UPDATE Senatul se reuneşte în sesiune extraordinară în 18 august pentru Legea CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României FOTO Arhiva Adevărul
Parlamentul României FOTO Arhiva Adevărul

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni, cel mai probabil, pe 25 august, respectiv 26 august, în sesiune extraordinară pentru a dezbate cererea de reexaminare a Legii CAS, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE Senatul, convocat în sesiune extraordinară, se va întruni în plen, în 18 august , de ora 16,00. 


Contactat de „Adevărul“, deputatul PP-DD, Daniel Fenechiu, ne-a declarat că iniţial s-au solicitat zilele de 18 şi 19 august.

„Parlamentarii PNL, PDL, PP-DD, PMP, PC, împreună cu cei de la minorităţi au strâns numărul de semnături, respectiv o treime, necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare. În solicitare au fost propuse zilele de 18, pentru dezbaterea de la Senat, şi 19 pentru dezbaterea de la Camera Deputaţilor. Dar, pentru că pesediştii controlează BPN-urile, cele două date nu vor fi respectate“, ne-a declarat Fenechiu.

Deputatul a mai precizat că preşedinţii celor două Camere, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, au posibilitatea să convoace plenul. „Printr-o şmecherie procedurală, invocând cutuma, plenul va fi convocat de preşedinţii Camerelor şi, prin urmare cererea ne va fi ignorată. este un joc între Ponta şi dreapta“, a conchis deputatul. 

În 23 iulie, Traian Băsescu a trimis Parlamentului spre reexaminare legea de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale.

Şeful statului arăta că actul normativ trimis spre promulgare vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, după cum urmează: 15,8% (de la 20,8%) pentru condiţii normale de muncă, 20,8% (de la 25,8%) pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% (de la 30,8%) pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

El indica faptul că în anul 2014 deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, conform bugetului aprobat pentru anul în curs.

"Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va creşte cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de de lei în 2015 şi 5,564 de miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ţinem cont şi de indexările obligatorii conform legii", explică preşedintele Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite