Liberalii au votat în unanimitate: Dacian Cioloş va fi propunerea partidului pentru postul de premier. Cine sunt vedetele de pe listele PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş se vede cu lideriii liberali. FOTO gov.ro
Dacian Cioloş se vede cu lideriii liberali. FOTO gov.ro

Conducerea PNL a hotărât oficial că Dacian Cioloş este propunerea liberalilor pentru funcţia de premier după alegerile din 11 decembrie. Şeful Guvernului a dat curs ofertei, dar a subliniat că nu va intra în campanie alături de liberali.

Conducerea liberalilor a decis, cu unanimitate de voturi, ca Dacian Cioloş să fie propunerea partidului pentru funcţia de premier, după alegerile parlamentare din 11 decembrie, într-o şedinţă în care PNL îşi definitiva lista cu oamenii pe care îi va arunca în lupta la alegerile din toamnă. „Am luat o decizie, aş spune, istorică fără să greşesc şi întâmplarea face că decizia luată astăzi are tot numărul 140, un număr care a purtat noroc PNL. Este vorba despre un vot dat în unanimitate de colegii mei din Biroul Politic Naţional pentru desemnarea lui Dacian Cioloş ca şi candidat de premier liberal după data de 11 decembrie“, a spus Gorghiu, la finalul Biroului Politic Naţional.

Întrebată dacă premierul Cioloş ar putea rămâne în fruntea Guvernului, după alegeri, fără a deveni membru de partid, Gorghiu a răspuns: „Eu vă spun că astăzi, desemnarea lui Dacian Cioloş ca şi premier din partea PNL nu are ca şi condiţie eliminatorie, dacă pot spune aşa, nevoia carnetului de partid. Nu este niciun fel de condiţie statutară“, a explicat liderul PNL care a evitat să explice de ce au eşuat negocierile purtate cu miniştrii tehnocraţi, în condiţiile în care niciunul dintre aceştia nu este prezent pe listele PNL.

„Am spus da“
În replică, Dacian Cioloş a declarat, pentru „Adevărul“, că  acceptă propunerea liberlailor. „Am avut azi o discuţie foarte bună cu preşedintele PNL Alina Gorghiu în care m-a informat despre intenţia aceasta şi am spus că da, în măsura în care, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare, va exista o bază pentru o astfel de colaborare, sunt deschis acestei propuneri“, a declarat premierul pentru „Adevărul“. Însă acesta a precizat că nu se va implica în campania electorală. „Partidele îşi vor face propriile campanii, pe baza programelor de guvernare pe care le propun. Atât timp cât nu sunt candidat la alegeri, nu cred că o implicare în campanie ar fi un lucru bun. Singura mea implicare va fi pentru promovarea Platformei România 100“, a subliniat Cioloş, singurul tehnocrat care nu i-a refuzat pe liberali.

Tehnocraţii au refuzat PNL
Duminică seară,  ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a anunţat că nu va candida, deşi îi fusese păstrat un loc pe listele PNL de la Timiş. Totuşi, conducerea liberală a completat listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor şi a validat cele şapte circumscripţii rămase pentru a trece de votul PNL. Cea mai improtantă organizaţie care a fost validată a fost cea a Capitalei. Pe locurile eligibile de la Senat au fost propuşi oameni noi ca medicul Leon Dănăilă, economistul Florin Cîţu şi arhitecta Hildegard Brandl. Pe de altă parte, la Camera Deputaţilor PNL a optat pentru oameni politici cunoscuţi. Lista e deschisă de prim-vicepreşedintele Adriana Săftoiu, urmată de Eugen Nicolăescu, Ovidiu Raeţchi, Cristina Trăilă, Florin Alexe şi Sulfina Barbu. Ultima din listă fusese anterior refuzată de cei la Olt, potrivit unor surse politice, însă nici locul şase de la Bucureşti nu înseamnă că sigur intră în Parlament.

Validată a fost şi lista PNL Timiş pe care va candida preşedintele Alina Gorghiu, precum şi cea de la Braşov unde, în ciuda încercărilor de a-şi găsi o poziţie eligibilă, deputatul Gheorghe Ialomiţeanu a fost scos din cărţi, fiind pus în partea a doua a listei. În şedinţă, Ialomiţeanu şi-a exprimat nemulţumirea, potrivit unor surse politice, deputatul fiind de părere că au fost puse pe listă „amazoanele lui Băsescu“.

„Vedetele“ PNL, extreme de vârstă
Liberalii au venit cu nume surprinzătoare în unele filiale. Medicul Leon Dănăilă, cel care deschide lista d ela Senat din Bucureşti, e una dintre surprize.  În vârstă de 83 de ani, Dănăilă e specialist neuochirurg la Spitalul Gheorghe Marinescu şi membru titular al Academiei Române. „Sper să pot face o conexiune foarte bună între activitatea profesională şi cea politică. În politică, sper să ia mulţi exemplul de la felul cum mi-am condus eu secţia, dar şi activitatea neurochirurgicală din România. Fără politică nu se pot aplica nişte legi generale în orice domeniu. Tehnocraţia e bună, dar e limitată. oamenii politici au vederi mai mari“, a declarat neurochirurgul Dănăila, după ce a fost validat de BPN al PNL. O altă vedetă de pe listele liberalilor este economistul Florin Cîţu, în vârstă de 44 de ani, care lucrat pentru Young & Rubciom SUA, Banca Naţională a Noii Zeelande, EIB Suedia şi ING România. Acesta a studiat macroeconomie aplicată la Grinnell College şi Iowa State University.

Doi dintre cei mai tineri liberali care deschid listele sunt Mara Mareş, 24 de ani, şi Robert Sighiartău, 27 de ani. Mareş va deschide lista PNL Braşov de la Camera Deputaţilor, în timp ce Sighiartău pe cea de la PNL Bistriţa-Năsăud de la Camera Deputaţilor. Mareş, fiica consilierului judeţean Ioan Mareş, a fost prezentată ca absolventă a Liceului St. Clare’s, Oxford, a Facultăţii de Studii Europene şi Internaţionale din cadrul King’s College, University of London.  În CV-ul său figurează locuri de muncă precum Ambasada României la Londra şi ONG-ul Expert Forum. Poziţia sa pe listă i-a adus critica unor politicieni ca Radu F. Alexandru şi Gheorghe Ialomiţeanu care, repede, au catalogat-o drept una dintre „amazoanele“ de pe listă, fără experienţă.

Greii PNL, în afara listelor
Pe listele PNL nu se vor regăsi pe liste nume ca Vasile Blaga, Crin Antonescu, Ludovic Orban, Dan Motreanu, Mircea Toader, Petre Roman, Cătălin Boboc, Mariana Câmpeanu şi Puiu Haşotti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite