Experţii români de la Bruxelles, scrisoare deschisă către Guvern: Pregătirea preşedinţiei române a UE ne dă motive serioase de îngrijorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Deleanu, directorul Europuls
Bogdan Deleanu, directorul Europuls

Europuls, organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experţi români în afaceri europene, a iniţiat o scrisoare deschisă către Guvern în care deplânge "lipsa de progrese, mesajul vag şi carenţa de implicare" de care a dat dovadă guvernarea PSD pentru pregătirea preşedinţiei române a UE, fixată pentru prima parte a anului 2019.

Scrisoarea semnalează lipsa unor elemente esenţiale din cele două documente lansate de Guvern pentru pregătirea Preşedinţiei Române a Consiliului UE din 2019, precum lipsa referinţelor de coordonare cu organizaţii neguvernamentale şi cu cetăţeni şi întârzierea calendarului pregătirilor Preşedinţiei. Aceasta deplânge lipsa de progrese, mesajul vag şi carenţa de implicare de care au dat dovadă predecesorii Guvernului actual din 2017.

"Stadiul actual al pregătirilor pentru acest moment le dă experţilor români din domeniul afacerilor europene motive serioase de îngrijorare. Sunt îngrijorătoare nivelul de comunicare scăzut, progresul lent al recrutării şi formării experţilor necesari în acest exerciţiu, lipsa de implicare a societăţii civile, a mass-media, a mediului academic şi chiar al mediului politic în mod transpartinic, dar mai ales lipsa de activităţi vizibile substanţiale din partea Guvernului", susţin experţii români de la Bruxelles.

Scrisoarea invită actualul Guvern la o colaborare reală şi cere o întâlnire cu societatea civilă. Scopul acţiunii este de a spori pregătirea Preşedinţiei Române a Consiliului UE din 2019.

Scrisoarea deschisă adresată Guvernului e semnată de: Platforma RO2019, Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Funky Citizens, Centrul Român de Politici Europene, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Smart Everything Everywhere, Fundaţia Terra Mileniul III, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România, Asociaţia Pro Democraţia, Federaţia Volum, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Consiliul Tineretului din România, Asociaţia Viitorul Tinerilor, Salvaţi Copiii şi Centrul pentru Jurnalism Independent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite