Motivare CCR, după respingerea sesizării Ancăi Dragu: Un conflict politic. Premierul nu este obligat să propună o listă de miniştri la 5 zile după remaniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

După ce a respins sesizarea Ancăi Dragu, preşedinta Senatului, cu privire la un posibil conflict juridic dintre Guvern, Florin Cîţu şi Parlament referitor la remanierea miniştrilor USR din luna septembrie, Curtea Constituţională a precizat că nu există un temei constituţional pentru ca premierul să propună preşedintelui ţării o nouă listă de miniştri, aprobată de Parlament, în termen de cinci zile de la remaniere.

„Nu există temei constituţional pentru a reţine obligaţia prim-ministrului de a propune preşedintelui României o listă de miniştri aprobată de Parlament cu referire la termenul legal invocat în sesizare, adică de 5 zile de la vacantarea funcţiilor de ministru ca urmare a unei remanieri guvernamentale.

În lipsa unui temei constituţional care să susţină o astfel de obligaţie, nu poate fi imputată prim-ministrului o conduită neconstituţională astfel motivată. În consecinţă, nu se poate reţine nici teza 'răsfrângerii' acestei conduite asupra Guvernului, care ar deveni, astfel, parte în conflict. Desemnarea unor miniştri interimari pe posturile vacante de ministru nu poate avea semnificaţia unui blocaj instituţional. (...) Numirea unor miniştri interimari dintre membrii Guvernului reprezintă o soluţie ce asigură stabilitate activităţii ministeriale şi guvernamentale şi are caracter tranzitoriu, prim-ministrul având la dispoziţie 45 de zile pentru a identifica cea mai bună soluţie cu privire la întregirea echipei sale guvernamentale”, arată Curtea Constituţională.

Judecătorii CCR au mai subliniat că nu rezultă nicio împrejurare şi niciun act sau declaraţie politică ori act juridic în care prim-ministrul să-şi fi exprimat intenţia de a nu îşi exercita atribuţia de a propune Parlamentului o remaniere cu schimbarea structurii sau a compoziţiei politice a Guvernului.

„Din această perspectivă, Curtea constată că situaţia litigioasă adusă în faţa sa, sub aparenţa unui conflict juridic de natură constituţională, se relevă a fi, în realitate, un conflict politic ce excedează competenţei de soluţionare a Curţii Constituţionale”, mai indică sursa citată. 

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, a sesizat Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic între Parlament, Florin Cîţu şi Guvern. Dragu a transmis că după demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, şi demisia miniştrilor USR, premierul Florin Cîţu avea obligaţia ca în termen de cinci zile să facă noi propuneri de miniştri, motivând că prim-ministrul ar fi trebuit să ceară un nou vot de încredere în Parlament din moment ce s-a schimbat compoziţia politică a Guvernului. 

Pe 20 octombrie, Curtea Constituţională a respins sesizarea Ancăi Dragu, constatând că nu există conflict juridic de natură constituţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite