Un grup de 71 de parlamentari a depus o lege privind construirea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, criticând Guvernul

71 de parlamentari, din toate grupurile politice, cu excepţia ALDE, au depus un proiect de lege privind aprobarea construirii autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, „Autostrada Unirii", criticând întârzierile Guvernului de a face paşi concreţi pentru acest obiectiv, şi cere ca autostrada să fie terminată în patru ani. Potrivit legilor în vigoare, însă, doar Guvernul poate aproba astfel de investiţii.
Pentru ceea ce a făcut în istoria României,Moldova are dreptul la cel puţin două autostrăzi:una,aceasta,Iaşi-Tg.Mureş cu conexiune la autostrada spre Europa,şi alta Suceava-Iaşi-Bacău-Buzău-Bucureşti cu legare la autostrada spre Marea Neagră.Nu mai zic că şi o autostradă Iaşi-Chişinău-Odessa ar fi necesară.
Necesitatea unei autostrazi de interes european intre Chsinau si Bucuresti a fost consfintita prin desemnarea coridorului pan-european IX. Initial, traseul era Chisinau-Albita-Husi-Barlad- Focsani-Buzau-Bucuresti. romanialibera.ro/special/documentare/coridoarele-de-transport-paneuropean-iv-si-ix-vor-deveni-trasee-de-autostrazi--5998 85% din finantare ar fi venit de la UE. Intre timp, romanii s-au cacait si s-au razgandit, propunand varianta prin Roman-Iasi-Sculeni, catre Chisinau, ocolitoare si din aceasta cauza, fara finantare UE. UE iti da bani pt. trasee de interes european, nu local. La fel se intampla si cu Pitesti-Sibiu, daca se accepta propunerea lui Sova, sa ocoleasca autostrada prin Rm. Valcea. Suceava-Iasi-Bacau e un non-sens geografic, un zig-zag. Poate Suceava-Bacau-Buzau-Bucuresti, cu conexiune prin Siret, la Ucraina, coridor propus, dar neacceptat drept coridor pan-european de UE, pentru finantare. Oricum, stati linistit, ca nu se va face nimic, ultimii 25 de ani au aratat cat de "mult" am cosntruit, sunt satul de desene, schite, studii de fezabilitate etc...
Nu am competente sa ma pronunt pe unde trebuie sau nu sa treaca autostrazile, dar un lucru este clar: NU AVEM AUTOSTRAZI! De ce nu avem daca pentru multe dintre ele putem lua 85% din buget de la UE? Poate pentru ca banii de la UE se sifoneaza mult mai greu si atunci ce sens are sa muncesti "gratis". Nu este oare mai usor sa "construiesti autostrazi" din bugetul Romaniei, usor de "controlat si de vamuit"? Romanii ar trebui sa faca urmatorul pas si sa isi ia la intrebari alesii de ce. O multime de intrebari!!! Inceand cu lucruri marunte si pana la autostrazi.