Andrei Baciu: Cum pot călători cei care au avut COVID, dar n-au fost la doctor şi nu au dovezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinare în aeroport  FOTO click.ro
Vaccinare în aeroport  FOTO click.ro

Numărul persoanelor care au avut COVID, dar au dus boala pe picioare, nu au fost la doctor şi nu figurează în nicio evidenţă în România ar putea fi de până la 5 ori mai mare decât o arată evidenţele oficiale, după cum afirma joi seara, la Digi24, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. El a explicat cum ar putea proceda acestea pentru a călători sau a avea acces la diferite evenimente.

Cum ar putea aceste persoane să demonstreze că au imunitate ca să se poată bucura, de pildă, de certificatul verde, pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente? Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a explicat care ar fi cea mai bună soluţie în cazul lor.

Andrei Baciu a arătat de ce testul de determinare a anticorpilor nu este acceptat la nivel oficial pentru a putea fi introdus în certificatul verde ca dovadă a trecerii prin boală.

"Dacă şi-au făcut totuşi un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms şi ar trebui să fie în sistem. Dacă totuşi nu se găseşte în sistem, din punct de vedere teoretic - dar strict teoretic - ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date şi dovezi ştiinţifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.

Astfel, aceste persoane trebuie să-şi facă un test pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente, chiar dacă ele sunt imunizate. "Sau există o soluţie şi mai bună: să se vaccineze”, a adăugat secretarul de stat, explicând că un test este valabil maximum 72 de ore şi, în plus, costă, pe când vaccinul este gratuit.

"Mai mult de atât, facem un test, mergem în Grecia şi e posibil ca Grecia să treacă pentru România dintr-un scenariu în altul: din scenariul verde să treacă în scenariul galben sau din scenariul galben să treacă în cel roşu. Pe condiţiile existente în acest moment, doar vaccinarea este cea care te scapă de carantină pentru scenariul roşu. Pentru scenariul galben, şi un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore”, a arătat Andrei Baciu.

El a menţionat că în momentul de faţă, vaccinarea este disponibilă şi în aeroport şi va fi disponibilă şi în alte puncte importante. "Deci, este foarte uşor, oriunde te duci, stai 15 minute, aştepţi, nu trebuie să faci nimic special, nu trebuie să iniţiezi un proces, să faci o programare. Mergeţi în aeroport, vă vaccinaţi şi ai certitudinea că nu intri în carantină când te întorci, dar cel mai important este faptul că-ţi oferă o protecţie pentru tine şi pentru familie”, a punctat Andrei Baciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite