Cioloş şi Barna: Există perspective clare pentru o alianţă cu PNL la locale. Povestea cu războiul dintre noi şi PNL e o fentă. Vrem modificarea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live, Dan Barna şi Dacian Cioloş, liderii alianţei USR-PLUS, au pledat pentru alegeri anticipate, singura măsură care ar duce la „resetarea clasei politice“. Cei doi au deschis o portiţă pentru o alianţă cu PNL la alegerile locale din 2020. „Cu vot într-un singur tur de scrutin, ne reducem şansele dacă vom candida unii împotriva celorlalţi“, a spus Cioloş. „Perspectiva unei alianţe cu PNL pentru guvernare e realistă“, adaugă Barna

Adevărul: Cum vă poziţionaţi faţă de ordonanţa lui Tudorel Toader ? Ce veţi face dupa ce veţi veni la guvernare.

Dacian Cioloş: Poziţionarea noastră a fost foarte clara. De la început am cerut oprirea acestui atac asupra justiţiei. Şi oricât i-am spune ordonanţa lui Tudorel Toader, este de fapt atacul PSD la Justiţie. Pozitia noastră a fost clară: cand vom ajunge la guvernare, prima masură pe care o vom lua e să repoziţionăm justiţia acolo unde trebuie să-şi facă treaba. Legat de justiţie, ce vom face, dincolo de anularea acestor decizii, clar nocive, va fi nevoie şi de o modificare a Constituţiei pentru a clarifica rolul puterilor in stat, pentru a stabli o data pentru totdeauna independenţa justiţiei faţă de politic, pentru că un ministru nu are ce căuta în a influenţa modul în care funcţionează justiţia.

Dar preşedintele are ce căuta ?
Cioloş: Preşedintele are ce căuta alături de Executiv pentru a luat decizia finala, dar după ce există consultarea instituţiilor şi a structurilor reprezintatative din justiţie. Şi rolul CSM ar trebui întărit.


Un exemplu concret. Numirea procurorilor şefi. În momentul de faţă, Guvernul Dăncilă a slăbit puterea preşedintelui în procedura de numire. Să spunem că ajungeţi la guvernare. Cum ar arăta această procedură? CSM va da aviz consultativ sau obligatoriu ?

Cioloş: Când noi am fost la guvernare ,în 2016, şi au fost numiţi procurorul general şi procurorul şef la DNA, am respectat clar şi am interpretat clar legea, aşa cum ar trebui să fie interpretată. Si anume: ministrul Justiţiei face propunerea pe baza audierilor, a unui interviu, cu criterii foarte clar stabilite, face propuneri respective Consiliul Superior al Magistraturii, care le avizează. După ce CSM şi-a făcut audierile şi a verificat dosarele, a dat avizul, şi pe baza avizului CSM, care din punctul nostru de vedere ar trebui să fie obligatoriu, preşedintele ia decizia: să accepte sau să refuze propunerea respectivă. Pentru că pe un preşedinte care e ales prin vot direct nu poţi să-l transformi în contabil sau în notar şef.

Curtea Constituţională l-a transformat. 
Cioloş: Da, Curtea Constituţională l-a transformat, interpretând, din punctul nostru de vedere, abuziv Constituţia. Şi tocmai de asta, pentru a nu mai exista această posibilitate de interpretare abuzivă, regulile ar trebui să fie foarte clare şi explicit menţionate, pentru că Justiţia trebuie să fie profesionalizată şi nu politizată cum e acuma.

Veţi desfiinţa secţia de investigare a magistraţilor?

Dan Barna: Da. Vreau doar să mai adaug că după doi ani suntem exact în locul în care eram după ordonanţa 13. USR şi PLUS am rămas consecventi pe acest mesaj: Justiţia trebuie să fie independentă. Dacian Cioloş a vorbit şi despre o modificare a Constituţiei în vederea unei separări mai clare a puterilor în stat. Noi credem că trebuie să scăpăm de acest guvern mult mai repede de 2020.

Cum credeţi că vom ajunge la alegeri anticipate în România, aşa cum a spus domnul Cioloş?

Barna: Paşii naturali sunt cei prevăzuţi de Constitutie. Primul pas este o moţiune de cenzură. În realitate susţinerea acestui guvern este din ce în ce mai slabă. Susţinerea lui Liviu Dragnea în PSD este din ce în ce mai slabă. Cine din societate mai susţine guvernul PSD ?

Cum vedeţi relaţia lui Victor Ponta cu PSD?

Cioloş: Dacă soluţia dmnului Ponta este să-l dea jos pe domnul Dragnea, din punctul meu de vedere Victor Ponta va eşua politic. PSD a ajuns la limita competenţei în România. A adus Romania la sapă de lemn după ce a avut puterea totala. A trecut legile pe care le-a vrut, le-a anulat pe cele care a vrut. PSD a dovedit ce poate. E nevoie de o resetare a politicii din România. Preocuparea noastră nu e cum gândeşte Victor Ponta şi relaţia sa cu PSD-ul, ci vrem o politică alternativa.

Şansele PSD de a rămâne la guvernare depind şi de războiul dintre Alianţa USR-PLUS şi PNL. 

Cioloş: Nu există un război. Nu există, în practică, această tensiune între noi şi PNL. În Parlament, există chiar o colaborare între USR şi PNL. Există această intenţie de a devia discuţia de la ce face guvernarea PSD-ALDE la cum s-ar certa PNL şi Alianţa USR-PLUS. Adversarul nostru e alianţa PSD-ALDE, care duce de râpă România. Ei sunt la guvernare, acolo trebuie corectată situaţia şi de aceea e nevoie de o alternativă politică. Cu cât procentul de prezenţă la vot va fi mai mare, cu atât rezultatul nostru la europarlamentare va fi mai bun. Românii vor avea ocazia, după doi ani de agonie cu guvernarea PSD-ALDE, să aleagă. 

Credeti ca PNL e interesat să facă o alianţă cu Plus şi USR la parlamentare? Nu se vor duce către ALDE sau Ponta ?

Cioloş: Eu cred că şi PNL-ul are să dea Romaniei o şansă la dezvoltare. Cel mai bine e să-i întrebaţi pe ei. Noi vă spunem doar ceea ce putem face noi. Obiectivul nostru e să obţinem noi un rezultat cat mai bun.

Barna: Povestea cu razboiul dintre noi şi PNL e naivă şi doar o fentă. În realitate, veţi vedea că toate eforturile noastre din campanie vor fi împotriva PSD-ALDE şi pentru a scoate oamenii la vot. Înţepăturile dintre PNL şi USR, care există între unii dintre membri, pentru că e de natură umană, sunt nesemnifiative. Obiectivele noastre politice sunt deasupra acestor mici înţepături. Miza e ca PSD să devină istorie, pentru că altfel copiii noştri ne vor saluta de la Londra şi Paris, nu din România. 

Aşteptaţi alegerile europarlamentare ca să vă faceţi ulterior calcule de guvernare?

Dan Barna: Perspectiva unei alianţe post-electorale cu PNL pentru guvernare e una realistă şi foarte previzibilă. 

Cioloş: Şi pentru locale. Există o perspectivă foarte clară de discuţii pragmatice pentru o alianţă. Nouă ne e foarte clar că având legislaţia actuală pentru alegerile locale, cu un singur tur de scrutin, ne reducem şansele dacă vom candida unii împotriva celorlalţi. 

Barna: La Bucureşti şi în marile oraşe va trebuie să avem candidaţi comuni pentru a scăpa de Firea şi de alţi primari PSD. E un element pragamtic-necesar penru ca Romnia să scape de acest PSD care devalizează statul român. 

De ce nu aţi reacţionat la Congresul UDMR faţă de măsurile maghiarilor de a adopta ca simboluri imnul şi steagul Ungariei?

Dan Barna: Participarea mea a fost un gest firesc de normalitate pentru a transmite mesajul acesta pentru toţi cetăţenii României. Fără penali este o prioritate. Şi am spus asta. USR a fost acolo pentru a transmite un mesaj. Este important pentru noi şi ca comunitatea maghiara să fie alaturi de noi pentru că altfel lucrurile nu se vor schimba nici pentru ei şi nici pentru noi. Ce s-a întâmplat în a doua şi a treia zi de Congres e treaba lor. Constituţia este clara. Tema asta de naţionalism de drapel mi se pare o temă falsă, pentru a ne distrage.

În 2016, aţi schimbat mai mulţi prefecţi. De ce nu aţi schimbat-o şi pe Carmen Dan?, la acea vreme prefect de Teleorman, azi ministrul de Interne. 

Cioloş: Nu am schimbat-o pe pe Carmen Dan aşa cum nu am shimbat nici alţi perfecţi. Nu a fost o chestiune specifică cu doamna Carmen Dan. Noi am luat pe rând atunci, cu evaluare, şi prefecţi şi subprefecţi, şi pe măsură ce constatam că apar probleme în modul în care erau administrate judeţele, luam deciziile respective de schimbare. Nu am vizat atunci abordări strict politice. Şi nici nu ştiam atunci care sunt intenţiile doamnei Carmen Dan. Trebuie să spun că chiar m-a deranjat, pentru că am întrebat toţi prefecţii... Într-o videoconferinţă cu prefecţii, cu două luni înainte de alegeri, i-am rugat pe cei care doresc să candideze să se retraga. Iar doamna Carmen Dan a minţit atunci. Mi-a spus ă  nu intenţionează să candideze şi să facă politică. 

Nu aţi primit niciun telefon atunci care să vă spună „lăsaţi-o în pace pe doamna Carmen Dan”?

Cioloş: Nu. Şi cred că dacă cineva ar fi intenţionat să facă lucrul acesta, şi-ar fi dat seama cât de periculos era, pentru că am avut astfel de situaţii. Am avut secretari de stat, unde mi s-a spus „lăsaţi-l acolo” şi am zis „da, ok, atunci să plece”. A fost cazul, cred că domnul Cuc dacă ţin eu bine minte, era secretar de stat, s-a dus la un miting politic şi a plecat de la minister a doua zi. Azi e ministrul Transporturilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite