Sistemul informatic al CNAS a cedat iar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi se face o săptămână de când medicii de familie nu pot emite reţete compensate şi gratuite pacienţilorcare au ajuns la limita răbdării. „Se face săptămâna de când pacienţii sunt rugaţi să vină a doua zi, apoi a treia zi ca să-şi ia reţetă.

În final, unii au renunţat să mai meargă şi au preferat să îşi cumpere reţetele cu bani din propriul lor buzunar. Cei care nu au bani, ajung să renunţe să-şi mai ia tratamentul. E incredibil ce se întâmplă”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. 

Problemele pe care le întâmpină medicii sunt de mai multe feluri, atrage atenţia Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). „În aceste zile am avut destul de multe probleme pentru că mulţi colegi care şi-au reînnoit semnătura electronică şi nu au putut să valideze servicii pentru că acea semnătura nu se înregistra în sistemul informatic, fenomen care persistă chiar şi acum. Apoi, prescripţia electronică mergea, dar validarea serviciilor în SIUI nu a fost posibilă de marţi până vineri şi s-au acordat servicii în regim offline”, a explicat medicul de familie. 

„Sistemul informatic e pe ducă”, completează şi Rodica Tănăsescu, medic de familie. „Timp de câteva zile nu s-au putut genera serii de reţete, cu pacienţii la uşă”, a declarat doctorul. Situaţii similare au întâmpinat şi medicii din unităţile sanitare şi cei din ambulatorii. 

„Când pică sistemul deja nu mai este o noutate. Avem un sistem învechit care nu face faţă la nevoi. Suntem una din puţinele ţări europene care avem card şi dosar electronic, dar în loc să fie bine, la noi e rău, îngreunează accesul pacientului la servicii medicale”, a conchis Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). 

„Menţionăm că în prezent se fac demersuri pentru soluţionarea problemei informatice semnalate, conform atribuţiilor dezvoltatorilor de software aflaţi în relaţii contractuale cu CNAS”, au transmis zilele trecute reprezentanţii CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite