Monica Macovei, despre banii folosiţi în campania electorală: AEP a confiscat sume primite şi cheltuite transparent

Monica Macovei, despre banii folosiţi în campania electorală: AEP a confiscat sume primite şi cheltuite transparent

Monica Macovei

După ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a confiscat aproape 300.000 de lei din banii destinaţi campaniei electorale a Monicăi Macovei, fostul candidat la Preşedinţie a reacţionat pe blog, acuzând AEP că a reţinut sume donate în mod legal.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În campania electorală am făcut ceea ce nu a făcut niciun alt politician: am avut finanţări mici de la mulţi oameni, nu donaţii mari, nu bani murdari, aduşi cu punga. Toate încasările şi cheltuielile au fost legale şi transparente. Unele persoane au făcut donaţii mici prin sistemul PayPal, prin bancă, cu cardul. Iar aceşti bani nu puteau fi folosiţi în campanie decât după ce erau transferaţi de sistemul PayPal în contul de campanie, adică la câteva zile de la data donaţiei. Aşadar este o procedură în doi paşi, şi numai după pasul doi, prin care donaţiile intrau în contul de campanie, acestea puteau fi declarate şi folosite“, a scris pe blog Monica Macovei.

Fostul candidat la Preşedinţie acuză AEP că a confiscat donaţii legale.  „AEP nu a ţinut seama de procedura sistemului PayPal şi a decis să confişte sume care au fost primite şi cheltuite transparent.Am respectat în totalitate legea şi toate donaţiile şi cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, aşa cum prevede legea“, a mai scris Macovei.Acuzele nu se opresc aici. 

„Mai mult, mandatarul financiar a declarat la AEP şi sumele primite înainte de începerea campaniei, deşi legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. Deci am făcut mai mult decât ne cere legea, tocmai pentru a da un exemplu de transparenţă. AEP a confiscat şi aceşti bani, deşi nu erau din campania electorală şi fuseseră primiţi şi cheltuiţi transparent. Ultimul cuvânt îl va avea instanţa de judecată“, încheie europarlamentarul.

AEP a decis confiscarea a aproape 300.000 de lei din banii destinaţi campaniei electorale a Monicăi Macovei. Decizia a fost luată în urma neregulilor înregistrate în privinţa fodurilor destinate campaniei candidatului independent. Mai exact, este vorba despre 291.415 lei confiscaţi şi o amendă de 55.000 de lei. Datele apar într-un raport al AEP, publicat în Monitorul Oficial.

Documentul cuprinde rezultatele controalelor făcute de AEP după alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut. În urma abaterilor partidelor şi candidaţilor, AEP a confiscat o sumă totală de 413.575 de lei.   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: