Articol publicitar

640.000 de euro pentru modernizarea reţelei de transfuzie a sângelui

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt centre de transfuzie sanguină din ţară au fost renovate anul trecut de Fundaţia Vodafone România
Opt centre de transfuzie sanguină din ţară au fost renovate anul trecut de Fundaţia Vodafone România

Nu mai puţin de 8 centre de transfuzie sanguină din Bucureşti, Buzău, Cluj, Giurgiu, Iaşi, Slatina, Suceava şi Târgu Jiu au fost renovate în 2015 de Fundaţia Vodafone, în cadrul proiectului „O şansă pentru viaţă”. Practic, a fost renovată o suprafaţă totală de 15.145 metri pătraţi, în care peste 127.000 de donatori vor beneficia de condiţii mai sigure.

Proiectul, început din 2008, a costat, până acum 640.000 de euro şi a contribuit la salvarea a peste 200.000 de vieţi omeneşti.

Potrivit preşedintelui onorific al Fundaţiei Vodafone, Irina-Margareta Nistor, în 2016, în cadrul proiectului „O şansă pentru viaţă”, vor mai fi renovate, centrele de transfuzie din Arad, Alba Iulia, Braşov, Constanţa şi Călăraşi, iar centrele din Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Slobozia şi Bistriţa, Drobeta Turnu Severin vor fi dotate cu aparatură nouă.

„Sunt multe sedii ale centrelor de transfuzie care nu sunt într-o stare bună. Clădirea Centrului de Transfuzie din

image

Arad a fost construită în anii ‘80 şi nu a fost renovată în totalitate niciodată decât pe sectoare de activitate. Din păcate, o aripă a clădirii suferă de modificări în structura de rezistenţă, avem fisuri şi de 2-3 centimetri în pereţi, tasări ale podelei, tavanele sunt cu infiltrări de apă. Se creează un disconfort în donarea de sânge, dacă centrele nu au un aspect agreabil, pentru a oferi donatorilor siguranţa şi încrederea în actul donării”, a explicat doctorul Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzie sanguină de la Arad, în cadrul conferinţei „Connecting for Good”, al Fundaţiei Vodafone.

La Slatina, Centru renovat pentru prima dată după 30 de ani

Centrul de transfuzie de la Slatina este unul dintre proiectele finanţate şi finalizate de Vodafone în 2015. Clădirea nu mai fusese renovată de 30 de ani, iar toate promisiunile de revonare primite de conducerea Centrului au rămas, până anul trecut, numai la nivel de vorbe. Drept urmare, impactul modernizării clădirii a fost extrem de mare atât pentru donatori, dar cât şi pentru personal. 

centru transfuzie renovat vodafone

„După ce am terminat lucrările de reabilitare, aşteptam afluenţă de voluntari, dar aveam 4-5 donatori, pe zi, care îndrăzneau să intre. Mi-am pus întrebarea de ce nu vin. Am ieşit în faţa Centrului şi am surprins o discuţie între doi tineri care spuneau că clădirea aparţine unui laborator de analize particular şi că, la cât de bine arată, nu poate fi centru de transfuzii. Impactul a fost foarte mare în sensul că, estetic vorbind, donatorii nu se aşteptau ca noi să îi primim într-un centru care beneficia de o modernizare şi igienizare care ar trebui să fie normale, practic. După aceea, oamenii au început să vină, s-au obişnuit. Pentru ei normalul era un hol insalubru, în care stăteau 40-50 de persoane în picioare şi completau chestionare pre-donare fără să fie ajutaţi de cineva”, a povestit Ramona Lesnic, directorul Centrului de Tranfuzie Sangvină Slatina.

Pe lângă reabilitarea spaţiilor, au fost achiziţionate şi 30 de scaune de recoltare, un aparat de aer condiţionat pentru laboratorul sanguin, patru centrifuge, două hemomixere, şase frigidere şi congelatoare pentru stocarea sângelui. De asemenea, patru din cele opt centre au fost dotate cu mobilier nou.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite