Marcel Ciolacu, la Adevărul Live: Iohannis s-a transformat într-un politruc al PNL. PSD exclude să mai susţină un guvern minoritar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. FOTO Eduard Enea
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. FOTO Eduard Enea

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, la Adevărul Live, despre planul social-democraţilor pentru a câştiga alegerile, variantele de alianţă şi programul de guvernare propuse. Liderul PSD l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru atacurile repetate la adversarii politici şi pentru s-ar fi transformat în „agent electoral” al PNL.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Conform sondajelor interne comandate de PSD, care e rezultatul în clipa asta?

În acest moment noi am luat o decizie, de fapt am propus colegilor, noi nu mai facem sondaje. Nu cred în ele, nu am crezut niciodată. Îmi aduc aminte de sondajele care spuneau că PSD câştigă europarlamentarele sau sondajale în care doamna CLotilde câştiga Sectorul 1. În schimb ieşirile lui Iohannis ne arată cât de rău stă PNL. 

Nu cred că preşedintele unui stat iese doar de dragul de a fi doar jucător politic. Faptul că s-a transformat într-un politruc al PNL şi al guvernului său îmi arată că lucrurile nu stau aşa bine în tabăra adversă. Românii sunt cei care decid, Toate deciziile luate de actualul guvern nu au nicio legătură cu deciziile pe care le iau cei din Europa. Mă refer la închiderea pieţelor, a şcolilor.

Sunt analize secundate a cifrelor. Faptul că avem dublu decese, dublu de îmbolnăviri. Erau 900 la ATI, acum la 1250, erau 100 de decese pe zi, acum 250 de zi. Astea sunt analizele secundare.

În vară aţi acuzat guvernul Orban că manipulează cifrele. De ce?

Nu neapărat să minţi. Poţi şi prin omisiune. Nu am înţeles ce e acest grup de comunicare strategică. Nu poţi să controlezi o pandemie fără un parteneriat cu românii. Tamponul între guvern şi români rămâne presa. Când ai un organism super transparent faţă de presă atunci clădeşti ceva cu bază reală. Acum s-a început cu vaccinarea, aceleaşi minciuni. Lumea nu mai crede nimic şi nu poate să-şi facă o perspectivă. Nu ştim sigur când vine vaccinul. Când te joci cu vieţi omeneşti trebuie să încerci să ai o comunicare comună cu toate forţele politice. Pe mine dacă m-ar fi chemat preşedintele, am fi stat cu toate forţele politice. Nici eu nu sunt specialist. Domnle, numim 2-3 specialişti. Doar ei ar trebui să comunice.

PSD, în principal, a fost acuzat că e principala forţă care susţine mişcarea negaţionistă care nu crede în COVID, care se opune măsurilolor de a purta mască.

În campanie nu lucrăm cu adevărul, ci cu percepţii. Ne aflăm într-o criză sanitară, economică şi o criză accentuată în învăţământ. Trei lucruri foarte importante în orice stat. Trei bătălii pierdute de actulul guvern. În loc să vorbim ce se întâmplă în economie sau învăţământ, scoatem nişte teme false. Niciodată nu am spus că nu trebuie să purtăm mască. Am avut întâlnirile de la partid unde stăm cu mască. Nu-mi aduc aminte vreo declaraţie a vreunui lider PSD care să spună că nu există COVID. Eu nu mi-am văzut mama de trei luni de zile.

Pe de altă parte, în interiorul PSD avem cei mai buni specialişti în domeniu. Acel vaccin din SUA, în toate Europa nu e decât la domnul Cercel, la Institutul Matei-Balş. Eu văd o nouă abordare a partidului, căutăm să aducem experţi în zona sanitară şi economică. Cristi Socol, domul Azamfirei, rectorul UMF Târgu-Mureş. Am căutat să deschidem partidul şi să vedem urgenţele care sunt şi cu cei oameni să le abordăm.

Eu văd o nouă abordare a partidului, căutăm să aducem experţi în zona sanitară şi economică. Cristi Socol, domul Azamfirei, rectorul UMF Târgu-Mureş. Am căutat să deschidem partidul şi să vedem urgenţele care sunt şi cu cei oameni să le abordăm.

Eu îl judec pe Orban în acest moment că nu are capacitatea de a face diferenţa din noiembrie anul trecut, provocările venite din luna martie în această pandemie şi incapacitatea de a se schimb în funcţie de nevoile românilor. Nu poţi să faci nicio remaniere guvernamentală. Să continui cu oamenii care ne-au ţinut în casă 60 de zile. Nu ai pregătit spitalele. Şcolile le deschizi că avem alegeri locale şi apoi le închizi la loc. Nu există viziune. Ne-am îndepărtat de tot ce se întâmplă în Europa. Şcolile deschise au fost şi în timpul războiului.

Deci dvs. aţi susţine deschiderea şcolilor acum?

Categoric. Cu testarea profesorilor şi a personalului auxiliar şi transport pentru elevi.

Ce ar face Bucureştiului?

Cu un plan bine pus la punct salvezi un an din viaţa copiilor. De ce s-a închis pieţele? Nu s-au supraaglomerat super-marketurile? E o chestie de logică. Nu pun întrebări filosofice. Trebuie să rogi primarii să facă mai multe pieţe volante. Să răspândim oamenii. Tu închizi pieţe şi aglomerezi supermarketurile. E o logică în această decizie? Ei vin la televizor şi spun că ne-am sfătuit cu specialişti. Care specialişti? Vasile? Grigore?

Domnul Arafat.

Domnul Arafat e un specialist în domeniul de Urgenţă, nu poate rezolva toate problemele. De ce nu te consulţi şi cu alţi specialişti? E vorba de abordare şi comunicare. Nu poţi forma un parteneriat cu românii. Eu vreau să ştiu care sunt specialiştii lor.

Domnul Tătaru?

Credeam că e o discuţie serioasă. Ministrul Sănătăţii a fost schimbat. În urma unui scandal public. Uităm că a vrut să priNu mai mergi centralizat. Duci cât mai mult ramnificarea. Concomitent te pregătişti şi pentru eventualitatea în care va exista un vaccin. Ei încearcă să nu se ştie cât de muilt este. Slovacia, Austria. Noi în momentul ăsta ne-am rupt de Europa. Deciziile care se iau în Europa nu au legătură cu ce ia Orban. Orban are alegeri. Sunt state care testează masiv prin acea testare rapidă la care trebuie omul să aibă acces.

S-a zis că nu sunt atât de sigure aceste teste.vatizeze tot sistemul de sănătate. Dacă se întâmpla acest lucru? Avem peste 11.000 de decese. Suntem pe locul doi în Europa la numărul de decese ţinând cont de proporţia populaţiei.

Dacă duminică câştigaţi alegerile ce veţi face altfel?

Zona sanitară va fi prioritară. Trebuie o reorganizare în sistem. Centralizat datele între spitale. Mi-aş dori să vorbească specialiştii, nu omul politic Marcel Ciolacu. Deschiderea şcolilor cu o testare rapidă. Să dăm drumul la o testare rapidă în farmacii. Dacă nu avem capacitatea de a face o testare în masă.

De unde luaţi medici, personal în plus?

Nu mai mergi centralizat. Duci cât mai mult ramnificarea. Concomitent te pregătişti şi pentru eventualitatea în care va exista un vaccin. Ei încearcă să nu se ştie cât de muilt este. Slovacia, Austria. Noi în momentul ăsta ne-am rupt de Europa. Deciziile care se iau în Europa nu au legătură cu ce ia Orban. Orban are alegeri. Sunt state care testează masiv prin acea testare rapidă la care trebuie omul să aibă acces.

S-a zis că nu sunt atât de sigure aceste teste.

Adică nu au 99%? Dar e un prim filtru. Eu am vorbit şi cu domnul Cercel şi domnul Rafila. Marcel, dacă ieşi negativ, atunci tu categoric nu răspândeşti boala. E posibil ca peste două zile tu să fii infectat, faci un PCR să confirmi acest lucru.

Să zicem că după alegerile de duminică ieşiţi pe primul loc şi trebuie să mergeţi cu o propunere de premier la Cotroceni. Cine ar fi?

Avem trei nominalizări. Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Cîmpeanu. Trebuie să ne întoarcem la vremurile normale. Cu toată propaganda, acum avem un deficit de aproape 10% şi o datorie publică cu 10% mai mult, avem 46-47%. Nu mai sunt condiţiile de anul trecut. Când ai o criză trebuie să cauţi oamenii cei mai potriviţi şi oameni cu experienţă. Oameni care au dovedit că poţi ajunge la o creştere economică şi oameni cu credibilitate.

Pe dvs vă excludeţi de pe listă?

Noi nu vorbim de un viitor guvern, cum suntem învăţaţi până acum, de oameni politici. Domnul Rafila nu-l poţi considera un om poitic. E adevărat, are înclinaţie social-democrată. Căutăm să creionăm un guvern şi un prim-ministru cu capacitatea de a coordona o astfel de criză.

La Justiţie aveţi pe cineva?

Maia Teodoroiu. E candidat pe locul 1 la Senat. E un om cu expertiză greu de egalat.

La Economie?

Acolo avem mai mulţi specialişti. Am vrea cu Cristian Socol să mergem la Finanţe. Unul dintre cei mai buni e Mihai Tudose, acest lucru vine de le sindicate. Eu văd o nouă abordare.Noi am trecut o lege inspirată de ce se întâmplă în Europa. Nu mai ai timp să inventezi apa caldă. Te uiţi ce se întâmplă în state dezvoltate economic şi încerci să faci acest import de know-how legislativ. Toate statele au interzis vânzarea de active de stat. Până la urmă preşedintele a promulgat legea. Au dat în schimb OUG de a putea vinde active. Nu poţi să privatizezi aeroportul.

Dacă veţi ieşi duminică seara pe primul loc veţi aveam nevoie de nişte alianţe pentru a forma Guvernul. Cu cine aţi putea face alianţă pentru a forma un Guvern?

Să-i lăsăm pe români să voteze. Există doi piloni. PNL şi PSD. Sunt actorii principali. Vom vedea coagularea în jurul celor doi actori principali. Pe urmă, categoric vom avea discuţii şi cu celelalte partide. Conform Constituţiei, preşedintele trebuie să invite la Cotroceni partidul cu cele mai multe mandate. Acest partid cred că va fi PSD. Ar urma apoi desemnarea unui prim-ministru care are zece zile să creioneze o majoritate. Dacă nu are capacitatea, dă mandatul înapoi.

Există un partid cu care nu aţi face sub nicio formă o alianţă?

PNL

USR-PLUS nu excludeţi?

Vor exista discuţii. Politica înseamnă şi dialog. Eu nu ştiu cu USR va face aliaţă cu PNL. În fiecare zi văd o groază de corupţi. Şi în guvern şi pe listele lor. Ceva îmi scapă. Credeam că ei sunt cei fără penali. Cum fac ei cu corupţii şi furtişagurile PSD din starea de urgenţă? Una e campania electorală, alte lucruri se întâmplă după alegeri.

S-a vorbit şi de ideea unui guvern minoritar.

Din punctul de vedere al PSD, e exclus ca PSD să mai susţină vreodată un guvern minoritar.

Dacă aţi fi dvs în situaţia asta aţi primi sprijinul PNL?

Să vedem rezultatul alegerilor.

Alegătorii sunt îngrijoraţi de posibilele lupte politice. Aţi încercat în toată perioada asta să aveţi discuţii cu celelalte forţe politice?

Am avut în martie o propunere către preşedintele Iohannis de a avea un Guvern de uniune naţională până la alegeri. Preşedintele a vrut guvernul său. Îi e foarte greu să iasă la televizor să spună că acest guvern a fost un eşec politic. Nu a reuşit nimic. Nicio bătălie nu a reuşit să o câştige, cu economia, sănătatea, învăţământul. Am avut discuţii cu  mulţi lideri politic. Sunt preşedinte al Camerei, e în fişa postului. Ce facem dacă avem 100 de decese pe săptămână? Am ajuns la 1.000. E clar că nu se mai stăpâneşte fenomenul. Avem un preşedinte care nu şi-a îmbrăcat haina preşidenţială. A devenit un politruc. Avem exemplul de pe 1 decembrie. Există nişte simboluri în România. Unul dintre ele e Arcul de Triumf. E al românilor, reprezintă o victorie a românilor. Ţine de sufletul românilor. Nu ai voie să pângăreşti politic un astfel de simbol. Dar se pare că atât putem. Asta e viziunea noastră de o României educată şi normală. Am depăşti regulile de bun simţ. Vor avea costuri. Indeferent de cine va câştiga alegerile, această ură însămânţată de preşedinte va fi grue de stins. Să nu credem că după 6 decembrie se şterge cu buretele.

Nu credeţi că au fost şi lideri PSD care au contribuit la asta?

Ba da. Nu se mai regăsesc pe listele noastre. Nu avem niciun candidat trimis în judecată, cu toate că există prezumţia de vinovăţie. Să vă uitaţi la PNL, la USR. Noi ne-am învăţat greşelile şi mi le recunosc. Nu pot să fiu ipocrit să spun că PSD nu a făcut greşeşi sau că nu am avut lideri care au împărţit pământul. Smerenia e cea mai importantă calitate a unui creştin. Nu poţi fi preşedintele României, indiferent de cât îţi doreşti puterea, nu ai dreptul să împarţi societatea. În cât timp repari aceste lucruri?

Când aţi discutat ultima oară cu preşedintele Iohannis?

Acum mult timp. Am avut discuţii instituţionale. Nu am avut niciodată o discuţie politică. Am avut o discuţie înaintea învestirii Guvernului Orban, când am cerut guvern de uniune naţională.

Cum va lucra un premier PSD cu preşedintele?

Depăşim acest moment. Nu vorbim de un preşedinte la primul mandat. Ne-am trezit după 6 ani că PSD e nociv? PSD care mergea la negocieri să te pună premier Băsescu? Ipocrizia e cel mai urât lucru în politică. Să te prefaci că nu vezi dezastrul din România făcut de Orban al tău.

Aţi fost unul dintre primii lideri politici din România care l-a felicitat pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden. De ce aţi făcut asta până să se dea rezutatul final. Cum credeţi că s-ar schimba pozitiv pentru România numirea lui Biden?

Suntem din aceeaşi familie politică. Afinităţile PSD sunt cu Partidul Democrat.

Dar domnul Dragnea când era lider s-a dus să se vadă cu domnul Trump.

Eu îmi asum şi trecutul şi prezentul acestui partid. În acel moment ştiu că domnul Dragnea s-a văzut cu viitorul preşedinte al SUA. Urma să depună jurământul. Nu ştiu cât de bună a fost acea întâlnire. Eu preferam o întâlnire instituţională, nu să prindem un moment festiv. A fost o greşeală, nu o iluzie. A încercat să vândă perceţii, nu adevăruri.

Ce relaţie ar trebui să avem cu Rusia şi China?

În acest moment nu avem niciun parteneriat şi cred că este inoportun. Să învăţăm din istorie. Noi suntem nişte parteneri serioşi, membri ai UE şi avem un parteneriat strategic cu SUA. Punct. Aceste lucruri nu trebuie să se negocieze cu nicio forţă politică.

Care ar fi prima măsură pe care aţi luat-o dacă aţi veni la guvernare?

Testarea masivă. Văd exemplul Slovaciei, văd Austria. Redeschiderea şcolilor. a pieţelor. Măsuri economice, o inserţie de capital.

Dacă testarea rapidă ar arăta cifre mult mai rele? V-aţi gândi la o reintroducere a stării de urgenţă?

Nu. În Slovacia de exemplu nu au fost nevoiţi. Au văzut cu ce au de aface şi nu ai voie să ieşi fără acel teste negativ. Ştii foarte bine contacţii de lângă tine. Colegii infectaţi au rămas acasă, restul de colegi sunt la muncă. Nu mai există răspândire. Vin deschis la serviciu pentru că ştiu că nu e nicio problemă.

Cu condiţia respectării de către oameni a acestor lucruri

România e o naţiune sănătoasă la cap. Nu sunt adeptul măsurilor cu amenzi E o abordare total greşită. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite