Predoiu, despre dosarul Mineriadei: E un moment care poate să nască o lume nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu afirmă că ancheta din dosarul Mineriada este un început de justiţie graţie tenacităţii victimelor, rudelor, avocaţilor, asociaţiilor, înţelepciunii şi profesionalismului judecătorilor de la CEDO, fiind un moment care poate să nască o lume nouă.

"Ancheta din dosarul Mineriadei este, cel puţin în această etapă, în primul rând o victorie a victimelor sau rudelor victimelor care s-au luptat dincolo de hotarele acestei ţări, în faţa justiţiei europene. Aş observa că este în primul rând o victorie a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Şi aş folosi acest prilej ca să adresez un îndemn la reflecţie euroscepticilor şi celor care mai pun la îndoială dacă e bine sau nu e bine ca România să fie parte a unui sistem european, a unui concert european. Fără Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate că nu am fi avut această discuţie astăzi", a scris pe Facebook Cătălin Predoiu.

El a arătat că demersul procurorilor de a redeschide această anchetă este "lăudabil" şi un semnal că societatea îşi asumă descoperirea adevărului.

"Nu e mai puţin lăudabil demersul pe care îl fac astăzi procurorii de a redeschide această anchetă. Sigur că suntem departe de verdictul Justiţiei, dar este un semnal extrem de puternic, e un semnal că noi, ca Justiţie, ca societate, putem să ne asumăm teme grele, descoperirea adevărului. Suntem datori să descoperim adevărul şi să punem în faţa noastră adevărul", a menţionat liderul liberal.

Predoiu a apreciat că este un moment istoric, care poate "să nască o lume nouă".

"E un moment care poate să nască o lume nouă. E un dicton latin care spune "Fiat Justitia et pereat mundus". Eu l-aş întoarce puţin pe dos şi aş spune că dacă se face Justiţie în acest caz s-ar putea să avem o lume şi mai bună, cu certitudine chiar. Deci este un moment istoric, chiar dacă, repet, nu suntem încă în punctul în care să spunem că s-a făcut Justiţie. Este un început de justiţie graţie tenacităţii victimelor, rudelor, avocaţilor care i-au ajutat, asociaţiilor care i-au ajutat şi înţelepciunii şi profesionalismului judecătorilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a conchis Predoiu.

Procurorii au anunţat miercuri începerea urmăriii penale împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu pentru infracţiuni împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Alţi foşti demnitari au fost puşi sub acuzare, inclusiv fostul şef al SRI Virgil Măgureanu.

Joi, procurorul general al Parchetului instanţei supreme a cerut preşedintelui declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală pentru Petre Roman, Victor Athanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite