Isărescu, urmaşul lui Băsescu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-ar fi prima dată când «nemuritorul» guvernator al BNR este adus în discuţie pentru o eventuală funcţie în fruntea ţării.

Un zvon cu potenţial exploziv pentru scena politică de pe malurile Dâmboviţei circulă, de la o vreme, pe holurile tot mai înguste ale actualei puteri. Zice-se că Traian Băsescu, îngrijorat de sondajele de opinie care dau partidului de guvernământ mici şanse să câştige următoarele alegeri, îşi caută cu înfrigurare un moştenitor. Pe care vrea să-l folosească pe post de „locomotivă electorală" şi, atenţie, să-l lanseze în cursă încă din vara lui 2012. Ce l-ar împinge însă pe şeful statului să-şi anunţe urmaşul chiar înaintea scrutinului pentru primării şi pentru parlament, când dânsul abia va fi ajuns la jumătatea celui de-al doilea - şi ultim - mandat?

Aflăm, pe surse, că dl Băsescu ia în calcul un candidat-surpriză pentru ocuparea tronului prezidenţial, ca ultimă soluţie de a relansa PDL, aflat într-un declin avansat de popularitate, din cauza erodării suferite la guvernare. Există voci care spun că doar un „outsider" ar fi capabil să readucă pe podium o formaţiune pe care milioane de români o identifică azi cu sărăcia, corupţia, reducerile. Şi, în general, cu toate nenorocirile crizei. Nu în ultimul rând, un om venit din afara cercurilor politice ar avea şi un alt atu: poporul nu-i poate reproşa participarea la eşecurile repetate ale întregii noastre clase conducătoare.

Cine să fie însă asul din mâneca preşedintelui-jucător? Potrivit surselor amintite, numele lui este Mugur Isărescu. Sigur, n-ar fi prima dată când „nemuritorul" guvernator al BNR este adus în discuţie pentru o eventuală funcţie în fruntea ţării. În 1999, dumnealui devenea premier de avarie al Convenţiei Democratice. Pentru ca, după un an, să fie aruncat în cursa prezidenţială ca „independent". Prestaţia n-a fost tocmai rea, dacă ne gândim că, la prima sa confruntare electorală, bancherul-şef al României a obţinut aproape zece procente. Un rezultat remarcabil pentru cineva văzut mai degrabă ca un tehnocrat cu mânecuţe, decât ca un politician de teren.

Nu ştiu dacă dl Isărescu a bătut deja palma cu dl Băsescu. După toate probabilităţile, nu. Trebuie să fie doar o coincidenţă faptul că mandatul de la Banca Naţională i se termină în septembrie 2014. Adică taman cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale.

Cert este că posibila sa candidatură ar răsturna multe dintre socotelile pe care şi le fac, acum, „viitorii preşedinţi" ai României. De la Crin Antonescu şi până la Dan Diaconescu. Mă şi pufneşte râsul închipuindu-mi cum ar arăta o dezbatere pe chestiuni macroeconomice sau pe tema globalizării între cei doi amatori şi Mugur Isărescu!

Sabin Orcan este redactor şef ediţii locale "Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite