Lovitură dură pentru România. Principalele grupuri politice din PE susţin rezoluţia împotriva România. Ce s-a spus despre activarea Articolului 7

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, a anunţat că familia politică pe care o conduce va vota rezoluţia privind România. De asemenea, şi socialiştii vor susţine rezoluţia.

„Grupul PPE va susţine rezoluţia. România face paşi înapoi în privinţa reformelor din Justitie. Cetăţenii au demonstrat pentru o Românie modernă şi este grozav să urmăreşti atitudinea lor şi a societăţii civile, dar este de neacceptat că politia i-a bătut. Valorile fundamentale nu sunt negociabile, iar premierul României a dat promisiuni clare în plenul Parlamentului European. Declaraţia preşedintelui Iohannis cu privire la faptul că România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE este îngrijorătoare. Când preşedintele unei ţări spune aşa ceva, acest lucru nu este pozitiv pentru noi. Din perspectiva europeană, Guvernul trebuie să lămurească modul în care va rezolva problemele statului de drept. Noi credem că Guvernul României îşi va respecta promisiunile, chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat până acum“, a declarat Manfred Weber, înainte de votul pe rezoluţie. 

O poziţionare asemănătoare are şi Udo Bullman, preşedintele Grupulului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European. „Această rezoluţie va contribui la scoaterea în evidenţă a adevărului şi la o analiză corectă a situaţiei. Dar România nu este în situaţia Ungariei sau a Poloniei. Nu am auzit voci de la Comisie sau din Parlamentul European care să ceară activarea Articolului 7 pentru România. Încă mai este loc de îmbunătăţire, iar comparaţia dintre România şi Ungaria sau Polonia nu poate fi pe picior de egalitate. Încă mai este loc pentru critică constructivă şi pentru pluralism, iar Guvernul s-a angajat că va ţine cont de concluziile Comisiei de la Veneţia“. 

Un atac a venit din partea lui Ska Keller, co-preşedinte al Grupului Verzilor. „România trebuie să ia notă de concluziile Comisiei de la Veneţia. Mesajul rezoluţiei va fi unul puternic. Nu este în regulă să trimiţi poliţia peste protestatarii paşnici şi nici să legalizezi corupţia. Din punctul meu de vedere, această rezoluţie arată ca nu acceptăm ce s-a întâmplat în România. Vrem ca Guvernul României să implementeze concluziile Comisiei de la Veneţia. Va fi o presiune specială pe România şi sperăm că se va înţelege că răspunsul nu va fi contracararea cu teorii despre presiunile externe. Adevărat, nu avem destule instrumente intermediare, avem doar opţiunea nucleară, adică activarea Articolului 7, dar trebuie să avem instrumente înainte de activarea acestui articol“, a afirmat Keller. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite