Amendă record pentru o companie farmaceutică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
GlaxoSmithKline a acceptat să plătească o amendă record de trei miliarde de dolari
GlaxoSmithKline a acceptat să plătească o amendă record de trei miliarde de dolari

O companie farma, prezentă şi în România, a primit o amendă usturătoare. Unul dintre motive este că a promovat ilegal anumite medicamente şi a ascuns efectele secundare.

Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline încearcă să pună capăt unui proces în care este acuzat de promovare ilegală a unor medicamente, precum şi neraportarea efectelor secundare ale unor pastilele din portofoliu.

Companie este de acord să pledeze „vinovat" şi să plătească o amendă de trei miliarde de dolari, potrivit AFP.

Medicamentele incriminate sunt antidepresivele Paxil şi Wellbutrin - promovate ilegal - şi medicamentul pentru diabetici, Avandi, - privind efectele secundate -.

„Astăzi, aranjamentul de trei miliarde de dolari este fără precedent atât prin dimensiune cât şi prin scop. De asemenea, acest angajament subliniază hotărârea companiei de a proteja publicul american, cât şi responsabilizarea celor care comit fraude în domeniul sănătăţii" a declarat procurorul şef-adjunct, James M. Cole.

Potrivit „New York Times", amenda este una record. Doar firma Pfizer a mai plătit o amendă în 2009, însă aceasta era de 2,3 miliarde de dolari.

Replica GSK

Reprezentanţii companiei farmaceutice ţin săprecizeze că aceste fapte ţin de trecut şi au învăţat din greşeli.

„Aceste lucruri îşi au originea într-o altă eră a companiei, ele nu pot şi nici nu vor fi uitate. Din partea GSK, vreau să-mi exprim toate regetele şi să reiterez faptul că am învăţat din greşelile trecute pe care le-am făcut", a subliniat Andew Wittzy, reprezentantul companiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite