Cum a ajuns România victimă colaterală în războiul pentru Palatul Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos
Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos

Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă continuă lupta între cele două Palate. În timp ce premierul a amânat să meargă în Parlament pentru un vot privind noua formulă guvernamentală, preşedintele continuă să respingă pe bandă rulantă miniştrii PSD şi să nu ţină cont de decizia CCR.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis noi nume de miniştri interimari preşedintelui Klaus Iohannis: Gabriel Leş, ministru titular al Apărării, propus la Interne, Daniel Suciu, vicepremier şi ministru titular la Dezvoltare, propus la Justiţie, Alexandru Petrescu, ministru titular la Comunicaţii, propus interimar ca viepremier pentru Parteneriate Strategice şi Nicolae Hurduc, ministru titular la Cercetare, propus interimar la Educaţie.

Propunerile pentru aceste ministere vin în contextual
în care pentru o parte din ele a expirat interimatul de mai bine de o lună, cum e cazul Educaţiei sau Internelor. Însă propunerile venite din partea Vioricăi Dăncilă au avut parte de un refuz clar al preşedintelui. „Insistenţa cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituţiile statului român”, a declarat şeful statului. Iohannis a dat exemplul situaţiei de la Educaţie, minister care nu mai are conducere din 2 august, când Ecaterina Andronescu a fost demisă.

„Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forţând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educaţiei Naţionale, în condiţiile în care  pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcţie timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituţie”, a completat preşedintele, care a precizat că votul de la moţiunea de cenzură va arăta dacă Guvernul se mai bucură sau nu de încrederea Parlamentului.

Şase ministere fără şefi

Practic, în acest moment, Guvernul Dăncilă are nu mai puţin de şase ministere fără şefi, acestea fiind Justiţie, Interne, Educaţie, Energie, Mediu, Relaţia cu Parlamentul, precum şi un loc vacant de vicepremier pentru Parteneriate Strategice. Aşadar, dat fiind faptul că sunt 24 de ministere, aproape un sfert din instituţii funcţionează fără conducere de peste o lună şi jumătate.

De partea cealaltă, Klaus Iohannis nu a semnat încă decretul de eliberare din funcţie a Anei Birchall, demisă de Viorica Dăncilă, şi să ia act de noile propuneri pentru portofoliile rămase libere după ieşirea ALDE de la guvernare, în condiţiile în care şeful statului a semnat pentru demiterea foştilor liberal-democraţi la 30 august, dar nu a permis să fie puse alte persoane ca interimari.

Nu în ultimul rând, preşedintele nu a transmis încă motivele refuzului a trei demnitari PSD, adică neacceptarea Danei Gîrbovan la Justiţie, a lui Mihai Fifor la Interne şi a lui Şerban Valeca la Educaţie.

Iohannis pune tunurile pe PSD

Intrat în campania pentru un al doilea mandat de preşedinte, Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire cu membrii PNL din Moldova, că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va trece, iar PNL va veni la guvernare.

„Moţiunea de cenzură, dragii mei, este în procedură şi vă spun cu toată seriozitatea – pregătiţi-vă pentru guvernare! Eu îmi doresc foarte mult, şi o spun public, pentru ca tot românul să înţeleagă – eu îmi doresc foarte mult ca această moţiune de cenzură să treacă şi acest guvern eşuat să pice!”, a declarant la Iaşi Iohannis.

Calculele lui Ludovic Orban

Optimismul privind trecerea moţiunii a fost manifestat şi de liderul PNL, Ludovic Orban, cel care a preconizat că demiterea Guvernului Dăncilă ar urma să fie făcută printr-un număr mai mare decât cel necesar.  „Am mai avut foarte multe discuţii cu parlamentari care nu au semnat moţiunea de cenzură şi în momentul de faţă mai avem angajamente de vot la moţiune din partea a încă 7 parlamentari. Ceea ce cred eu, 237 cu 7, adică 244, că e un scor un pic mai confortabil”, a declarat Ludovic Orban, la o întâlnire cu liberalii din Vrancea. Preşedintele PNL a subliniat că nu se teme de trădări şi că are încredere atât în partidul condus de Victor Ponta, cât şi în UDMR, cu toate că membrii acestei formaţiuni au anunţat că nu votează la vedere, aşa cum ar vrea liberalii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite