Liberalul Eugen Nicolăescu, la Adevărul Live, despre fuziunea cu PDL: Am deschis discuţiile cu Videanu de acum două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolăescu
Eugen Nicolăescu

Vicepreşedintele PNL, Eugen Nicolăescu, a discutat în emisiunea Adevarul Live, cu jurnalista Ioana Lupea, despre fuziunea dintre liberali şi PDL, despre candidatul unic al dreptei la alegerile prezidenţiale, dar şi despre congresul PNL, care va avea loc peste numai 10 zile.

Principalele declaraţii ale lui Nicolăescu?

Cum merg negocierile cu PDL?

Eu plec de la un principiu simplu: cele mai multe defecţiuni s-au întâmplat pe dreapta scenei politice din '90 încoace. Eu sper ca dreapta să fie matură după 25 de ani. Obiectivul dreptei ar trebui să fie obiectivul acestei ţări. Necesitatea unificării dreptei nu mai trebuie legitimată, dovedită.

De circa două luni de zile la nivel de municipiu am deschis discuţiile cu PDL. Cu Adrian Videanu mă cunosc de foarte mult timp. Eu sunt un om care mă uit la viitor, la fel şi Videanu. Am făcut întâklniri cu consilieri locali. Una dintre ele a transpirat. Am pus faţă în faţă cei şase şefi de sectoare şi de la PDL şi de la PNL. Am stabilit ca în fiecare săptămână cele două delegaţii din Bucureşti se vor întâlni, vor face analize şi evaluări.

Starea de spirit este bună şi toată lumea a înţeles necesitatea. Un bărbat şi o femeie se cunosc, se descoperă, ajung să se iubească şi se căsătoresc. La fel şi cu cele două aprtide.

Discuţiile dvs. cu domnul Videanu sunt înainte de alegerile europarlamentare?

DA. Sunt de acum două luni.

Alegătorii dvs. sunt confortabili cu schimbările din PNL, de exemplu trecerea la PPE?

Tema aceasta este adusă în mod artificial în atenţia publică. Nu am maşină, nu am permis de conducere şi merg cu taxiurile. Intru în contact cu alegători obişnuiţi. Din 2001 încoace am făcut fuziuni cu trei partide": cu APR, cu UFD, partid conservator, cu PNL Câmpenu. Coexistă mai multe curente de opinii în PNL. Nu avem valori atât de cristaline încât să-i jeneze pe unii.

Nu cred că avem o problemă de doctrină sau identitate liberală. Se deschide o uşă largă către un partd care îşi însuşeşte în procent de 90% valori liberale. Nu au fost oprelişti care să se opună trecerii PPE. Ni l-a dat şi exteriorul. Singurii de dreapta eram noi în ALDE. PNL face politcă pentru România. Pentru România este important să aibă sprijin de la majoritari?

Cum explicaţi electoratului dvs. că faceţi fuziune cu un partid care va acuzat de lovitură de stat în 2012?

Societatea românească a permis să aibă loc asemenea permutări. Indiferent ce a fost în urmă trebuie să pălească în faţa unor obiective majore. Trebuie să nu permită PSD să deţină toată puterea.  Dacă acest obiectiv îl credem, atunci nu mai contează ce a fost în spate. Este o formă de a asigura populaţia că există un rău în societate.

PSD trebuie să se ducă în Opoziţie, să stea câţiva ani acolo. Dacă stă opt ani în Opoziţie, s-ar putea să iasă curat. Noi trebuie să facem acest lucru.

Un preşedinte de o culoare şi un premier de altă culoare nu înseamnă un război perpetuu?

Mai este foarte puţin de când va prelua viitorul preşedinte şi mandatul PSD. Pericolul nu mai este atât de mare să se mai întâmple ceva rău pentru ţară.

Răul este doar la PSD. Doar dacă PSD câştigăs e poate întâmpla ceva rău. Cred că aţi atras atenţia când Băsescu era la Cotroceni şi Boc la Victoria, că nu e bine ca un singur partid să deţină întreaga Putere.

Traian Băsescu a pus în dificultate aceste principii. La Cotroceni trebuie să fie un om echilibrat. Prin schimbarea Cosntituţiei, aceste lucruri trebuie să nu se mai întâmple. E ticăloşie ce a spus Liviu Pop. Un asemenea om ar trebui să fie considerat ca un paria. Guvernarea PDL nu a fost o guvernare care să aibă efete asupra mediului economic foarte grave. Ideea în sine era bună, modalitatea în care au operat a fost proastă.

Eu le critic şi astăzi, unele dintre ele se puteau face mai puţin brutal. Aceasta dreaptă este mult mai bună decât această stângă, care vrea numai să fure. Cum să accepţi ca cineva să facă ceva şi să fure din banii tăi? Stat de drept, Justiţie adevărată, iar toţi cei care au iniţiativă să fie sprijiniţi.

Credeţi că preşedintele Băsescu va ajunge să plătească penal pentru Nana?

Dacă judecătorii vor spune: domnul Băsescu a greşit aici şi se încadrează în articole de ordin penal, trebuie să plătească. Cred că este un caz ciudat dosarul lui Voiculescu. A fost o greşeală să ne aliem cu partidul lui Dan Voiculescu. Nici noi nu am fost suficient de atenţi cum s-ar putea privi în viitor un asemenea fapt. Ar trebui să recunoaştem că a fost o greşeală. A fost o greşeală şi că nu am spus mai devreme ce se întâmpla în USL. Dacă făceam pasul probabil că PSD nu escalada.

Negociaţi şi cu MRU?

Din câte ştiu eu, nu. Singura fuziune pe care o dorim să o facem pentru marele partid de dreapta este PDL. Singurul nostru ţel este să facem partidul de dreapta cu PDL.

De ce IRL a preferat să se orienteze către PDL?

Cred că atitudinea foştilor noştri colegi trebuie apreciată. Despărţirea noastră nu a fost prietenoasă. Şi ei vin acasă. Important este că liberalii se adună acasă. Îi vine rândul şi lui MRU. Dacă spunea că nu îl interesa funcţiile, i se deschidea uşa, dar când pui condiţii. Probabil că va veni tura următoare.

Credeţi că Tăriceanu a acţionat împotriva lui Antonescu sau a PNL?

Nu pot să cred că a fost un alt joc, dar nu pentru PNL. Nu am fost în relaţii de prietenie cu Tăriceanu. De fiecare dată am crezut că Tăriceanu nu poate fi confundat cu altceva decât cu un liberal. M-a surprins.

Ce rol mai are Crin Antonescu în PNL?

Orice fost preşedinte al partidului are un rol. Face parte din biroul politic permanent. Avem nevoie în continuare de Crin Antonescu în PNL. Nu ştiu dacă a fost un complot, dar a fost o luptă dusă de Ponta şid e armata mediati că a PSD împotriva lui Crin Antonescu. Domnul Quintus este un patriarh liberal. Mai est domnul Câmpeanu care este bolnav.

Este Iohannis acel tip de preşedinte pe care îl descriaţi mai sus?

Aşa îl vede partidul. Îl asemen foarte tare cu Teodor Stolojan pe Iohannis. Eu cred că este un lucru bun că cetăţenii care sunt frustraţi, indiferenţi la clasa politică, voetază independenţi, şi nu extremişti. Este nevoie ca votul să se ducă către acea majoritate pe care o consideraţi cea mai bună pentru România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite