Un lider PNL vrea pedepse mai mici pentru comerciaţii care vând ţigări minorilor: magazinele în cauză nu vor mai putea fi închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Roman, vicepreşedinte al PNL. FOTO Arhivă Florin Roman
Florin Roman, vicepreşedinte al PNL. FOTO Arhivă Florin Roman

​Un proiect de lege depus de deputatul PNL Florin Roman vrea relaxare pedepselor pentru comercianţii care vând ţigări minorilor. Concret, cea mai dură sancţiune pe care o vor risca magazinele care vând ţigări minorilor va fi suspendarea activităţii pentru o perioadă de 30 de zile, în loc de închiderea acestora, aşa cum prevede legea în prezent.

Expunerea de motive se bate cap în cap cu forma de modificare a legii propusă. Deputatul PNL scrie în expunerea de motive a proiectului legislativ că "în contextul actual, în care marea majoritate a tinerilor elevi de liceu, dar şi de gimnaziu, îşi desfăşoară activitatea şcolară în mediul online, iar părinţii lor nu pot „rmări, din motive obiective, petrecerea timpului liber al copiilor, se constată un fapt îngrijorător, care ia amploare de la o zi la alta: mulţi tineri îşi petrec timpul liber în localuri publice unde se comercializează, printre altele, produse alcoolice sau din tutun şi, mai grav, consumă astfel de produse, deşi legislaţia în vigoare interzice acest lucru, atât pentru comercianţi, cât şi pentru minori."

Cu toate acestea, proiectul alesului liberal relaxează condiţiile pentru vânzarea de tutun. Cea mai dură sancţiune prevăzută în acest moment în lege - închiderea unităţilor comerciale care vând ţigări minorilor şi sunt prinse cu mai multe astfel de abateri - ar urma să fie înlocuită cu suspendarea activităţii pentru 30 de zile

Legea nr. 349/2002, ce reglementează vânzarea produselor din tutun, prevede în acest moment, la art. 10, alin. b: „ nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1), (1^1), (5), (5^2), (6), (6^1), (7^1) şi ale art. 4 alin. (2) se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.”

Florin Roman elimină, din art. 10, alineatul b, sancţiunile pentru (6^1) : „(6^1) Se interzice vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani.” În schimb introdce amenda de la 10.000 de lei şi sancţiunea de suspendare a activităţii pentru 30 de zile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite