Fraudarea Legii pensiilor poate complica relaţia cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CCR) a amânat ieri decizia privind Legea pensiilor stabilind un nou termen de judecată pe 6 octombrie. Judecătorii Curţii au afirmat că mai au nevoie de timp să studieze documentele care stau la baza sesizării Opoziţiei.

Nu este însă exclus ca magistraţii să amâne un verdict şi pe 6 octombrie când vor fi reluate deliberările. PSD şi PNL au contestat la Curte frauda din seara de 15 septembrie, când Roberta Anastase a numărat 160 de deputaţi prezenţi, faţă de 80 de parlamentari cât erau potrivit imaginilor televizate. Contestaţiile nu vizează doar procedura, Opoziţia atacând şi unele articole ale legii.

Lipsa unei decizii a magistraţilor constituţionalişti complică strategiile de răspuns ale Guvernului care, dacă legea ar pica la Curte, ar trebui să o resusciteze până pe 20 octombrie. FMI a eliberat pe 24 septembrie cea de-a şasea tranşă din împrumut, de peste 900 de milioane de euro, una dintre condiţii fiind aprobarea Legii pensiilor. Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănasescu, a precizat, însă, că dacă se va dovedi că Legea pensiilor este neconstituţională şi nu va fi adoptată, Fondul va relua discuţiile cu România. El a precizat că o nouă misiune a FMI va veni la Bucureşti pe 20 octombrie pentru următoarea evaluare a acordului stand-by.

În cazul în care Curtea Constituţională va respinge obiecţiile Opoziţiei, actul normativ va fi trimis preşedintelui spre promulgare. Situaţia s-ar putea complica în ipoteza în care CCR va da dreptate PSD şi PNL, întrucât legea se va întoarce în Parlament pentru o nouă dezbatere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite