Cu mască sanitară şi peste vară! În pofida optimismului, evoluţia pandemiei de Covid-19 sugerează că renunţarea la măşti e puţin probabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obligativitatea purtării măştii sanitare în spaţii închise va rămâne atât timp cât în România vor fi înregistrate noi cazuri de infectări cu COVID-19. Aşa a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

A venit vara şi mulţi dintre noi se gândesc deja la concedii. Din bagaje nu va lipsi cu siguranţă masca sanitară, pentru că şansele să scăpăm de ea sunt mici, mai ales că numărul cazurilor noi COVID-19 a crescut joi din nou. 

Dintr-o analiză comparativă între gripă şi noul coronavirus, realizată de graphs.ro, pe baza datelor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), rezultă că epidemia de COVID-19 a provocat mai multe decese şi a avut o evoluţie foarte diferită faţă de gripa sezonieră. Astfel, la finalul lunii martie, când sezonul de gripă s-a încheiat şi nu s-a mai înregistrat aproape niciun deces, cele din cauza COVID-19 erau abia la început, după care a urmat o creştere spectaculoasă. 

„O scoatem când nu vom mai avea focare”

Masca sanitară va rămâne obligatorie în spaţiile închise, a fost categoric Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii. Până când? „Când nu vom mai avea focare, atunci ne gândim să scoatem măştile. Până atunci, ele rămân obligatorii în spaţii închise”, a întărit Tătaru. „O să fie o lună, două de purtat masca, în spaţiile închise, în mijloace de transport, la serviciu”, a precizat ministrul. 

La rândul său, prof.dr. Doina Azoicăi, preşedinta Societăţii Române de Epidemiologie (SRE), afirmă că putem spera să renunţăm la mască către finalul lunii iulie. „Masca ar trebui purtată în condiţiile în care ea este necesară până la finalul lunii iulie. Văd tineri în grupuri de zece, de cinci, fără nicio urmă de intenţie de a se proteja între ei, chiar dacă sunt pe stradă, îşi vorbesc, şuşotesc, se îmbrăţişează! Nu se poate! Încă nu se poate!”, a explicat universitarul de la UMF „Gr.T. Popa” din Iaşi. 

De ce sfârşitul lunii iulie? Pentru că atunci vom putea aprecia dacă fenomenul este ţinut sub control, explică prof.dr. Doina Azoicăi. „Este posibil ca ici-colo să mai apară focare: familiale sau de unităţi sanitare. Ceea ce a caracterizat mai mult evoluţia la noi au fost focarele de colectivitate sanitară. Şi e şi normal. Aceste focare sunt monitorizate şi prevenite prin măsurile care se iau”, a adăugat preşedintele SRE.

Al doilea val: „E posibil”

Însă, masca sanitară ar putea rămâne un accesoriu pe termen lung dacă e să luăm în calcul posibilitatea unui al doilea val de îmbolnăviri. „Nimeni nu ştie când va veni al doilea val. Orice fenomen pandemic este unul de noutate. Au fost făcuţi însă paşi importanţi. Lucruri care la început nu se cunoşteau, acum se cunosc, s-au iniţiat studii, s-au făcut cercetări care au lămurit anumite aspecte. Presupunem, pe baza datelor ştiinţifice şi a modelelor matematice că, totuşi, întrucât virusul acesta este respirator are o sezonalitate, o ciclicitate şi ne putem aştepta ca acel al doilea val să fie în perioada specifică acestor infecţii respiratorii, în perioada toamnă-iarnă, noiembrie-decembrie”, estimează prof.dr. Doina Azoicăi.

Imagine indisponibilă

Creşterea numărului de cazuri

Autorităţile au anunţat, joi, 238 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în condiţiile în care, cu o zi în urmă, fuseseră înregistrate 152 de noi cazuri. Practic, acesta este cel mai mare număr de infecţii zilnice de după 16 mai, când au fost 267 de noi cazuri. Totalul infecţiilor a ajuns astfel la 19.907 în România. Dintre persoanele testate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate şi externate, cu 274 mai multe decât luni. 1.299 de persoane au fost răpuse de COVID-19. La ATI, în acest moment, sunt internaţi 153 de pacienţi. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 2.363 de persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. În acelaşi timp, tot joi, a fost raporat un nou focar de infecţie în Botoşani la un cămin de bătrâni. 12 pacienţi şi angajaţi ai căminului au fost confirmaţi cu COVID-19. Toţi cei infectaţi sunt asimptomatici şi au fost internaţi la Spitalul din Botoşani. „Sunt 5 beneficiari şi 7 angajaţi, acum este o anchetă epidemiologică în desfăşurare. Cei infectaţi sunt asimptomatici, sunt internaţi, conform metodologiei, la Spitalul din Botoşani. Este deja transmitere comunitară, virusul este peste tot”, a declarat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoşani. 

Este al doilea cămin de bătrâni din Botoşani în care există focar. În urmă cu două luni, 19 vârstnici şi 10 angajaţi ai căminului de la Răchiţi s-au infectat cu coronavirus.

Asimptomaticii pot sau nu să transmită boala

Asimptomaticii se împart în două categorii, explică prof.dr. Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie. Prima categorie este cea a persoanelor infectate care sunt descoperite întâmplător şi care sunt internate în spital până la negativarea a două teste consecutive. În unele regiuni, aceste persoane considerate vindecate au fost izolate la domiciliu şi ţinute sub observaţie medicală, în timp ce, în alte regiuni, acestea au fost cazate în hoteluri. 

Prima abordare a dus la cazuri noi de infectare înregistrate în familie, iar a doua la o mai bună ţinere sub control a epidemiei. Cât priveşte a doua categorie de asimptomatici – cei care au făcut forme uşoare sau medii de boală, au fost trataţi şi nu mai au semne - este posibil ca, într-un viitor nu prea îndepărtat, să fie externate după un anumit număr de zile, a adăugat Rafila. Studiile fundamentate ştiinţific făcute în ultima vreme, a explicat Rafila, arată că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante. „Sunt, practic, fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescenţă, care la unii este mai lungă”, arată medicul.

Imagine indisponibilă

Zborurile cu Marea Britanie, după 15 iunie

Autorităţile au anunţat că este posibil ca după data de 15 iunie, odată cu cea de-a doua etapă de relaxare, să se reia zborurile către o serie de ţări unde există comunităţi mari de români. Astfel, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a avansat această dată pentru reluarea zborurilor regulate către şi dinspre Marea Britanie. Tot din 15 iunie ar fi posibil ca măsura izolării la domiciliu pentru persoanele care se întorc din străinătate să fie reconsiderată, adică să se renunţe la cele 14 zile de izolare la domiciliu, măsură obligatorie în acest moment, a anunţat Tătaru. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite