Unele spitale din România riscă să se închidă din lipsa banilor. Preşedintele CNAS susţine însă că nu sunt probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu mai sunt bani pentru plata salariilor şi nici pentru materialele sanitare FOTO Adevărul
Nu mai sunt bani pentru plata salariilor şi nici pentru materialele sanitare FOTO Adevărul

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a declarat în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu premierul Victor Ponta că în ciuda faptul că unii manageri de spitale din ţară susţin că nu au buget pentru salarii şi materiale sanitare, banii respectivi există.

„Nu există probleme în ceea ce priveşte finanţarea spitalelor şi nu sunt spitale care să aibă bugetul zero. Vor exista bani pentru salarii, care vor fi acoperite până la sfârşitul anului”, a explicat Cristian Buşoi.

Acesta a completat că până la sfârşitul anului va fi înaintată o propunere de rectificare bugetară în care să fie cuprin unităţile sanitare.

„Avem soluţii, cel puţin pentru plata salariilor”, a punctat preşedintele CNAS.

Marţi, vicepreşedintele SANITAS, Marius Sepi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „spitalele nu au buget pentru nimic”, adăugând că există în teritoriu unităţi medicale care au 1 leu prevăzut în buget.

Un exemplu dat de medicul Florin Chirculescu de la Spitalul Universitar din Bucureşti, a fost acela că într-un spital din Târgu Jiu nu au putut fi efectuate astăzi operaţii în lipsa anestezicului.

„Dacă nu va fi buget pentru spitale, se vor închide”, a atras atenţia şi profesorul Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Mâine, 120 de reprezentanţi din Sănătate vor picheta sediul Ministerului Sănătăţii între orele 11 - 13. Printre revendicări se numără alocarea unui procent de 6% din PIB pentru sănătate şi majorarea lefurilor personalului medical, salarii care n-au mai fost mărite din anul 2010.

Cardurile de sănătate distribuite prin poştă, cu confirmare de primire

În ceea ce priveşte cardurile de sănătate, Imprimeria Naţională va continua producţia acestora pentru toţi cei 16 milioane de beneficiari, iar varianta luată în calcul este ca documentele să fie distribuite prin poştă, cu confirmare de primire, şi nu prin intermediul primăriilor, a declarat premierul Victor Ponta.

„Cardul de sănătate în sfârşit începe să fie produs, înţeleg că peste 1,1 milioane au fost produse şi va continua la Imprimeria Naţională producţia aceasta până se ajunge la numărul total de 16 milioane persoane beneficiare ale cardului”, a spus Ponta, aflat la sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

El a apreciat că acest program va reduce foarte mult posibilitatea fraudelor şi a sincopelor generate de birocraţie.

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a anunţat, joi, că au fost tipărite un milion de carduri de sănătate şi speră ca în maximum două săptămâni să fie luată decizia politică privind distribuţia, apreciind că folosirea cardului va duce la diminuarea fraudei.

Preşedintele CNAS declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate vor fi produse până la sfârşitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite