Monica Macovei şi Cristian Preda sesizează CSM cu privire la declaraţiile lui Ponta depre Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi membri din opoziţie, printre care Monica Macovei şi Cristian Preda, au trimis marţi o scrisoare preşedintelui Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, prin care cer sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la ancheta în cazul „Bolintineanu“.


„Comisia atrage atenţia în mod explicit că «una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituţiilor judiciare şi a lipsei de respect pentru independenţa sistemului judiciar» şi că, în ciuda recomandărilor din raportul din vara lui 2012 al Comisiei, «atacurile cu motivaţie politică la adresa sistemului judiciar nu au încetat»“, se precizează în scrisoarea trimisă CSM, al cărui conţinut a fost făcut public de către Monica Macovei.

Semnatarii scrisorii, adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Hăineală, sunt: Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuţ Popescu, Cristian Preda şi Sever Voinescu.

Expeditorii solicită CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară şi să exprime o poziţie publică a CSM cu privire la declaraţiile premierului Victor Ponta făcute în cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de corupţie şi fraudă la Bacalaureat de la Liceul „Bolintineanu“.

În plus, o altă cerinţă exprimată în scrisoare se referă la o analiză a „impactului asupra independenţei justiţiei al acestor declaraţii care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane şi modificări ale strategiei în ancheta penală“.

Europarlamenatrul PDL Monica Macovei arată  arată că potrivit raportului Comisiei Europene (CE) de monitorizare pe justiţie şi anticorupţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), publicat în ianuarie 2013, independenţa justiţiei în România a devenit o temă de îngrijorare profundă la nivelul Comisiei începând cu vara lui 2012.

„Credem că declaraţiile Primului ministru au urmărit încălcarea independenţei magistraţilor şi discreditarea unei intervenţii legitime a statului în ceea ce pare a fi un caz grav de corupţie în învătământ“, afirmă semnatarii scrisorii.

Aceştia consideră că sesizarea Inspecţiei Judiciare şi asumarea unei poziţii publice a Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu afirmaţiile şi acţiunile premierului „sunt necesare pentru a apăra separaţia puterilor în stat şi a consolida independenţa şi eficienţa justiţiei“.

Premierul Victor Ponta a afirmat vineri, că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a copiilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, „pe cale ierarhică“, despre această situaţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite