Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Parlamentului României să nu voteze proiectului de lege pentru combaterea spălării banilor în forma actuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Salvaţi Copiii a trimis scrisori membrilor Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi pentru a atrage atenţia asupra traducerii necorespunzătoare a termenului de ”beneficial owner” din versiunea în limba angleză a Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.

Această preluare eronată a condus la instituirea unei obligaţii pentru asociaţii şi fundaţii de a comunica anual Ministerului Justiţiei datele de identificare ale tuturor beneficiarilor acestora. 

Definiţia ”beneficiarului real” din proiectul de lege include, alături de deţinătorii de acţiuni ai societăţilor comerciale şi ai unor poziţii de conducere în structura acestora, şi ”persoanele fizice sau, în cazul în care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice în al căror interes principal asociaţia sau fundaţia a fost înfiinţată sau funcţionează”, adică beneficiarii lor sociali - copii, bătrâni, tineri, victime ale abuzului şi exploatării etc. 

Prin folosirea termenului de ”beneficial owner”, Directiva (UE) 2015/849[1] nu vizează organizaţiile neguvernamentale, deoarece acestea nu au un scop lucrativ, iar persoanele fizice cărora li se adresează nu primesc beneficii financiare în accepţiunea economică a Directivei şi nici nu deţin parte din activele unei asociaţii sau fundaţii, ori din drepturile de vot ale organelor de conducere.  Dacă aceasta ar fi fost intenţia Parlamentului European, referirea directă, limpede, la organizaţiile neguvernamentale ar fi fost, fără îndoială, inclusă în textul Directivei, prin introducerea în enumerarea beneficiarilor a termenilor uzitaţi de-a lungul timpului de către instituţiile Uniunii Europene: „private organizations”, ”non-profit organizations”, „nongovernmental organizations” ori „associations”.

Organizaţia Salvaţi Copiii cere parlamentarilor români să aibă în vedere faptul că unicul scop al Legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului este instituirea unui cadru naţional de prevenire şi combatere a acestor fapte, eficient şi reactiv. Prin extinderea nemăsurată a categoriei de persoane fizice ale căror date de identificare vor fi continuu raportate, impactul asociaţiilor şi fundaţiilor asupra creşterii nivelului de bunăstare şi protecţie a copiilor şi adulţilor aflaţi în grija lor va fi în mod serios afectat, iar activităţile instituţiilor care au sarcina protecţiei societăţii împotriva fenomenului de spălare de bani şi de împiedicare a actelor teroriste vor fi împovărate cu responsabilităţi care nu servesc scopului legii.

"Organizaţiile neguvernamentale sunt parteneri ai statului, atunci când vine vorba despre mecanisme de protecţie a societăţii şi de garantare reală a drepturilor civice. De aceea, solicităm autorităţilor statului să lucreze în parteneriat cu noi şi respectând toate principiile democratice. Premisa de rea-credinţă care se aplică acum ONG-urilor este una nefuncţională şi care va afecta chiar miza demersului, aceea de a combate spălarea banilor şi finanţarea terorismului", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În majoritatea Statelor Membre ale Uniunii Europene, asociaţiile şi fundaţiile sunt excluse de la obligaţia de raportare a beneficiarilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite