunând că, în lume, nu se poate estima niciodată un seism de o astfel de intensitate, indiferent că este vorba de zona tectonică din Munţii Vrancei sau din oricare altă parte.

Mai citeşte şi:

Primarul Galaţiului avertizează: "La un cutremur de peste 7 grade Richter toate blocurile din oraş se fac praf"

VIDEO Va lovi următorul cutremur Statele Unite ale Americii?

„Nimeni în lume nu este în stare să prognozeze replici seismice cu atare exactitate, acest fapt va deveni posibil cel mai devreme peste 10-15 ani. Nu este exclus ca declaraţia colegului meu din România să fi fost înţeleasă greşit de presă”, a precizat Vasile Alcaz pentru sursa citată.

Alcaz (foto) a adăugat că Republica Moldova se află în zona de activitate seismică sporită şi un nou cutremur se poate produce în orice moment. „De aceea trebuie conştientizat acest risc şi respectate anumite indicaţii, pentru evitarea pierderilor serioase. Cutremurele de pământ nu trebuie prognozate, este necesar să ne pregătim de ele”, a specificat directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Vasile Alcaz spune că nu se poate determina exact un posibil cutremur de peste 7.0 grade pe scara Richter

Academicianul Anatolie Drmea, directorul de onoare al Institutului de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe , a susţinut informaţiile furnizate de Vasile Alcaz şi a adăugat că seismele puternice sunt „prognozate”, adesea, de „nespecialişti în acest domeniu şi aventurieri pseudoştiinţifici”.
„Savanţii trebuie să calculeze pericolul real şi să prezică consecinţele cutremurului de pământ, indiferent când se va produce acesta seismul”, a completat Drumea pentru agenţia Novosti-Moldova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite