Ce prevede proiectul de lege privind certificatul COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă stipulează că angajaţii au la dispoziţie 5 opţiuni – vaccinarea cu o doză (valabilitate până la finalizarea schemei de imunizare), vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală (valabilitate 180 de zile de la primul test pozitiv), test antigen (valabilitate 48 de ore) sau test PCR (valabilitate 72 de ore).

 Potrivit celei mai recente forme a proiectului, angajaţii nevaccinaţi primesc gratuit 15 vouchere pentru a se testa. 

Certificatul urmează să fie cerut la locul de muncă dacă numărul cazurilor de COVID-19 creşte cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori timp de trei săptămâni consecutive la nivel naţional. Se renunţă la el atunci când numărul cazurilor scade timp de 3 săptămâni, iar incidenţa COVID la nivel naţional este sub 1 la mie.

În proiectul de lege se arată că certificatul electronic COVID-19 este „utilizat ca instrument de prevenire şi control al efectelor pandemiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României“ şi este „generat prin intermediul SII-CDC, în urma verificării informaţiilor din platformele «Corona-forms» şi «RENV»“. Sunt exceptaţi angajatorii din sectorul privat cu până la 10 angajaţi, care nu au interacţiuni directe cu clienţii, şi angajaţii care lucrează de acasă.

Suspendarea contractelor de muncă

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, pe perioada stării de alertă, angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul electronic COVID-19 la intrarea la locul de muncă şi corelativ personalul din sectorul public şi cel privat are obligaţia prezentării certificatului electronic COVID-19 la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional pe parcursul a trei săptămâni consecutiv“ se arată în proiectul legislativ. 

Conform documentului, angajatorul este obligat să verifice certificatele prin intermediul aplicaţiei mobile „Check DCC“, iar „contractele de muncă sau orice alt tip de contract în baza căruia îşi desfăşoară activitatea personalul care nu prezintă la intrarea la locul de muncă certificatul electronic COVID-19 valid se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale“. Dacă nu verifică documentele, angajatorii riscă amenzi consistente care pleacă de la 10.000 de lei, dar pot ajunge în unele cazuri şi la 100.000 de lei, sancţiuni care pot fi aplicate de DSP-uri, Inspecţia Sanitară de Stat, Inspecţia Muncii, dar şi de poliţişti. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite