Sebastian Lăzăroiu: „Să nu ne comportăm ca nişte cerşetori care, după ce le dai bani, te şi scuipă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Lăzăroiu FOTO Adevărul
Sebastian Lăzăroiu FOTO Adevărul

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a explicat marţi, la RFI, că recenta declaraţie de presă a lui Traian Băsescu a fost menită să transmită un mesaj Comisiei Europene, din care să se înţeleagă că România, în ciuda dezamăgirilor exprimate de liderii de la Bucureşti, „se comportă cu demnitate în raport cu partenerii săi”.

„Preşedintele a vrut să transmită un mesaj la Bruxelles că, totuşi, România se comportă cu demnitate în raport cu partenerii săi. Altfel, exista riscul să pară că ne comportăm... Ştiţi cum sunt cerşetorii ăia care după ce le dai bani, te şi scuipă? Noi nu suntem în situaţia asta, suntem parteneri egali în Uniunea Europeană, suntem demni, nu cerşim, e vorba doar de solidaritate, pe care o înţelegem cu toţii”, a declarat consilierul prezidenţial.

Lăzăroiu a explicat că România contribuie cu opt miliarde şi primeşte de patru ori mai mult, iar pe de altă parte spune că marii net contributori ai UE trebuie înţeleşi, fiindcă „nu mai pot avea aceleaşi contribuţii pe care le-au avut într-o perioadă economică bună”. România, Polonia, Lituania sunt printre ţările care beneficiază de fondurile UE, în timp ce marii contributori la buget sunt Marea Britanie, Germania şi Olanda.

Nemulţumirile de la Bucureşti, vociferate, printre altele, şi de premierul Ponta, au generat „consternare” la Bruxelles, susţine consilierul prezidenţial. „România a plecat de la masa negocierilor, obţinând cea mai mare creştere, deci i s-a făcut o concesie importantă, mai ales că nu eram într-o situaţie grozavă din punct de vedere al absorbţiei fondurilor şi aşa mai departe şi totuşi am obţinut cea mai mare creştere ca alocare bugetară din toate ţările. Şi s-a auzit de la Bucureşti multă dezamăgire. Dezamăgirea de la Bucureşti a produs consternare la Bruxelles, liderii europeni ştiind că s-au făcut multe concesii pentru România”.

Imediat după ce Traian Băsescu şi-a terminat vineri conferinţa de presă de la Bruxelles, Victor Ponta a declarat că mitul „marelui negociator” a murit şi că preşedintele, deşi vrea să prezinte într-o altă lumină situaţia, nu a obţinut mai mulţi bani pentru România.

Lăzăroiu spune că reacţiile autorităţilor de la Bucureşi „puteau să pună în pericol imaginea României”, având în vedere că în urmă cu puţin timp coaliţia de guvernare a pus la îndoială corectitudinea Raportului MCV. „Ne amintim că, după MCV, Raportul a fost luat la Bucureşti în derâdere, persiflat, în orice caz n-a fost deloc luat în serios şi atunci preşedintele a trebuit să iasă. N-a fost o dispută cu premierul, a fost o obligaţie a preşedintelui de a corecta lucrurile, de a transmite în calitate de şef al statului, de reprezentant al statului român, de a transmite imaginea corectă la Bruxelles şi anume că raportul a fost citit în cheia corectă la Bucureşti şi că până la urmă, politicienii de aici sunt gata să respecte recomandările".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite