PNL, adio şi-un praz verde...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este concluzia constituirii USD, Uniunea Social Democrată. „Avem o alianţă electorală formată din 3 din cele 4 partide ale USL, are 2 dintre cele 3 litere ale USL, dar îşi propune să aibă 100% din mesajul, acţiunea şi obiectivele cu care ne-am prezentat în faţa oamenilor din 2011 încoace", a declarat premierul Victor Ponta.

100% din mesajul, acţiunea şi obiectivele din 2011 încoace, înseamnă că PNL este complet uitat, ca şi cum n-ar fi fost. Ca şi cum PSD n-ar fi câştigat alegerile alături de PNL.

Ca şi cum contribuţia PNL la tot efortul de a ajunge la guvernare şi a guverna, din 2011 încoace n-a existat. Toate au fost trecute la activul PSD.

Grea lovitură pentru liberali, să fie dintr-o dată aruncaţi afară în decorul guvernării şi activităţii politice presupusă de guvernare. Să fie trecuţi la capitolul „şi alţii”.

Mai mult, la constituirea USD a participat cu fast şi Sorin Oprescu, probabil în calitatea de prezidenţiabil al USD, altfel ce să caute la naşterea alianţei?

Iată ce a declarat Oprescu:

„Stimaţi prieteni, vă mulţumesc pentru onoarea pe care mi-aţi făcut-o invitându-mă la acest eveniment. Formarea acestei alianţe electorale USD este un fapt firesc, natural şi sănătos”.

Sănătos, pentru planurile de viitor ale Primarului Oprescu. Prea târziu pentru copilul Ionuţ, care a murit mâncat de câini în capitala lui Oprescu.

Dacă nu s-a descurcat cu nişte câini vagabonzi, cum se va descurca în cazul unui atac terorist? Ca şef al structurilor de securitate?

Tot în această cheie putem citi şi eşecul discuţiilor privind intrarea în guvern a lui Klaus Iohannis şi remanierea altor miniştri liberali.

Un ministru de interne liberal, care să controleze toate structurile de ordine publică şi de informaţii, în an electoral, este tot ce nu-şi doreşte Victor Ponta.

Azi a încercat să-l „aburească” cu departamentul Schengen, restul ministerului fiind în subordinea vicepremierului Oprea. Cum Iohannis şi Antonescu s-au prins de şmecherie, discuţiile se vor relua mâine, în condiţiile în care USD nu mai are nevoie de liberali. Are o majoritate de 50 de parlamentari.

Faptul că tot astăzi miniştri independenţi Voinea, Cazanciuc şi Pricopie au fost obligaţi să se înscrie în PSD, (de ce n-au făcut-o până acum?), ne arată că ne îndreptăm spre un partid stat, PSD, care va absorbi prin fuziune, mai devreme sau mai târziu, tot ce mişcă în centru-stânga scenei politice.

Criteriul după care funcţionează intrarea în PSD este frica de justiţie.

Toţi cei care se ştiu cu musca pe căciulă, cu schelete zornăitoare prin dulap,  caută  scăparea sub fusta ocrotitoare a PSD. Care promite să încalece iarăşi justiţia, ca în vremurile bune ale guvernării Năstase.

Lovitura de stat din iulie 2012, marţea neagră, încercările repetate de a-l neutraliza pe Băsescu, începutul schimbărilor legislative care să amputeze instituţii de forţă din justiţie şi structuri de securitate, ce alt obiectiv au?

PSD se bazează pe lipsa de reacţie a alegătorilor în faţa corupţiei şi fraudelor. Pe cei care cred că e bine să fure conducătorii, dacă le mai lasă şi lor firimituri. Dar nu se întreabă dacă poţi fura la infinit, fără să şi pui ceva în sacul bugetar.

Mai există însă şi cetăţeni cinstiţi, care înţeleg că nu poţi fura la infinit şi „după noi potopul”, că se mai şi termină la un moment dat obiectul furturilor şi fraudelor, bugetul de stat. Şi o luăm pe urma grecilor, cu 30% şomaj şi 45% dintre cetăţeni la limita de sărăcie. Aste vrem?

Mai există şi organisme UE, care ne pot tăia rapid accesul la fonduri europene şi să vedem pe unde scoate cămaşa Victor Ponta, fără bani de investiţii, de pensii şi salarii, când costurile împrumuturilor externe vor deveni înrobitoare.

În aceste condiţii,  continuarea USL, a guvernării alături de PNL devine o glumă proastă. PSD nu mai are nevoie de PNL, nici să-i şteargă pantofii.

Crin Antonescu şi ceilalţi şefi ai PNL au primit astăzi o palmă usturătoare de la partenerul PSD, care până mai ieri îi jura dragoste veşnică şi susţinere la prezidenţiale.

Aşa se întâmplă când te încrezi prea mult în jurăminte de iubire politică.

Vom vedea la convorbirile USL de mâine ce se va întâmpla în noul context politic.

Adio şi-un praz verde...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite