Românii nu vor mai avea dreptul să îşi aleagă preşedintele. Coaliţia PNL-PSD-UDMR pentru siluirea Constituţiei (II)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Iată că au trecut doar şase luni şi ceea ce scriam la începutul lunii noiembrie, chiar cu două săptămâni înainte de votul pentru învestirea guvernului Nicolae Ciucă, în articolul „Coaliţia PNL – PSD pentru siluirea Constituţiei. Cum vor Iohannis şi Ciolacu să impună republica parlamentară”, prinde contur.

Obiectivele ascunse ale acestei coaliţii extrem de toxice, în ceea ce priveşte Constituţia României, încep să iasă pas cu pas la suprafaţă.

Bomba revizuirii Constituţiei fost lansată în spaţiul public chiar de către Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, adică liderul celui mai mare, dar şi ghinionist partid din România, deoarece în ultimii 18 ani social-democraţii au mai ajuns pe la Palatul Cotroceni doar în postura de invitaţi pe la diverse consultări şi alte sindrofii, amintirea „Cucuvelei” de la Cotroceni stârnind încă destul de multă ură în rândul românilor, acesta afirmând că: „Eu cred că ne aflăm în ceea ce specialiştii în drept numesc „momentul constituţional. (..) Din punctul meu de vedere, cu o majoritate de peste 65% în Parlament, avem puţine scuze dacă vom rata din nou”.

Nu ştim ce „specialişti în drept” o fi consultat domnul Ciolacu, să sperăm că nu este vorba despre Laura Vicol, „specialista în interlopi” a PSD, însă „momentul constituţional” şi „majoritatea de peste 65% în Parlament” sunt rezultatul unei fraude electorale, nu expresia voinţei cetăţenilor români. PNL, PSD şi UDMR, adică cele trei partide care alcătuiesc astăzi majoritatea parlamentară, nu au candidat împreună în alegeri, nu au avut un program electoral comun pe baza căruia electoratul le-a încredinţat puterea şi nici nu le-au vorbit alegătorilor în campanie despre planurile lor privind revizuirea Constituţiei. Mai mult, domnul Ciolacu uită că peste 70% dintre români au spus „pas” ofertei electorale de la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Deci PSD, PNL şi UDMR reprezintă 65% din 30%. Nici vorbă de a avea legitimitatea necesară pentru revizuirea Constituţiei.

Dacă în noiembrie liderii PSD afirmau, cu jumătate de gură, ce-i drept, că intenţionează să modifice atribuţiile preşedintelui, admiţând că au fost puse în discuţie raporturile între puterile statului şi atribuţiile preşedintelui, de pildă clarificarea situaţiei în care preşedintele României poate să facă discreţionar o propunere de premier fără să ţină cont de partidul care a câştigat alegerile, acum Marcel Ciolacu a întors-o ca la Ploieşti, afirmând că PSD nu se va atinge de atribuţiile preşedintelui. Dar de forma de regim constituţional se va atinge?

În această privinţă ne lămureşte „Oracolul de la Harghita”. Adică, liderul UDMR, Kelemen Hunor, cel care pe lângă limba română şi cea maghiară vorbeşte şi „pesedeza”, acesta acţionând de foarte multe ori şi ca un purtător de cuvânt neoficial al social-democraţilor, care s-a pronunţat ferm în favoarea trecerii la republica parlamentară, declarat că: „Noi am spus doar un singur lucru: să trecem la republică parlamentară, preşedinte ales de Parlament, fără să umblăm la atribuţiile preşedintelui. Atribuţiile preşedintelui rămân, dar muţi alegerea preşedintelui în Parlament, cum se întâmplă, de fapt, în marea majoritate a ţărilor Uniunii Europene”. Domnul Hunor nu ar trebui să se limiteze doar să le interzică românilor să-şi aleagă preşedintele, ci ar trebui să facă şi alte propuneri mai curajoase, cum ar fi, de pildă, înlocuirea imnului naţional „Deşteaptă-te române” cu imnul Ţinutului Secuiesc, ca la echipa de hochei.

Două mari evenimente politice au generat readucerea pe agenda publică de către liderii coaliţiei de guvernare a temei revizuirii Constituţiei şi trecerea de la regimul politic semi-prezidenţial la cel parlamentar. Primul îl reprezintă schimbarea liderului PNL şi impunerea unui general de armată în fruntea partidului, Ciucă fiind văzut deja de mulţi lideri liberali drept „prezidenţiabil”. Or, Klaus Iohannis şi sfătuitorii săi de taină sunt perfect conştienţi că electoratul român nu va bate din călcâie şi se va încolona să-l aleagă pe rotofeiul Ciucă în funcţia de preşedinte al României. Aşadar, pregătesc o „scurtătură”.

Al doilea eveniment care le-a dat curaj celor din coaliţie să îşi înfigă colţii sângeroşi în Constituţia şi drepturile românilor îl reprezintă schimbarea de gardă de la Curtea Constituţională. Oricât de controversaţi ar fi fost judecătorii Dorneanu, Morar şi Pivniceru, aceştia nu le datorau mai nimic actualilor puternici ai zilei. Deci, puteau să pună piedici serioase planurilor de revizuire a Constituţiei. Impunerea unor marionete şi preluarea controlului asupra CCR, un filtru foarte important în procesul de revizuire, este o garanţie suficientă că toate aberaţiile coaliţiei PNL-PSD-UDMR vor trece lejer de acest obstacol. 

Aşadar, votul poporului rămâne singurul filtru care mai poate stăvili regimul dictatorial pe care Ciucă, Ciolacu, Iohannis şi Hunor îl pregătesc românilor. După 32 de ani de „democraţie originală”, România se pregăteşte să se întoarcă din nou la dictatură. Ce blestem o fi pe poporul acesta!

UPDATE: Într-o declaraţie de presă susţinută astăzi, Klaus Iohannis nu a respins ideea ca Romania să devină REPUBLICĂ PARLAMENTARĂ, acesta susţinând că "este nevoie de anumite schimbări, de o îmbunătăţire a Constituţiei"! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite