Mircea Geoană, revocat din fruntea Senatului. Petru Filip (PDL) preia interimar şefia Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Mircea Geoană şi Victor Ponta
Mircea Geoană şi Victor Ponta

Mircea Geoană a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului după mai multe ore de scandal. Geoană va contesta decizia la Curtea Constituţională.

UPDATE 14.35 Mircea Geoană contestă la Curtea Constituţională revocarea sa de către plen. "Articolele la care se face referire grupul PSD se referă exclusiv la membrii Biroului Permanent, nu la preşedintele Senatului. Temeiul este neconstituţional", a afirmat Geoană.

OPINIE: Iliescu, adevăratul prostănac

UPDATE 14.25 Vicepreşedintele Senatului Petru Filip a declarat că ar fi tentat de funcţia de preşedinte al acestui for legislativ, apreciind că "ai fi fariseu să nu spui, ca om politic, că nu ţi-ai dori să fii într-o funcţie reprezentativă".

UPDATE 14.15 Vicepreşedintele PDL Traian Igaş a declarat că pentru şefia Senatului îi vede candidaţi din partea PDL pe Petru Filip, Vasile Blaga sau Mihai Stănişoară.

UPDATE 14.00 Democrat-liberalul Petru Filip a fost desemnat să fie preşedinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte.

Decizia a fost luată în şedinţa Biroului Permanent, în care Filip a fost singura nominalizare pentru interimatul la preşedinţia Senatului.

Petru Filip a precizat că luni, la ora 14.00, va avea loc şedinţa Biroului Permanent al Senatului, iar la ora 16.00 şedinţa de plen.

Alegerea noului preşedinte al Senatului va avea loc după ce vor fi făcute propuneri de candidaţi de către grupurile parlamentare, neexistând un termen până la care acestea trebuie făcute, a mai explicat Filip.

UPDATE 13.50 Petru Filip va fi şeful interimar al Senatului. Alegerile pentru şefia Senatului vor avea loc luni.

UPDATE 1346 Biroul Permanent al Senatului s-a reunit pentru desemnarea unui preşedinte interimar al acestui for legislativ.

UPDATE 13.34 Plenul Senatului l-a revocat pe Mircea Geoană cu 112 voturi pentru, cinci abţineri şi două voturi împotrivă.Printre cei care s-au abţinut s-au numărat liberalii Raymond Luca, Minerva Boitan şi Paul Ichim

UPDATE 13.30 A început şedinţa plenului dedicată revocării lui Mircea Geoană

UPDATE 13.15 Mircea Geoană a lansat un atac dur la adresa liderilor PSD: Victor Ponta dă dovadă de "cretinism". ."Demersul social-democraţilor este o dovadă de cretinism politic sau de blat între conducerea PSD şi reprezenzntanţii Puterii pentru ca şefia Senatului să revină PDL sau UDMR", afirmat Geoană. De asemenea, el a spus că " Pentru mine domnul Iliescu este deja un subiect închis, în catafalc şi dus într-o altă aripă a istoriei".

UPDATE 13.05Senatul se ve reuni în şedinţă la ora 13.15 pentru a discuta revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al acestui for legislativ, şedinţa urmând să fie condusă de Petru Filip (PDL), a decis Biroul Permanent.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat, de asemenea, că după ce Mircea Geoană va fi revocat de plenul Senatului, Biroul Permanent se va reuni din nou pentru desemnarea unui preşedinte interimar al Senatului.

Alegerea noului preşedinte al Senatului va avea loc luni, a mai spus Sârbu.

UPDATE 13.00 Biroul Permanent al Senatului a decis revocarea lui Mircea Geoană. A existat o singură abţinere, cea a lui Mircea Geoană. Propunerea de revocare trebuie votată şi de plen.Şefia Senatului va fi preluată interimar de Petru Filip (PDL)

UPDATE 12.46 Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat că în topul listei de candidaţi pentru preşediniţia Senatului din partea PDL ar trebui să fie Vasile Blaga.

UPDATE 12.37 Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că un preşedinte al unei Camere a Parlamentului nu poate fi revocat prin retragerea sprijinului politic, singura modalitate de schimbare trebuind motivată prin încălcări grave ale Regulamentului sau Constituţiei.

UPDATE 12. 27 Geoană îşi va exercita dreptul de vot la şedinţa Biroului Permanent în care i se va decide soarta

UPDATE 12.19 Şedinţa Biroului Permanent al Senatului privind cererea de revocare a lui Geoană a început

UPDATE 12.15 Senatorul PDL Vasile Blaga a declarat că democrat-liberalii vor vota pentru revocarea lui Geoană.

UPDATE 12.07 UDMR îl propune pe Marko Bela la şefia Senatului

12.01 Democrat-liberalii îl vor propune pe senatorul Petru Filip drept preşedinte interimar al Senatului

11. 56 Crin Antonescu: "Sunăm la 112, să vină să-l ia? Este chiar jenant"

11.55 Geoană a insistat pe ideea că România este pândită de instabilitate din cauza liderilor USL care intenţionează să îi suspende pe numărul 1 şi 2 în stat, cu referire la intenţia USL de a-l suspenda pe Traian Băsescu

11.45 "Voi ataca la congres şi în instanţă civilă decizia PSD care este total nestatutară", a declarat preşedintele Senatului Mircea Geoană la finalul şedinţei de plen şi înainte de aintra la Biroul Permanent convocat special pentru elucidarea cazului său. Fostul lider PSD i-a acuzat pe social-democraţi cp au acţionat cu "furie oarbă" pentru a-l înlătura din formaţiunea care a devenit "o afacere de famiglie a PSD" făcând refrire la relaţia de rudenie dintre preşedintele PSD Victor Ponta şi şeful senatorilor social-democraţi Ilie Sârbu.

UPDATE  11.35 Mircea Geoană a suspendat şedinţa Senatului şi a convocat Biroul Permanent

UPDATE 11.25 Atât reprezentanţii Opozitiei, cât şi cei ai Puterii cer în continuare convocarea Biroului Permanent pentru găsirea unei soluţii, după ce  Geonă a pierdut sprijinul PSD. Mircea Geonă a refuzat însă luându-i chiar peste picior pe subalternii săi din Senat. "Aşteptaţi până la convocarea Biroului Permanent, între timp făceţi-vă lecţiile!", le-a zis fostul lider PSD, exprimându-şi speranţa că "mai avem timp şi pentru legiferare".

UPDATE 11.20 Şedinţa plenului Senatului a fost reluată, după o pauză de aproximativ o oră, luată chiar la începutul lucrărilor, Mircea Geoană anunţând la reluare că vrea să se intre pe legiferare.

UPDATE 11.12 PDL şi UDMR nu au ajuns la un consens privind revocarea şi nominalizarea unui candidat din partea puterii la conducerea Senatului.

UPDATE 11.00 Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că democrat-liberalii vor vota cererea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi coaliţia va avea candidat propriu la şefia acestei Camere.

UPDATE ora 10.45 Democrat- liberalii şi  reprezentanţii UDMR se află la această oră în discuţii şi încearcă să se pună de acord în privinţa procedurii pe care o vor urma în cazul înlocuirii lui Mircea Geona de la şefia Senatului. Până acum, atât liderii PDL, cât şi cei ai UDMR au susţinut că fiecare are dreptul să nominalizeze propriul candidat la preşidenţia acestui for, chiar dacă fac parte din aceeaşi Coaliţie.

UPDATE ora 10.16: Şedinţa plenului Senatului, care este condusă de Mircea Geoană, a început  cu o pauză de consultări, după ce PSD a cerut convocarea de urgenţă a Biroului Permanent pentru discutarea solicitării de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului.

La începutul şedinţei de plen, care este condusă de către Mircea Geoană, grupul PSD a anunţat că a depus la Secretariatul General o adresă de convocare a unei şedinţe a Biroului Permanent la ora 10.00 şi că, de aceea, propune suspendarea şedinţei de plen pentru convocarea BP.

UPDATE ora 10.00: Mircea Geornă a refuzat să suspende şedinţa Senatului, aşa cum i-au solicitat foştii colegi de partid.

Vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru, a declarat, ieri, că PSD-ul  va cere revocarea lui Geoană fie în numele a cinci dintre membrii Biroului Permanent (reprezentanţii USL), fie în numele grupurilor parlamentare ale opoziţiei.


În plus, senatorii PSD şi PNL  au solicitat convocarea urgentă a Biroului Permanent al Senatului, pentru ca acesta să ia act de retragerea sprijinului politic pentru Mircea Geoană în calitatea acestuia de preşedinte al Senatului.

Convocarea  bazează pe hotărârea Comitetului Executiv Naţional al PSD, luată ieri, de excludere a lui Mircea Geoană din partid şi pe articolul 33 din Legea 96 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, care precizează că retragerea sprijinului politic atrage de drept şi pierderea calităţii de preşedinte al Senatului, în cazul în speţă.

După ce a fost exclus, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că viaţa sa politică va continua şi că, într-o formă sau alta, se va întâlni cu o parte dintre colegi, dar cu alţii nu, pentru că nu merită să mai fie în politică, el încheind:"Adio tovarăşi, pe curând prieteni".

"Nu mă despart de partid, mă despart de o parte din această gaşcă care se pretinde că este conducere de partid. Nu mă despart de membrii noştri, nu mă despart de votanţii noştri, nu mă despart de milioanele de români care m-au votat şi de cei care poate nu m-au votat şi azi poate că regretă acest lucru. Rămân fidel ideilor mele politice, dar nu pot să fiu în compania unor oameni care nu au minimul respect să spun pentru ce eşti acuzat, care sunt lucrurile reale care îţi sunt imputate", a spus Geoană.

El a adăugat că "nebunia" excluderii sale, care nu se ştie de unde a pornit, face un grav deserviciu partidului şi este o dezonoare pentru cei care au intrat într-o astfel de "complicitate şi conjuraţie".

CITIŢI ŞI:

Greii din PSD au pus tunurile pe Geoană

"Am nevoie şi eu de câteva zile ca să mă liniştesc. (...) E un moment foarte greu din punct de vedere al unei vieţi petrecute în slujba unei idei frumoase. Dar după câteva zile de cumpănire vreau să vă asigur că viaţa mea politică va continua. Cu o parte din aceşti colegi ai mei am să mă reîntâlnesc într-o formă sau alta în politică. Într-o formă sau alta ne vom reîntâlni. Cu alţii, nu ne vom mai întâlni nicodată, pentru că nu merită să mai fie în politică", a spus Geoană.
El şi-a  încheiat declaraţia cu presă cu formula: "Adio tovarăşi, pe curând prieteni", nu înainte, însă de a acuza faptul că şedinţa CExN a fost o "sală de execuţie".
"La finalul unei şedinţe în care măcar s-a vorbit adevărat şi s-a votat la ordin pot să spun celor din sala de execuţie: «Adio tovarăşi, pe curând prieteni». Vă mulţumesc foarte mult", a spus Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite