Drapel/libertate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O propunere de lege, care dorea să împiedice, cel mai probabil*, arborarea steagurilor maghiar şi secuiesc, a ajuns în atenţia monarhiştilor români. Se pare că legea ar afecta nu doar arborarea publică a drapelelor identitare, ci şi ridicarea drapelului Regatului României. Ύn timp ce unii se umplu de teamă sau indignare, prietena noastră Daria Găƒnescu vine cu nişte rânduri, din suflet, despre steaguri, libertate, interdicţii şi iubire.

*Vezi detaliile relevante din proiectul de lege aici. Este discutabil, însă, cât de mult va afecta legea arborarea steagului Secuiesc, în condiţiile în care reprezintă o identitate locală şi cel mult o posibilă regiune autonomă, nu o „entitate cu pretenţie statală". Mai jos, textul promis. (N.Editorului, Sever Ioan Miu)

Un text de Daria Gănescu

De mai mult timp observ o oarecare efervescenţă crescândă în legătură cu subiecte ca patriotism, drapel, autonomie, unitate ş.a.m.d.

Am observat, am tăcut, am mai spus una-alta, delicat, aproape monosilabic.

Dar, ce sa-i faci? Firea mea dă pe-afară şi trebuie să se exprime.

Voi, cei care luaţi un drapel şi-l aninaţi de grinzi, de pari, de porţi… îl purtaţi şi în inimă? Dacă e doar un motiv de mândrie „patriotică”, e degeaba. Drapelele nu sunt un simbol al naţionalismului (fie el şi decent), sunt un simbol al iubirii, al uniunii cu o palmă de pământ, adică o bucată din carnea Mamei. Un drapel mărturiseşte doar care parte din corpul mamei îţi este acasa. Va spune doar că eşti o celulă din mâna, din umărul sau din coapsa Mamei. Nu va spune nici că eşti mai deştept, nici mai muncitor, nici mai frumos decât altcineva.

„Ei” vor să îngrădească această declaraţie de apartenenţă a voastră. Aşa, şi? Vă vor face mai puţin aparţinători? Vă vor înstrăina de Mama voastră? Tatăl v-a dat un suflet, Mama v-a dat un trup. Astfel unirea dintre ei este continuă, permanentă.

Purtaţi drapelul în voi şi pe voi! Purtaţi-l la gât, purtaţi-l în păr, purtaţi-l în vorbă şi-n gând! Nimeni nu vă poate îngrădi, decât atunci când vă e frică, decât atunci când acceptaţi zăbala.

Ciudat cum câteva rânduri scrise de unii într-un articol de lege, pot să descătuşeze frica din oameni. V-aţi şi speriat că vă vor lua ceva din ce vă e drag! Ce să vă ia? Iubirea? Identitatea?

Dacă vi se fură buletinul sau certificatul de naştere, înseamnă că nu mai existaţi? O să-mi spuneţi: “ba da, că am un CNP înscris undeva într-un computer al statului”. Şi? Acea înşiruire de cifre vă defineşte? La atât se reduce fiinţa voastră?

Nu vă judec pentru că vă doriţi să arborati un drapel sau un altul, chiar mi-e drag să le văd fluturând. Vă rog doar să lăsaţi deoparte panica şi văicăreala şi să găsiţi soluţiile la îndemână. Vi se pare că v-au îngrădit libertatea? Credeaţi că sunteţi liberi? Liber e doar sufletul.

Taică-meu mi-a spus demult un mare adevăr: “am fost cu adevărat liber doar în cei opt ani de puşcărie” (politică). Întelegeţi ce vreti şi ce puteţi din asta.

Un lucru e cert: ei interzic doar lucrurile de care le e frică. Dacă le frică de o bucată de cârpă…
Nici acum nu au înţeles că un drapel se poartă în inimă, nu în varful unui par! Ei n-au înţeles, dar voi?

Decât să vă plângeţi, mai bine vă distraţi punându-le mintea “pe moaţe”! Aţi primit în dar ocazia de a demonstra cât de mult înseamnă un drapel pentru voi şi cât întelegeţi din existenţa şi mesajul lui. Aveţi ocazia de a fi inventivi, adică de a lăsa sufletul să se exprime!

Daria Gănescu este actor păpuşar, "clinic clown", trainer în aceste domenii şi nu numai. Articolula fost publicat iniţial pe blogul autoarei şi nu exprimă în mod obligatoriu opinia Echipei MaghiaRomânia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite