Cum vrea Guvernul să „abolească“ munca la negru. Ce măsuri anunţă Olguţa Vasilescu

Cum vrea Guvernul să „abolească“ munca la negru. Ce măsuri anunţă Olguţa Vasilescu

Lia Olguţa Vasilescu, FOTO- gov.ro

Angajatorul va  avea obligaţia de a păstra la locul de muncă o copie a contractului de muncă, cât şi documentele care să arate câte ore petrece salariatul la serviciu, inclusiv ora la care îşi începe programul, respectiv ora la care şi-l încheie, se arată în ordonanţa de urgenţă, adoptată de Guvern în cursul zilei de vineri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concret, angajatorul are obligaţia de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă şi documentele de evidenţă a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru, se prevede în Ordonanţa de urgenţă de modificare şi completare a Codului muncii, adoptată de Executiv în şedinţa de astăzi.

Această reglementare creează posibilitatea verificării în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfăşoară activitate la locul de muncă controlat, prin confruntarea imediată a datelor existente în documente cu cele transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor.

Modificarea Codului muncii vizează adaptarea legislaţiei naţionale la noile provocări cu care se confruntă autorităţile, în special cele legate de fenomenul muncii nedeclarate.

Astfel, actul normativ reglementează situaţiile care constituie muncă nedeclarată:

  • Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în forma scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii
  • Primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
  • Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat
  • Primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

„De asemenea, se înăspreşte regimul sancţionator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite până în prezent, pentru încadrarea faptei ca şi contravenţie şi creşterea cuantumului amenzii contravenţionale aplicate. Totodată, inspectorii de muncă vor avea competenţa de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată”, arată un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Totodată, în vederea încurajării contravenientului la conformare şi la plata benevolă a amenzii contravenţionale, s-a instituit posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului - verbal de sancţionare.

Altă modificare stabileşte că primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a tarficului de persoane, constituie infracţiune şi se sancţionează cu înschisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările