Absolvenţi de liceu şi persoane trecute de 40 de ani, extremele care s-au prezentat la Bursa locurilor de muncă de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 600 de persoane s-au prezentat vineri, până la ora 12.00, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, cel mai mare târg de profil desfăşurat în Capitală. Proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii sau trecuţi de 40 de ani, s-au înghesuit la standurile agenţilor economici care au venit cu oferte diverse, de la joburi în domeniul asigurărilor până la cele în vânzări şi zona IT.

Încă de la primele ore ale dimineţii, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă aşteptau cu nerăbdare să se deschidă uşile Palatului Naţional al Copiilor, locaţia în care se organizează, an de an, Bursa locurilor de muncă. 

Înarmaţi cu CV-uri, oamenii au început să consulte inclusiv afişele lipite pe geamurile clădirii. Locuri de muncă diverse, pentru toate gusturile: confecţioneri, tapiţeri, IT-işti, patiseri, cofetari, vânzări. Deşi iniţial au aflat că vor veni 130 de agenţi economici la târgul de locuri de muncă, organizatorii au aflat, pe ultima sută de metri, că alte şase companii au decis să participe la eveniment. 

Din cele peste 4.500 de joburi disponibile în Bucureşti, doar 314 au fost destinate persoanelor cu studii superioare. Dezamăgirea a putut fi citită pe chipul unora dintre participanţii, care se aşteptau la o ofertă mai diversă. 

„Am program obositor, iar banii sunt puţini”

Spre exemplu, Ionela Şerban, o tânără din Capitală care lucrează în domeniul retailului, vrea cu tot dinadinsul să îşi schimbe locul de muncă. Mărturiseşte că deja se află în preaviz şi că a preferat să plece din cauza programului extrem de aglomerat, care nu era remunerat pe măsură. 

„Este obositor, iar banii sunt puţini. Angajatori sunt destui din ce văd, dar sper să îmi găsesc un loc de muncă tot în domeniul retailului, dat fiind faptul că am experienţă. Voi lua la rând toate standurile”, a spus, zâmbitoare, tânăra, în timp ce completa un formular tip pe care să îl lase la standul unei companii. 

După un tur al meselor, observăm că sunt căutaţi cei cu specializare în vânzări şi în domeniul tehnic. Nimic pentru absolvenţii de studii umanistice. Îmbrăcat într-o cămaşă albastră, cu un vraf de CV-uri în mană, Nicolae, un bărbat de 64 de ani, se uită pe fugă la ofertele angajatorilor şi ia, în grabă, şi pliantele puse pe mese. Nu caută loc de muncă pentru el, ci pentru fiica sa, profesoară de meserie, căreia i-a fost imposibil să vină. Bărbatul e nemulţumit că evenimentul nu a fost foarte mediatizat. 

„La televizor afli doar ce a mai făcut Adi Minune. Nimeni nu spune că se organizează astfel de târguri. M-am tot uitat pe la oferte, în speranţa că voi găsi ceva interesant, dar nu este nimic atrativ. Oricum, fiica mea vrea să plece în Grecia, o să lucreze acolo ca si cameristă, sau recepţioneră”, spune bărbatul. 

Se încruntă când îşi dă seama că fiica sa, în ciuda faptului că are 35 de ani şi peste şase ani de experienţă în învăţământ, lucrează pe un salariu de 300 de lei. „N-ai ce să faci cu învăţământul în ziua de azi. Nu ne mai ajungem cu banii, o să plece clar la anul”, a completat Nicolae. 

Locuri de muncă şi pentru muncitorii necalificaţi 

Dacă doar 7% din oferte au fost pentru cei cu studii superioare, 18% din locurile de muncă îi vizau pe muncitorii necalificaţi. Elena Radu este casnică. Îşi caută un loc de muncă de câţiva ani, dar nu a reuşit să se angajeze până acum. E bucuroasă, însă, că a reuşit să intre în contact cu angajatorii şi speră să fie sunată pentru a merge la interviu. 

Nu are pretenţii financiare prea mari, tot ce îşi doreşte este să reintre în piaţa muncii. De altfel, acesta e şi sfatul pe care candidaţii îl primesc de la reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). 

„Important este să participe la aceste târguri şi să lucreze, ca să obţină experienţa, chiar dacă salariul nu este foarte mare la început. Acesta poate suferi modificări, în funcţie de competenţele de care dă dovadă respectivul angajat”, a explicat şi Nicoleta Borţea, reprezentanta ANOFM, filiala Bucureşti. 

Câţi şomeri mai sunt în Bucureşti 

Potrivit acesteia, rata şomajului la data de 31 august 2015 a fost de 1,91% la populaţia activă civilă de 1,1 milioane de persoane. La nivelul Capitalei erau 21.200 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din care 11.400 erau femei. 

Din totalul şomerilor, 4.400 sunt îndemnizaţi iar alţi 16.800 sunt neindemnizaţi la nivelul Bucureştiului, notează ANOFM. În ceea ce priveşte pregătirea profesională a acestora, 40% din totalul şomerilor au studii primare, gimnaziale şi profesionale, în timp ce 35% au studii liceale şi post-liceale. De asemenea, 25% din şomeri sunt absolvenţi de studii universitare. Pe grupe de vârstă, cei mai mulţi şomeri se încadrează la categoria 40 - 50 de ani, respectiv 19%. Tot 19% din şomeri au între 30 - 40 de ani, conform statisticilor. 

Bursa locurilor de muncă a fost organizată la nivelul tuturor agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă, pe 25 septembrie 2015.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite