Dacian Cioloş, în faţa deputaţilor: „Vă invit să susţineţi efortul Guvernului de a eradica plagiatul“. În acelaşi timp Senatul mutila Legea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş este chemat, din nou, în Parlament. FOTO Inquam Photos
Dacian Cioloş este chemat, din nou, în Parlament. FOTO Inquam Photos

Premierul Dacian Cioloş le-a vorbit luni deputaţilor despre necesitatea punerii capăt a fenomenului plagiatului în ceea ce priveşte doctoratele şi a cerut ajutorul parlamentarilor pentru adoptarea unui act normativ care să ducă la rezolvarea situaţia. Ironia sorţii e că în timp ce premierul le vorbea deputaţilor, senatorii adoptau o lege contrară principiilor enunţate de Cioloş

UPDATe Rodica Chercheş, deputat PNL: În şase luni am văzut prea puţine. Mă tem că vom vedea tot OUG pentru rezolvarea situaţiilor.

UPDATE Dacian Cioloş, în faţa deputaţilor: Experimentele succesive şi-au lăsat amprenta pe coerenţa sistemului românesc. Învăţământul a fost politizat prin modul în care  s-au făcut numirile la inspectoatele şcolare. 

Voi începe cu învăţământul preuniversitar, apoi superior. Pentur prima dată în ultimii ani, elevii din clasele XI şi XII nu vor trebui să-şi plătească manualele. 

Începând cu acest an şcolar statul susţine elevii îndiferent de modul şcolii la care merg, de stat sau particulară. 

Toţi investitorii din domeniul productiv ne spun că aşteptarea lor cea mai mare e un sistem de învăţământ dual care duce la forţă de muncă calificată. Noul cadru ar trebui implementat cât mai curând.

Clarificarea cadrului normativ privind doctoratele din România (...) a fost o temă foarte sensibilă pentru societate. Pentru acest Guvern nu e doar o problemă de credibilitate a şcolilor doctorale din România, ci e şi o chestiune de principiu pentru că ţine de integritate, de onestitate şi de valori pe care noi le-am pus la baza programului de guvernare. Am emis în luna martie (...) un pachet normativ care să organizeze un proces transparent, dar şi eficient de analiză a tezelor de doctorat bănuite de plagiat. În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă care este acum pe masa dumneavoastră, a Parlamentului, vă invit să susţineţi acest efort al Guvernului de a eradica plagiatul şi de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale din România.

Avem acum un nou regulament de organizare a CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare — n.r.) şi o serie de softuri antiplagiat agreate şi obligatorii pentru universităţi. Totodată, Ministerul Educaţiei este în plin proces de selecţie a noi membri CNATDCU pentru a asigura o structură care să fie credibilă, care să funcţioneze pe baze transparente şi, în primul rând, pe baze de profesionalism şi de competenţă 

UPDATE Eugen Nicolăescu, lider al deputaţilor PNL: Este necesar urgent o optimizare a modului de organziare a Bacalaureatului pentru a fi trasnparenţă. De ce subiectele trebuie să fie secrete, să fie interpretabile, ocultate de unii. Doar prin transparenţă se poate rezolva o problemă cum e aceasta.

În 2017 ne dorim să asistăm la un altfel de sistem, construim pe baze solide, în concordanţă cu ce a studiat şi proiecţia sa profesională. Un aspect deloc de neglijat vizează luarea unor măsuri de asigurare a securităţii examenului. 


„Ora prim-ministrului'' trebuia să aibă loc săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al PNL, însă a fost amânată, la cererea premierului, el având deja programate activităţi guvernamentale.

„Referitor la şedinţa Camerei Deputaţilor consacrată 'Orei prim-ministrului' din data de 3 mai, vă informez că, având în vedere activităţile guvernamentale deja programate pentru începutul lunii mai, participarea mea la această activitate nu este posibilă. În acest context, vă adresez rugămintea să supuneţi atenţiei Biroului permanent ca şedinţa consacrată acestei activităţi să se desfăşoare în data de 9 mai", a scris Cioloş, în solicitarea sa adresată conducerii Camerei.

Citeşte şi: 

După pensii speciale, parlamentarii vor şi slujbe sigure la stat

Parlamentarii se gândesc la viitorul lor în cazul în care nu vor mai prinde un mandat în Legislativul ţării, iar pentru acest lucru pregătesc o lege care le-ar permite ca, fără concurs, să devină automat înalţi funcţionari publici, ceea ce le-ar garanta o slujbă sigură la stat.

Senatorii au hotărât trimiterea proiectului de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali înapoi la comisiile de specialitate

Senatorii au amânat pentru a doua oară în această săptămână dezbaterea şi votul proiectului de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali. După ce luni iniţiativa a fost scoasă de pe ordinea de zi, marţi dimineaţă, la cererea liderului PSD, Mihai Fifor, proiectul de lege a fost retrimis la comisiile de specialitate pentru încă două săptămâni.

Zegrean şi-a depus dosarul pentru pensia de parlamentar: ”Nu am rezistat”. Ce sumă va primi preşedintele CCR

Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Augustin Zegrean, spune că nu a resistat să nu-şi depună dosarul pentru a obţine pensie specială de parlamentar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite