Curtea Constituţională va discuta azi sesizarea USL privind Legea comasării alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Curţii Constituţionale
Plenul Curţii Constituţionale

Astăzi, Curtea Constituţională va discuta sesizarea de neconstituţionalitate a Legii referitoare la comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare.

După ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acest act normativ, USL a înaintat o moţiune de cenzură în Parlament, care a fost respinsă, aşa că Uniunea Social-Liberală a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, cerându-i acesteia "o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie", informează Mediafax.

"Uniunea Social Liberală avertizează că respingerea moţiunii de cenzură, prin obligarea parlamentarilor puterii să nu participe la vot, nu face decât să menţină România pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat în ultimii ani. O analiză corectă ar trebui să ducă, în mod normal, la respingerea legii de către Curtea Constituţională", susţinea, la 22 decembrie, Biroul de presă al PSD.

În sesizarea adresată CC, USL solicită să se constate "neconstituţionalitatea prevederilor Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, precum şi pentru modificarea şi completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali".

USL susţine, între altele, că acest act normativ este "viciat de neconstituţionalitate în ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern".
Uniunea menţionează totodată că actul normativ, "dispunând cu privire la comasarea alegerilor stabileşte în realitate şi o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor aleşilor locali, aflaţi in prezent în funcţie, de vreme ce aceştia şi-au dobândit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc în iunie 2008".

Moţiunea de cenzură intitulată "După 22 de ani, democraţia este în pericol", depusă de USL ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legea comasării alegerilor, a fost respinsă de Parlament.

La moţiune şi-au exprimat votul 213 parlamentari, 209 votând "pentru", iar patru "împotrivă". Pentru adoptarea moţiunii de cenzură erau necesare 234 de voturi favorabile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite