Deputaţii au acceptat: CCR nu mai poate contesta hotărârile Parlamentului. Curtea Constituţională nu mai este a treia putere decizională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Deputaţii au acceptat marţi modificarea legii privind atribuţiile Curţii Constituţionale, care nu mai poate judeca hotărârile Parlamentului.

Săptămâna trecută, comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis eliminarea unei prevederi din legea Curţii Constituţionale, potrivit căreia Curtea aproba sau nu hotărârile Parlamentului.

Vor putea fi contestate doar proiectele de lege şi ordonanţele guvernului adoptate de Parlament, regulamentele Camerei Deputaţilor şi Senatului şi regulamentul şedinţelor comune.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat înaintea votului că democrat-liberalii nu votează propunerea legislativă, menţionând că deputaţii PDL îşi vor scoate cartelele din aparatele de vot electronic.

Proiectul a fost adoptat cu 169 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 16 abţineri.

Decizia de astăzi a deputaţilor nu este una finală, votul ultim urmând să fie dat de către Senat.

Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin.

Modificarea aprobată în Comisia juridică reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curţii Constituţionale. În expunerea de motive a propunerii legislative, Severin şi Pieptea precizează că prin Legea 177/2010 în sarcina Curţii Constituţionale a fost stabilit şi pronunţarea asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite.

Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit căruia Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe subiectul suspendării preşedintelui României, a fost respins, luni, de Comisia juridică, cu 3 voturi pentru, 10 împotrivă şi o abţinere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite