Protocoalele de tratament pentru noile medicamente gratuite şi compensate, lansate în dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MS va lansa protocoalele în dezbatere publică FOTO Adevărul
MS va lansa protocoalele în dezbatere publică FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii va lansa în dezbatere publică 17 protocoale de tratament pentru cele 21 de medicamente introduse în lista de compensate şi gratuite, astfel încât pacienţii să aibă acces la cele mai recente terapii cât mai rapid.

„După încheierea dezbaterii publice, o etapă obligatorie, protocoalele vor fi publicate în Monitorul Oficial. Termenul până la care toate aceste proceduri ar trebui să fie îndeplinite este jumătatea lunii noiembrie. Noile molecule sunt deja pe lista de medicamente compensate şi gratuite, astfel că pacienţii vor avea acces imediat la tratament”, arată un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit documentului, sunt 11  protocoale terapeutice pentru neoplasm renal, neoplasm colorectal, neoplasm pulmonar, neoplasm ovarian, leucemii, mielom multiplu; neurologie — un protocol terapeutic pentru scleroză multiplă. De asemenea, sunt trei protocoale terapeutice pentru angina pectorală, prevenirea tromboemboliei venoase şi hipercolesterolemiei şi două pe pneumologie, respectiv pentru BPOC şi fibroză pulmonară.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a revizuit şi 60 de protocoale terapeutice existente pentru următoarele patologii.

„Conform legii, ANMDM a analizat critic şi a avizat protocoalele terapeutice elaborate şi/sau modificate de comisiile de specialitate ale Ministerului. Instituţiile implicate în acest proces au făcut toate demersurile necesare pentru ca acest proces să se desfăşoare cât mai rapid, în interesul pacienţilor. În felul acesta s-au evitat întârzierile din anii trecuţi. De exemplu, în 2015, elaborarea protocoalelor terapeutice pentru reumatologie a durat 9 luni”, se arată în comunicat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite