Agenţia Medicamentului: „Peste 40 de dosare pentru terapii noi în cardiologie, reumatologie şi cancer au fost depuse de producătorii de medicamente!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 de dosare au fost depuse de producătorii de medicamente pentru a fi evaluate, astfel încât produsele respective să poată fi incluse pe lista de medicamente compensate şi gratuite. Anunţul a fost făcut de preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), care a adăugat că dosarele depuse sunt pentru medicamente care acţionează în boli cardiologice, reumatologice şi în cancere.

Savu a explicat că includerea pe lista de compensate a unor medicamente noi va ţine cont de recomandarea Comisiei Europene şi de evaluările făcute de institute din Marea Britanie, Franţa şi Germania, pentru prima dată putând fi introduse şi excluse anumite produse, informează Mediafax.

Schiţa noii liste, gata până în august

Evaluarea moleculelor noi, dar şi a celor existente, ar putea fi gata la sfârşitul lui august. Moleculele existente vor fi evaluate potrivit procedurilor europene, pentru a se vedea dacă îşi mai justifică existenţa pe lista de compensate.

„Estimez că până la sfârşitul lunii august vom avea o schiţă a noii liste, după ce vom analiza dosarele depuse de producători. Subliniez, totodată, că noua metodologie de includere pe lista de compensate a unor noi molecule, cât şi evaluarea celor deja existente, vor permite cu siguranţă o nouă abordare, mult mai flexibilă. Actualizarea perioadică a acestei liste, prin includerea de noi molecule şi exluderea acelora care nu-şi mai dovedesc eficienţa, este aşteptată de peste 20 de ani şi că este în folosul pacienţilor”, a spus Marius Savu.

Analiză de dosar va fi făcută la fiecare medicament în parte, a completat preşedintele ANMDM.

Reguli de includere şi de excludere

Tot Marius Savu explica recent că procedura de analizare a dosarelor va ţine cont de evaluările făcute de institute renumite din Marea Britanie, Franţa şi Germania, dosarele urmând să primească un punctaj mai mare în funcţie de numărul de state în care un medicament este compensat, dar şi de impact.

„Astfel, 25% din punctajul obţinut în urma evaluării va fi primit de medicamente care sunt compensate în mai mult de jumătate din statele europene. Nu în ultimul rând, ne interesează economia pe care o aduc aceste medicamente noi la bugetul sănătăţii, punctajul maxim la acest criteriu obţinându-l medicamentele care aduc o economie mai mare de 5% faţă de tratamentele actuale, respectiv 30 la sută”, a precizat preşedintele ANMDM.

Pentru ca un medicament nou să poată intra pe lista de compensate, este obligatoriu ca acesta să întrunească minimum 80 de puncte din 145 care pot fi obţinute. Medicamentele care obţin sub 50 de puncte se delistează, a mai spus Marius Savu.

În legătură cu menţinerea sau exluderea de pe listă a unui medicament, preşedintele ANMDM a spus că dacă acestea sunt respinse de cele trei institute, atunci ele sunt eliminate automat.

23 iulie - undă verde pentru actualizarea listei

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a aprobat, în 23 iulie, ordinul privind criteriile în baza cărora va putea fi actualizată lista de medicamente compensate şi gratuite, respectiv includerea, extinderea indicaţiilor sau excluderea unor tratamente.

Bănicioiu a declarat că aprobarea criteriilor de evaluare este cel mai important pas în continuarea procesului de actualizare a listei de de compensate şi gratuite.

„Această nouă metodologie de evaluare cuprinde criterii de includere în listă, dar şi de excludere, conform standardelor şi cerinţelor europene. De altfel, am aprobat actul normativ după o lună de dezbatere publică, consultări repetate cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, dar şi în acord cu cerinţele Comisiei Europeane, în concordanţă cu metodologii similare din Marea Britanie, Germania, Franţa”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

Ministrul a precizat că metodologia de evaluare va permite o nouă abordare în sistem, şi anume actualizarea periodică a listei de compensate şi gratuite, în beneficiul pacienţilor. Ministrul Bănicioiu şi preşedintele ANMDM au estimat că noua listă de compensate ar putea fi gata în toamna lui 2014.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite