Cine conduce România (IV)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce înţelegem despre conducătorii noştri, la prima citire a CV-urilor lor oficiale de pe site-ul Parlamentului, cel puţin. Mai jos sunt reacţiile şi comentariile lui George Butunoiu, project architect Politoscop, la citirea acestora.

Parlamentul României 2016-2020: Deputaţii (în funcţie la momentul analizei, august 2020) 51-70 din 319, în ordine alfabetică.

BUDĂI Marius Constantin

1972 (48 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Marius Constantin Budăi are un viitor asigurat, fiind deţinător de permis de conducere cu categoriile B, C şi E, deci poate oricând să conducă un camion sau să tragă o remorcă. A făcut liceul la Mihai Eminescu în Botoşani, însă ne invită pe noi să scriem lista principalelor materii pe care le-a studiat acolo şi ce abilităţi a acumulat. Eu am încercat, însă nu mi-a ieşit, însă o să insist.

Şi-a luat vreo 14 ani de reflecţie ca să decidă unde să facă şi dânsul o facultate, şi până la urmă a acordat această onoare lui Spiru Haret, care l-a răsplătit cu o diplomă de Finanţe şi Bănci. L-au rugat să mai rămână, presupun, aşa că a mai făcut şi un master la ei.

Despre primii 5 ani nu spune nimic, însă apoi îl vedem 13 ani în Strada Maxim Gorki nr. 4 făcând "Administrativ, aprovizionare, control intern, gestiune, casierie, achiziţii publice" la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani. Urcă până la postul de şef serviciu, tot în Stradă Maxim Gorki nr. 4, după care se mută în Calea Naţională nr. 85, ca director la Casa Judeţeană de Pensii Botoşani. Deputat vorbitor de limbi străine, ministru etc. au venit în mod natural, aşadar...

BUICAN Cristian

1966 (54 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Profesor de liceu de când a terminat facultatea, consilier judeţean în paralel, după care deputat de meserie, de 12 ani încoace, probabil că în comisia celor vorbitori doar de limba română.

BUICU Corneliu Florin

1970 (50 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Un profil clar şi solid în sănătate publică. La puţin timp de la terminarea facultăţii de medicină la Târgu Mureş, domnul Corneliu Florin Buicu intră în managementul spitalicesc, ca director de spital mai mic, director administrativ al spitalului mare şi apoi al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în care are şi o ascensiune academică până la gradul de conferenţiar, în prezent. Studii credibile, lucrări publicate, implicare în organizaţiile lor profesionale. Dar din 2012 încoace şi-a îndreptat atenţia mai mult către Parlament, fiind deputat în ultimele două legislaturi. Nu scrie nimic despre limbile străine, dar sunt aproape sigur că vorbeşte măcar engleza.

BULAI  Iulian

1987 (33 ani) - Deputat USR 2016-2020

Un profil pe care îl cunosc bine şi pe care îl apreciez foarte tare, deşi nu mă simt deloc confortabil să ştiu că-mi decide prezentul şi viitorul. Genul romantic-exaltat, artist umanist, aventurier, călător perpetuu şi citizen of the world, adevărat personaj de roman care e convins că lumea e frumoasă şi care vede pe cer mult mai multe stele decât vedem noi, ceilalţi. Domnul Iulian Bulai face un liceu catolic la Roman, apoi pleacă în lumea largă să studieze artele, limbile şi culturile, iar în ultima vreme şi diplomaţia culturală. Studiază la Oslo, la Florenţa, Lisabona, Beijing, Berlin, Siena, scrie, lucrează, expune în diverse ţări, face voluntariat şi misionariat creştin, vorbeşte vreo patru limbi şi o rupe încă în vreo două exotice, poate conduce singur maşina. Deputat la 29 de ani.

BUMB Sorin Ioan

1966 (54 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Liceu industrial şi facultatea de petrol şi gaze, după care la Distrigaz şi acolo rămâne până în 2008, când intră în politică şi apoi devine deputat. Nu-i place ingineria la sondă, aşa că domnul Sorin Ioan Bumb stă mai mult în birou la Distrigaz: recuperări creanţe, administrare de clădiri, lucruri din acestea. Dar mintea îi era în altă parte, cu siguranţă, pentru că în 98 face o facultate de drept la o universitate privată obscură, după care un master la Spiru Haret la Bucureşti. Presupun că l-a costat o avere ca să facă naveta zilnic cu avionul de la Alba Iulia, de unde e dânsul, până la Bucuresti, ca să vină la cursuri. Spune că ştie ceva engleză, însă experienţa îmi şopteşte altceva. Dar are abilităţi de diseminare a informaţiei şi un copil.

BURCIU Cristina

1969 (51 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Doamna Cristina Burciu are o meserie şi un profil clare, la care ştie că poate reveni dacă nu mai vrea să fie politician. A făcut când trebuie o facultate bună şi după 20 de ani una obscură şi apoi si-a împărţit viaţa între Turda şi Melbourne, lucrând în contabilitate şi ca funcţionar bancar. Director economic la S.C. Compania de Apă Arieş S.A., Turda în ultimii ani, pe care a ajuns să o şi conducă înainte de a deveni deputat. Vorbeşte engleza şi italiana.

CĂCIULĂ Aurel

1959 (61 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Aurel Căciulă a descoperit binefacerile cunoaşterii la 41 de ani, când s-a apucat să facă o facultate de conducere a unităţilor comerciale şi de turism tocmai în partea cealaltă a ţării, la Sibiu, facultăţile din Huşi, de unde este dânsul, din Bacău sau din Iaşi nefiind pe gustul său, se pare. A lucrat prelucrător prin aşchiere şi tehnician la Bârlad şi la Huşi până la revoluţie, după care a înfiinţat corporaţia SC VASEA SRL. la Huşi, pe care a condus-o 20 de ani, până când a devenit viceprimar de urbe vasluiană, apoi deputat. Nu şi-a mai pus şi limbile străine în CV, ca să nu-l lungească prea mult, însă a trecut numele nepoţelului.

CĂLIN Ion

1951 (69 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Un domn economist cu facultatea la vremea ei, multe cursuri destul de credibile în administraţia publică. Economist, apoi director la Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj. Ceva funcţii politice locale şi ceva mai sus, după care deputat de aproape 20 de ani. Având o vârstă venerabilă acum, probabil că se va retrage la pensie ca să înveţe în tihnă nişte limbi străine.

CALISTA Maria Daniela

1988 (32 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Cred că doamna Maria Daniela Calista e singurul parlamentar care ştie Frontpage! Vorbeşte engleză şi este unul dintre cei câţiva parlamentari care ştiu şi ceva germană, ceea ce o scoate destul de mult în evidenţă. Doamna Maria Daniela Calista a avut clar în minte că va deveni politician, aşa că a făcut Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative imediat după liceul de filologie, şi de acolo direct în Parlament, ca şef de cabinet şi consilier înainte de a-i lua locul de deputat celui pe care l-a consiliat, la vârsta de 28 de ani!

CALOTĂ Florică Ică

1964 (56 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Cred că i-a dat mulţi nervi domnului Florică Ică Calotă că a trebuit să-şi scrie CV-ul, pentru că l-a făcut cu mare dezgust şi în viteza, probabil că între două înghiţituri de limonadă: Dir. Adj. Direcţia Agricolă TR, Ing. specialitate - C.J. TR, Dir. Gen. Direcţia Agricolă TR... A scris totuşi întreg Viceprimar Alexandria, şi foarte bine a făcut, pentru că dacă trecea Viceprim. Alexandria, am fi putut crede că a fost Vice prim-ministru, şi nu se cădea. Facultatea T.C.P.A.T.P. Galaţi, care era bună pe vremea aceea, fiind şi singura din ţară. Ce a luc. înainte aţi cam văz., e depu. din 2012 încoace. Despre eng. sau alte lmb. nu suflă o vrb, prob. că ştie dânsul D. C. ... 

CĂPRAR Dorel Gheorghe

1974 (46 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Dorel Gheorghe Căprar e multiplu campion judeţean şi vice-campion naţional la judp. Judpul o fi vreun sport secret între deputaţi, mă gândesc eu, pentru că am căutat peste tot să văd cum se joacă, însă nimic-nimic! A fost şofer la RENEL patru ani, după care s-a decis să dea o şansă şi învăţăturii şi s-a dus la drept la o facultate privată. A prins gustul, şi a mai făcut una, tot acolo, de data aceasta în management. Din şofer a avansat la gestionar, tot la RENEL, după care consilier juridic la diverse firme cu nume englezeşti (WEST CARGO S.R.L., STORM ELECTRIC CONSTRUCT S.R.L., CLASS ELECTROPROSPER S.R.L. etc.), până când a ajuns deputat în 2012. Engleză şi italiană, şi eu cam ştiu ce înseamnă când văd câte un B în căsuţa cu limbi străine. Are "capacitate de adaptare la medii multiculturale, obţinut prin călătorii şi exchange-uri în străinătate", aşa că poate oricând să se întoarcă la cariera de dinainte dacă nu mai vrea să fie politician, mai ales că are şi permis de conducere B, C şi E, deci poate conduce şi camioane şi chiar remorci...

CĂRUCERU Aida Cristina

1988 (32 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Doamna Aida Cristina Căruceru a urmat Colegiul Naţional "Gheorghe ţiţeica", Drobeta Turnu Severin, probabil o filială a Colegiului Naţional "Gheorghe Ţiţeica". După care două facultăţi în paralel, dreptul la Româno-Americană şi economie la stat, în Craiova. A lucrat consilier juridic în Str. Kiseleff, Nr. 39, Drobeta Turnu Severin, Mehedinţi, puţin în Bdul. Gheorghe Magheru, Nr. 7, Mezanin, la Bucureşti, după care şi-a mutat serviciul în Str. Izvor, Nr. 2-4, Bucureşti.

Cred că are abilităţi de primire de consiliere, fiindcă văd că şi le-a dezvoltat şi pe cele de "acordare de consiliere". Oricum, nu prea s-ar putea una fără alta. Şi competenţe "B1" la engleză, despre care oricine ştie ce înseamnă într-un CV de parlamentar.

CĂTĂNICIU Steluţa Gustica

1963 (57 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Dreptul la o universitate privată la 34 de ani, puţin avocată după aceea, consilier local şi judeţean, deputat din 2012 încoace. Mă gândesc că doamna Steluţa Gustica Cătăniciu a fost agent secret 11 ani după liceu, sau ceva ce nu avem dreptul să aflăm noi, oamenii de rând. Şi nici despre limbile străine, pentru că cine ştie ce asociaţii am face şi s-ar deconspira...

CHERECHEŞ Florica

1960 (60 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Facultate de mecanică la vremea la care trebuia făcută, nişte cursuri credibile, la prima vedere, în câteva ţări, engleză şi franceză. Ingineră până la revoluţie, după care o mare surpriză, aproape 10 ani la Institutul Biblic Emanuel şi la Societatea Misionară Română unde predă muzică şi face traduceri. Continuă ca directoare executivă la o ONG, tot în Oradea, după care deputat. O vocaţie umanistă evidentă, probabil că tot asta va face şi dacă va ieşi din politică, şi va avea destule oferte, sunt convins.

CHERECHEŞ Viorica

1955 (65 ani) - Deputat PNL 2016-2020

O doamnă respectabilă, a intrat din prima la medicină pe vremea comuniştilor, ceea ce nu era deloc la îndemâna oricui. Se specializează pe boli infecţioase, ajunge înapoi în Baia Mare, oraşul său natal, unde are o carieră solidă în spitalul pe care ajunge să-l şi conducă până în 2016, când devine deputat. Doamna Viorica Cherecheş nu ştie engleză, însă vorbeşte franceză şi germană.

CHICHIRĂU  Cosette Paula

1977 (43 ani) - Deputat USR 2016-2020

Am verificat de trei ori când am deschis CV-ul, să văd dacă nu cumva mi-a sărit mouse-ul pe alt site, dar eram încă pe pagina Parlamentului din România. MBA şi doctorat în finanţe în SUA, imediat după facultatea de la Iaşi. A stat şi a lucrat 16 ani în SUA, joburi cu titluri impresionante în companii pe care nu le ştiu şi nu am cum să le verific, dacă sunt mari sau mici, de elită sau de cartier. Experienţa îmi spune să-i acord doamnei Cosette Chichirău toată credibilitatea, ab initio, până la proba contrarie. Şi dacă e aşa, atunci doamna Cosette Chichirău e printre puţinii politicieni din parlamentul României care au cu adevărat un profil de top de nivel internaţional şi care ar putea alege unde şi ce să lucreze oriunde în lume, oricând ar dori asta.

CHIRIAC Viorel

1962 (58 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Liceu industrial de construcţii, apoi după aproape 20 de ani faţă de când ar fi fost cazul, când avea deja 37 de ani, domnul Viorel Chiriac îşi descoperă vocaţia şi se apucă să facă dreptul la Spiru Haret. S-a pregătit aproape 20 de ani ca să ajungă şef de birou senatorial, dar a reuşit. Domnul Viorel Chiriac s-a specializat aproape 10 ani în rectificare, ca rectificator în uzina Tractorul, apoi în conducere, ca mecanic de locomotivă, în subtilităţi tehnice, ca tehnician, după care în 2000 s-a simţit complet pregătit şi a făcut pasul cel mare către Parlament. Ucenicie pe lângă un senator, apoi el însuşi senator şi deputat, în ultimele două legislaturi, în care are ocazia să-şi pună în aplicare abilităţile de rectificare şi conducere.

CÎMPEANU Sorin Mihai

1968 (52 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Nu şi-a pus CV-ul pe site-ul Parlamentului, însă am găsit unul detaliat în altă parte. Toată viaţa în domeniul agriculturii, carieră academică încă de la început, prodecan al Universităţii de Ştiinţe Agricole din Bucureşti încă din 2004, decan, rector, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România.

Activitate intensă şi în afara universităţii sale, preşedinte al Agenţiei Universitare Francofone care reuneşte 1000 de universităţi din 111 ţări şi diverse altele. Din punct de vedere academic, domnul Sorin Câmpeanu e unul dintre cei mai titraţi membri ai Camerei Deputaţilor din Parlament. Vorbeşte foarte bine franceză, şi ştiu asta pentru că l-am auzit de multe ori. Şi engleză şi germană, însă nu e clar la ce nivel. Oricum, domnul Sorin Câmpeanu e unul dintre cei mai buni specialişti români într-un domeniu distinct de activitate – agricultura academică în cazul său.

CIOABĂ Petre

1946 (74 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Unul dintre cei câţiva "parlamentari-fantoma" din România, nu găseşti nicio informaţie relevantă despre dânsul. Nu are CV pe site-ul Parlamentului, nu am văzut nici pe Internet. Ori e ceva în neregulă cu dânsul, şi a avut grijă să-şi şteargă toate urmele, ori e cu totul antisocial. Oricum, o mare dovadă de dispreţ faţă de cei pe care îi reprezintă, şi faţă de cetăţenii români, în general. Cu atât mai mult cu cât aproape toţi ceilalţi colegi ai săi respectă măcar nişte reguli minimale de politeţe politică şi socială publicându-şi CV-urile, chiar dacă adesea stângaci şi pline de greşeli...

CIOCAN Dan

1960 (60 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Dan Ciocan şi-a dat bacalaureatul şi după doi ani era deja deputat în Parlament, acum la al doilea mandat. Dar deputat nu la 20 de ani, aşa cum ar putea crede mulţi naivi şi cum legea permite, ci pe la 50, fiindcă domnul Dan Ciocan şi-a luat bacalaureatul la 48! În poliţie în Olt aproape 20 de ani, cu ceea ce poate face acolo cineva fără bacalaureat. La 56 termină facultatea de agronomie la Craiova, după care Parlamentul a beneficiat din plin de know-how-ul său, ca Secretar în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi Membru în cadrul Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite