Ungaria nu e doar nazistă, ci şi horthystă: emite pretenţii asupra întregii Transilvanii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungaria a mai făcut o dată Elveţia pe teritoriul Transilvaniei, în 1940. O mărturie a ”toleranţei” maghiare pe care nu avem voie să o uităm. Iar cimitirele din zonă  sunt pline de crucile martirilor români ucişi de horthyştii educaţi şi înţelepţi care au adus cu ei lumina şi civilizaţia Ungariei
Ungaria a mai făcut o dată Elveţia pe teritoriul Transilvaniei, în 1940. O mărturie a ”toleranţei” maghiare pe care nu avem voie să o uităm. Iar cimitirele din zonă  sunt pline de crucile martirilor români ucişi de horthyştii educaţi şi înţelepţi care au adus cu ei lumina şi civilizaţia Ungariei

Un parlamentar din partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, cere autonomia întregii Transilvanii sub protectoratul Ungariei. Între timp, PPMT şi Institutul Balvanyos au aruncat pe piaţă un manual al autonomiei Transilvaniei, văzută ca o eliberare de sub România ale cărei armate au „ocupat“ Ardealul după Primul Război Mondial. Ar trebui să fie clar: Budapesta vrea Transilvania, motiv pentru care atacă România pe toate fronturile.

Pe de o parte, parlamentarul Fidesz Csoti Gyorgy îşi argumentează solicitarea dominaţiei Ungariei asupra Transilvaniei prin faptul că statul român nu ar asigura drepturi egale cetăţenilor săi. Aici îi dau dreptate: minoritatea maghiară are mai multe drepturi decât majoritatea, numai că, sub protectoratul Ungariei, românii nu ar mai avea niciun drept, istoria ne stă mărturie. Ar fi doar toleraţi, dacă nu persecutaţi de-a dreptul, cum sunt şi acum în zona condusă administrativ de politicieni maghiari.

Dar cea mai aberantă peroraţie maghiară mi se pare a fi cea care face recurs la istorie. Potrivit lui Gyorgy, românii au venit în Transilvania în secolul al XIII-lea, unde au găsit ”o redută a culturii şi identităţii maghiare, un protector al independenţei şi un deschizator de drumuri în Europa în privinţa toleranţei religioase şi a autonomiei pe criterii etnice”. Aici parlamentarul maghiar a depăşit orice bun simţ. Să vorbeşti de toleranţa maghiară când românii, localnicii zonei, nici nu erau recunoscuţi ca populaţie, iar religia lor ortodoxă a avut de dus lupte grele ca să fie permisă, ţine de domeniul ficţiunii pure. Acelaşi fel de toleranţă ni se promite şi sub protectoratul Ungariei, nicio problemă. Românii care trăiesc în zonele cu primari maghiari ştiu prea bine cum arată ”toleranţa” maghiară...

Să ne amintim doar de ultima ocupaţie maghiară, cea din perioada horthystă, ca să ne dăm seama cum arată toleranţa Ungariei şi raiul pe care îl promite. Şi lucrurile nu vor sta diferit nici de această dată de vreme ce Budapesta practică nazismul pe faţă

În paralel, PPMT şi Institutul Balvanyos au lansat un manual al autonomiei care pretinde că România a ocupat armat Transilvania la care nu avea dreptul, dar că, prin autonomia girată de maghiari, va deveni Elveţia. Din nou, e lăudată toleranţa maghiară practicată în acest colţ de lume unde administraţia ungară a fost prima din lume care a îngăduit alte religii. Ce să mai vorbim atâta, sub unguri românii au dus-o cel mai bine din istoria lor şi ar trebui doar să se întoarcă sub Ungaria ca regiunea lor să fie raiul pe pământ.

Să ne amintim doar de ultima ocupaţie maghiară, cea din perioada horthystă, ca să ne dăm seama cum arată toleranţa Ungariei şi raiul pe care îl promite. Şi lucrurile nu vor sta diferit nici de această dată de vreme ce Budapesta practică nazismul pe faţă, iar Parlamentul de acolo e reprezentat nu doar de oameni ca Gyorgy, ci şi de Jobbik, un partid paramilitar pus pe conflicte deschise când vine vorba de impunerea pretenţiilor expansioniste.

Săptămâna trecută, câţiva oficiali ai Guvernului maghiar, cunoscuţi pentru declaraţiile lor anti-româneşti, au inaugurat la Cluj-Napoca o universitate privată sponsorizată de Ungaria pentru ca studenţii maghiari să poată învăţa ”liber”. Ce vor învăţa ei acolo nu e greu de bănuit, nici acţiunea la care vor participa atunci când statul donator le-o va cere.

Sper ca măcar în al XII-lea ceas un lucru să devină clar pentru toată lumea: Ungaria vrea să pună mâna pe Transilvania şi vrea acest rapt de-adevăratelea, nu doar în declaraţii electorale. Motiv pentru care acţionează în acest sens. Nu e cazul să ne purtăm cu mănuşi. Iar toţi cei care susţin expansiunea Ungariei de dinăuntrul României sunt duşmani de facto ai statului nostru. Am depus mai multe proiecte de legi împotriva extremismului maghiar. Parlamentul României trebuie să ia foarte în serios ameninţarea şi să adopte aceste legi prin care vor fi interzise partidele extremiste maghiare şi toate manifestările împotriva statului român. Altfel, asaltul împotriva României nu se va încheia niciodată!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite