Ordonanţa de modificare a Codurilor Penale, depusă la Parlament cu avizul negativ dat de CSM pe forma iniţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei Florin Iordache FOTO Inquam photo
Ministrul Justiţiei Florin Iordache FOTO Inquam photo

Ordonanţa care redefineşte mai multe fapte penale a fost depusă la Parlament cu avizul CSM acordat pe forma iniţială a proiectului, care a suferit modificări.

OUG privind modificarea codurilor penale aprobată în 31 ianuarie de Guvern a fost depusă la Parlament însoţită de avizul negativ dat de CSM în 25 ianuarie, pe vechea variantă a textului, diferită de cea care deja a fost publicată şi în Monitorul Oficial. CSM nu a mai reuşit să îşi dea avizul, ordonanţa fiind adoptată, marţi seară, cu o zi înainte de şedinţa CSM, căruia i s-a solicitat un aviz. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, trimise de Ministerul Justiţiei pentru avizare. „Apreciem că adoptarea celor două proiecte în forma în care au fost comunicate ar fi de natură să împieteze consolidarea capacităţii instituţionale în lupta împotriva criminalităţii, în general”, arată Ministerul Public.

Plenul CSM a avut miercuri pe ordinea de zi anunţată doar avizarea OUG privind codurile penale. În condiţiile în care OUG a fost adoptată marţi noapte de Guvern, care nu a mai aşteptat avizul CSM, ordinea de zi a rămas fără obiect, astfel că plenul a suplimentat şi ulterior a adoptat, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale în cazul existenţei unui conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă.

Modificările Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală se referă la definirea şi pedepsirea abuzului în serviciu, stabilind şi un prag minim de 200.000 de lei de la care acesta este faptă penală, lărgesc categoria persoanelor care ies de sub incidenţa prevederilor referitoare la favorizarea infractorului şi stabilesc că denunţul este valabil doar dacă este făcut în termen de şase luni de la comiterea faptei.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite