Pestele a devenit hrana bogatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru roman, cel mai bun "peste" ramane porcul

Romanii mananca din ce in ce mai putin peste. Daca se are in vedere consumul de peste in tarile europene, se constata ca Romania, cu 2,5 kg pe cap de locuitor, se afla pe penultimul loc, fiind urmata doar de Albania. Comparativ, un italian mananca anual 49 kg de peste, un spaniol - 40 kg, iar un francez - 35 kg. "Pretul destul de ridicat este motivul pentru care oamenii nu se inghesuie sa cumpere peste. Pentru ca un kilogram de peste ajunge la 150.000-200.000 lei, romanii prefera, de exemplu, carnea de porc care are preturi asemanatoare", ne-a declarat Marilena Maereanu, directorul general al uneia dintre cele mai mari firme producatoare si importatoare de peste. In Romania, se consuma mai mult peste de calitate inferioara pentru ca romanii au pretul ca principal criteriu in alegerea produselor. In acest fel, macroul a devenit peste national. "Pentru ca are cel mai bun pret, in jur de 68.000 lei, si poate fi gasit in magazine in orice perioada a anului, macroul este cel mai solicitat peste, indeosebi de cei cu venituri reduse", spun vanzatorii. Persoanele care fac parte dintr-o clasa sociala mai avuta se indreapta catre pestele proaspat, file de cod sau merluciu, care au insa pret dublu sau chiar triplu fata de macrou. Foarte putini cumpara specialitati precum caracatita, stridii sau scoici. "Cererea este foarte buna si pentru pestele de apa dulce, dar din cauza scaderii productiei preturile au ajuns sa depaseasca posibilitatile multor romani. In plus, acest peste nu poate fi gasit pe piata decat in anumite perioade, iar comercializarea lui este destul de costisitoare", ne-a precizat Eduard Petre, un producator din Buzau. Desi romanii cumpara putin peste, productia realizata de tara noastra nu poate asigura necesarul intern. In aceste conditii, importurile s-au impus, iar pestele existent pe piata romaneasca este in cea mai mare parte adus din import. Productia interna a fost anul trecut de 18.000 tone, iar importurile de 55.000 tone. Principalele tari din care este adus peste sunt Norvegia, SUA, Irlanda, Canada, Olanda. "Piata interna nu asigura decat 10 la suta din necesar. In acest fel, singura sansa pentru a rezista pe piata este sa importi. Desi suntem producatori, in activitatea noastra importurile sunt de baza, doar cinci la suta din peste provenind de pe piata interna", a mai spus Marilena Maereanu. Daca in cazul pestelui de apa dulce mai exista agenti economici care au investit in ultimii ani, Romania a pierdut foarte mult din cauza diminuarii sau chiar desfiintarii flotelor maritima si oceanica. Daca in 1988 productia de peste de apa dulce a fost de 77.000 tone, la care se adaugau 15.000 tone peste pescuit din Marea Neagra si 150.000 tone peste oceanic, cifrele au scazut cu fiecare an. "Treptat, din cele 50 de nave romanesti care pescuiau mai ales in vestul Africii nu a mai ramas nici una. In acest fel, am ramas fara mai mult de jumatate din cantitatea de peste ce era in mod normal distribuita pe piata", ne-a declarat Nicolae Dimulescu, presedintele Organizatiei Patronale Rompescaria. Nici navele de pescuit in Marea Neagra nu au avut o soarta mai buna, din 20 nemaifiind in functiune decat 7, cantitatea de peste recoltata anual reducandu-se la 1.700 tone. "Pestele merge pe piata interna si majoritatea este sprot, un peste ieftin, accesibil oamenilor de rand", a precizat presedintele Asociatiei Pescarilor la Marea Neagra, Aurel Amzaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite