Cum se poate frauda referendumul din cauza Ordonanţei 41

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urnele de vot nu vor mai fi sigilate conform Ordonanţei de Urgenţâ care a modificat legea referendumului FOTO: Mediafax
Urnele de vot nu vor mai fi sigilate conform Ordonanţei de Urgenţâ care a modificat legea referendumului FOTO: Mediafax

Ordonanţa de Urgenţă 41, privind legea referendumului, lasă uşa deschisă către fraudarea alegerilor prin desfiinţarea birourilor electorale din comune, oraşe, municipii, dar şi eliminarea din procesele verbale a menţiunilor privind alegătorii care au votat pe listele suplimentare.  

Conform OUG, ,,în cazul organizării unui referendum naţional, se constituie birouri electorale de circumscripţie doar la nivel de judeţ şi la nivelul municipiului Bucureşti, birou electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării, precum şi oficii electorale de sector al municipiului Bucureşti".

În România au existat patru referendumuri naţionale din 2000 şi până în prezent şi la toate au fost obligatorii  formularele cu liste separate pentru voturile suplimentare, însă acum această menţiune a fost scoasă. Conform evz.ro, există deja în ţară primari USL care se laudă că ar avea deja baze de date cu sute de CNP-uri reale pe care trebuie doar să le copieze în listele de vot.

Prin eliminarea listelor suplimentare, cum se procedează în cazul unui referendum local, nu mai pot fi identificaţi cei care votează în alte circumscripţii decât cea de care aparţin. În acest fel se pot trece pe listă CNP-uri şi semnături fictive în dreptul celor absenţi la vot.

ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru Modificarea Legii 3/2000 pentru organizarea referendumului

Ştampile „fără număr”

În loc de 60-70 de filtre va fi câte un singur birou electoral pe judeţ. Dacă înainte fiecare birou electoral calcula voturile (DA, NU şi voturile nule) la numai câteva secţii (10-15 liste), acum toate calculele se vor face într-un singur loc. Asfel că la închiderea secţiilor de votare, un singur birou electoral va trebui sa verifice buletinele de vot de la 500 de secţii.

Ordonanţa 41, în anexele sale, prevede şi eliminarea menţionării numărului de ştampile prin care se va ajunge la lipsa controlului asupra ştampilelor dispărute. La sfârşitul alegerilor lipsa unei ştampile nu va mai atrage nici o responsabilitate legală. Într-o astfel de situaţie, ştampilele pot fi sustrase din secţiile de votare pentru ştampilarea unor buletine de vot în afara cabinelor.

Starea sigiliului de la urna de vot este pusă în ,,pericol” deoarece Ordonanţa prevede eliminarea acestuia. În această situaţie, cineva poate deschide urna şi sa o reînchidă fără ca şeful secţiei de votare să menţioneze acest lucru în procesul verbal.

Anexa La OUG Legea 3 Pe 2000

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite