Conducerea PSD a validat toate candidaturile pentru Congres. Florea, singurul care s-a retras din confruntare. „Vrea să rămână armonie în organizaţie“

Conducerea PSD a validat toate candidaturile pentru Congres. Florea, singurul care s-a retras din confruntare. „Vrea să rămână armonie în organizaţie“

Foto INQUAM PHOTOS

Comitetul Executiv al PSD a validat toate candidaturile pentru Congresul extraordinar de sâmbătă, cea mai disputată funcţie va fi cea de preşedinte executiv, unde sunt înscrişi Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Liviu Dragnea a anunţat că toate candidaturile au fost aprobate. Singura persoană care s-a retras a fost Daniel Florea, primar al sectorului 5. „Domnul Daniel Florea şi-a retras candidatura. Am aflat că pentru a rămâne armonie în organizaţie la Bucureşti, Detalii vă dă domnul Florea“, a declarat Liviu Dragnea. 
 
UPDATE Liviu Dragnea a fost rezervat în a vorbi despre Congresul PSD de mâine.
 
UPDATE Codrin Ştefănescu, înainte de Comitetul Executiv: „Comenzile şi ordinele sunt luate într-un fel. Eu sper ca toată lumea să fie acceptată, să ne dea Dumnezeu mintea cea de pe urmă".
 
UPDATE Nicolae Bănicioiu, înainte de Comitetul Executiv: Azi vom primi multe răspunsuri. Dragnea este tot un membru de partid. Are acelaşi drept de vot ca şi mine. Sper că tot un vot. Eu nu vreau să-i vadă domnul Dragnea sau alţi colegi pe cei care mă susţin. 
 
Eu am fost membru în PSD când ei nu erau în partid. Eu cred că PSD e un partid serios şi trebuie să rămână serios. Eu vin acum de la locul de organizare unde am stat vreo 50 să aştept organizatorii. După 50 de minute au venit şi ei.

Pentru postul de preşedinte executiv sunt trei candidaţi - Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, iar pentru cel de secretar general candidează Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu. Decizia finală va fi luată prin vot la Congresul din 10 martie.

 
Potrivit listei oficiale, pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.
 
De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neaşcu şi Codrin Ştefănescu.
 
Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti  - Ilfov sunt candidaţi  Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.
 
În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi  Roxana Mânzatu, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.
 
În Regiunea de Sud - Est candidează Lucreţia Roşca şi  Marian Oprişan, în timp ce în Nord - Est sunt Carmen Dan şi Gabriel Vlase.
 
Pentru partea Nord - Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Transilvania - Centru sunt Roxana Mânzatu, Bogdan Trif.
 
Probleme ar putea fi înregistrate în cazul validării candidaturilor lui Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu şi al Ecaterinei Andronescu, aceştia neavând susţinerea unor organizaţii pentru a candida. Ei au şi criticat modul de organizare a Congresului şi condiţiile impuse pentru a putea candida.
 
În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că este o minciună ce spun unii referitor la faptul că acest Congres este organizat pentru a primi funcţii cei care îi sunt apropiaţi lui şi pentru "a scăpa" de cei care îl critică. De asemenea, referitor la afirmaţiile unor lideri PSD care critică actuala conducere, Liviu Dragnea spune că şi ei fac parte din ea şi că "toată lumea vorbeşte peste tot, este o întrecere foarte dură în declaraţii".
 
Liviu Dragnea a spus că este o minciună faptul că el ar organiza Congresul doar pentru a "scăpa" de membii PSD cu care este în conflict.
 
„Nu, este o minciună, dar eu m-am hotărât să vorbesc mai multe după Congres, pentru că nu vreau să influenţez votul şi nu vreau să mă acuze cineva că am spus unele lucruri care ar putea afecta şansa la alegeri, dar partea principală la Congres va fi prima parte, când vor fi prezentate câteva documente şi supuse aprobării”, a declarat liderul PSD.
 
Întrebat dacă el va avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte candidaţii la Congres, acesta a spus: „Ultimul cuvând îl va avea CEx”.
 
Referitor la declaraţia vicepreşedintelui Ecaterina Andronescu, care a afirmat că la acest Congres nu era nevoie de alegeri, ci de discuţii despre proiectul de ţară, Dragnea a întrebat de ce mai candidează aceasta la funcţia de preşedinte executiv.
 
“Da, văd că se concentrează foarte mult pe proiectul de ţară în ultimele săptămâni, dar startul proiectului va fi prezentat la Congres. Cele două argumente pentru alegeri au fost susţinute de o majoritate covârşitoare, 4-5 excepţii din tot CExN, şi anume o repartizare total echilibrată pe teritoriul ţării a conducerii centrale şi o paritate între bărbaţi şi femei. Dacă nu suntem de acord cu nişte alegeri, de ce candidăm? Şi atunci eu zic că e bine să candidă“, a spus liderul social-democraţilor.
 
De asemenea, întrebat despre declaraţiile membrilor PSD care critică întreaga conducere, Liviu Dragnea a spus că aceştia fac parte din conducere.
 
„Întregii conduceri din care fac parte şi ei. Iertaţi-mă, toate deciziile au fost luate împreună, cine e epurat? În ceea ce priveşte punctele de vedere, toată lumea vorbeşte peste tot. Este o întrecere foarte dură în declaraţii”, a spus el.
 
Liderul PSD a spus că nu ştie cât de bine le face „acest scandal exagerat” celor din partid care critică deciziile luate de conducere, afirmând că ar trebui să se gândească la binele PSD de care zic tot ei că sunt “foarte preocupaţi"
 
"Dacă mi-aduc aminte, tot dumnealor susţineau şi susţin în continuare ideea de democraţie internă. Unul dintre principiile fundamentale este votul. În Comitetul Executiv s-a aprobat printr-un vot covârşitor această decizie. Eu le spun foarte simplu, neştiind ce au depus, dacă au depus şi pentru ce au depus, ce funcţii, că în Comitetul Executiv de mâine se aprobă orice dosar de candidatură sau se respinge, pentru că asta este procedura utilizată de acest partid. Nu ştiu cât de bine le face lor acest scandal exagerat, dar cred că ar fi bine să se gândească şi la partidul de care zic că sunt foarte preocupaţi", a afirmat Dragnea.
Conform Statutului PSD, Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările